În 2022, românii vor plăti pentru masa de Paște cu aproximativ 70 de lei mai mult, toate produsele fiind mai scumpe ca anul trecut.
În coșurile de cumpărături pentru Paște nu există vreun produs care să coste la fel ca anul trecut, toate fiind mai scumpe. O analiză realizată de Digi24 arată care sunt prețurile pentru alimentele specifice de Paște anul acesta.
În privința mielului, o carne nelipsită de pe mesele românilor în timpul sărbătorilor pascale, prețul per kilogram este cu 35% mai mare față de 2021, devenind astfel o delicatesă. Un kilogram de carne de miel costă 50 de lei, cu 17,5% lei mai mult decât în 2021.
Persoanele care vor să pregătească cozonac acasă vor da cu 11 lei mai mult, întrucât prețurile pentru materia primă au crescut. Totodată, ouăle roșii de Paște vor costa și ele mai mult (cu șase lei în plus). Atât ouăle, cât și vopseaua va costa mai mult, ținând cont că ouăle costă cu 58% mai mult față de anul trecut, iar vopseaua cu 50% mai mult.
De asemenea, prepararea pascăi este și ea mai costisitoare, preul ingredientelor necesare (făină, zahăr, ulei, brânză și stafide) crescând. Cel mai mult costă uleiul (cu 5 lei în plus), însă și făina a înregistrat o creștere substanțială (cu peste o treime).
Un alt sector care a suferit majorări este cel al produselor lactate. Untul s-a scumpit cu 12%, iar laptele cu 15%. Totodată, o rolă de cașcaval de 350 de grame care costa anul trecut 16,49 lei, anul acesta costă aproape 20 de lei.
În ceea ce privește pâinea, românii vor plăti pentru un kilogram de pâine feliată cu doi lei în plus. La rândul lor, mezelurile sunt mai scumpe cu un leu. Per total, anul trecut românii plăteau pentru produsele care compun masa de Paște în jur de 224 de lei. Anul acesta, același coș de cumpărături ajunge la aproximativ 300 de lei.