Irlanda ar putea legaliza avortul în urma unui referendum organizat azi

.
Irlanda organizează azi un referendum pentru a consulta cetățenii cu privire la legalizarea avortulului.

Potrivit legislaţiei în vigoare, avorturile sunt interzise în Irlanda, cu excepţia cazurilor în care sarcina pune în pericol viaţa mamei. Orice femeie care încalcă legea riscă, în prezent, 14 ani de închisoare.

Referendumul organizat azi vizează consultarea cetățenilor cu privire la articolul 8 din Constituția Irlandei, adoptat în 1983, care protejează dreptul la viață al fetusului. De la începutul anului 2014, potrivit Legii protecției vieții în timpul sarcinii, întreruperile de sarcină sunt permise în Irlanda, doar atunci când viața mamei este pusă în pericol.

Cu toate acestea, femeile din Irlanda pot merge în străinătate pentru avort. Potrivit Ministerului britanic al Sănătății, an de an, peste 3.000 de irlandeze se supun unei astfel de intervenții în afara țării. Între 1980 și 2016, peste 170.000 de irlandeze au avortat în străinătate, cele mai multe în Marea Britanie. Multe femei din Irlanda comandă ilegal, tot din străinătate, pastile pentru provocarea avortului, care le sunt expediate prin poștă.

Legalizarea avortului Irlanda 2

În anii trecuți au avut loc, în repetate rânduri, marșuri de protest fie ale adversarilor, fie ale adepților legislației în vigoare. Mișcarea pentru legalizarea avortului a devenit cu atât mai puternică după ce, în octombrie 2012, o femeie de 31 de ani a murit pentru că medicii i-au refuzat cererea de avort. Savita Halappanavar a suferit în a 17-a săptămână de sarcină o infecție a placentei, care a generat, în final, atât pierderea sarcinii, cât și decesul femeii, provocat de septicemie.

Recomandările guvernului pentru modificarea Constituției cuprind 21 de puncte, printre care și prevederea care propune, în mod specific, un cadru legal pentru avortul la cerere în primele 12 săptămâni de sarcină. În cazul abrogării articolului 8, legea ar putea fi modificată în așa fel, încât o întrerupere de sarcină să fie legală până în săptămâna a 12-a de sarcină. În cazuri speciale, dacă sarcina pune în pericol viața mamei sau fetusul prezintă malformații, avortul ar putea fi permis până în săptămâna a 22-a de sarcină.

Adepții legalizării avortului susțin că femeia trebuie să aibă dreptul de a decide asupra propriului corp. Potrivit sondajelor, susținătorii modificării legislației ar fi în majoritate, iar până la ora actuală peste 125.000 de oameni s-au înscris pentru vot, transmite Independent.co.uk. Rezultatele referendumului vor fi făcute publice în decursul zilei de sâmbătă, 26 mai.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton