Guvernatorul Băncii Centrale a Angliei: inflația va duce la prețuri „apocaliptice” la alimente

.

Guvernatorul Băncii Centrale a Angliei, Andrew Bailey, se teme că inflația ar putea aduce prețuri „apocaliptice” la alimente.

Andrew Bailey a răspuns criticilor care susțin că Banca Angliei a acționat prea lent în privința inflației. El a dat vina pe impactul lăsat de războiul dintre Rusia și Ucraina, precum și pe pandemia de COVID-19. „A existat o serie de șocuri la furnizare iar cel mai recent a fost impactul războiului, invazia Rusiei în Ucraina”, a zis el, conform Digi24.

Acesta a adăugat: „Nu putem prezice lucruri precum războaiele – nu este în puterea nimănui. Nu cred că am fi putut face ceva diferit. Nu am putut previziona un război cu Ucraina. Mai există de asemenea încă o etapă a Covid, cu situația din China, care pare să afecteze țara mai serios”.

Potrivit oficialului britanic, războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie, acesta fiind principalul motor al inflației. Totodată, carantina din Shanghai a dus la creșterea costurilor la bunuri, prin prisma efectului pe care îl are asupra lanțurilor de aprovizionare.

Citește și: Farmacii non-stop București. Câte sunt și unde se află

Citește și: Recensământ 2022: cum descarci dovada autorecenzării, astfel încât să primești o zi de concediu

Citește și: Reacția revoltătoare a unei prezentatoare TV din Rusia, după victoria Ucrainei la Eurovision: „Bombardați Torino cu o rachetă Satan!”

Citește și: De ce părinții nu reclamă profesorii care le bat copiii: „De teama notelor proaste, închid și părinții ochii. Iar acesta este un abuz prin care școala ține sub control atât părinții, cât și elevii”

În urma unei discuții între Bailey și ministrul Finanțelor din Ucraina, guvernatorul britanic a ajuns la concluzia că fermierii vor reși să planteze culturile în primăvara aceasta, dar nu vor avea cum să livreze bunurile peste hotare. „Ucraina are stocuri de alimente, însă nu le poate scoate în acest moment”, a explicat Bailey.

Acesta din urmă crede că, privind lucrurile prin prisma evenimentelor din prezent, situația se va înrăutăți, acest lucru reprezentând „o îngrijorare majoră, majoră”. „Și nu este o îngrijorare majoră doar pentru această țară, trebuie să vă spun, este una și pentru țările în dezvoltare de asemenea”, a precizat el.

Potrivit ONU, Ucraina și Rusia joacă un rol important în producția alimentară globală, reprezentând 53% din comerțul mondial cu ulei de floarea soarelui și semințe, și 27% din comerțul de grâu.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton