Cât costă „furatul” examenelor. La ce metode apelează studenții în cadrul cursurilor online din pandemie

.

Metodele de a copia și a înșela în timpul examenelor nu au dispărut odată cu apariția cursurilor online din pandemie. Din contră, ele s-au modelat pe noua realitate.

Studenții caută soluții de rezolvare a temelor și examenelor pe rețelele de socializare. Serviciile sunt contra-cost, un examen complicat costând în jur de 300 de lei, iar o temă simplă în jur de 100 de lei, conform Digi24.

În social media, există grupuri în care studenții caută sau oferă servicii de a fenta examenele sau temele primite la facultate. Jurnaliștii Digi24 au pătruns într-un astfel de grup și au căutat să cumpere o temă. Ei au primit oferte variate. Ulterior, au încercat să schimbe rolurile, oferind ei servicii, pentru a vedea care este răspunsul. Astfel, un cursant s-a oferit să îi plătească cu 200 de lei pentru un examen.

Profesorii recunosc că orele online au făcut să fie imposibil să își dea seama dacă un student își face tema singur sau dacă știe răspunsurile la examen. Profesorul universitar de etică Daniel Nica a spus: „În cazul acesta nu există nici calitate intelectuală, nici calitate morală. Ei nu fac un efort intelectual, ci îl deleagă unor terți, alții muncesc în locul lor, iar ei se plafonează, ratează orice șansă de autodepășire, de evoluție intelectuală”.

Citește și: Peste 50% din copiii de 11-13 ani au vizionat pornografie. Ce pot face părinții?

Citește și: Moartea a doi copii aduși prea târziu la medic, anchetată de DSP: „Concepția lor este să nu stea la mâna unui medic”

Citește și: Județul din România cu aproape 1.000 de mame minore

Citește și: Cum i-a afectat pe copii pandemia: „Deși puteam vorbi din spatele unui ecran, ne lipsea mult conversația față în față”

Acest fenomen îi nemulțumește însă și pe studenți. Aceia dintre ei care depun efortul de a-și face temele și a învăța pentru examene consideră că nu este corect ce se întâmplă. Andreea, o studentă intervievată de Digi24, a spus: „Unii stau să învețe și să se chinuie pentru acele note, iar ceilalți le iau atât de ușor. Fiecare ar trebui să aibă șansa lui și să aibă parte de ceea ce culege”.

Soțuțiile la această problemă sunt dificile, în condițiile în care orele se țin online. Asociațiile de studenți au atras atenția asupra faptului că frauda este greu de depistat în aceste condiții. Studenții care apelează la astfel de tertipuri la teme sau examene riscă să fie exmatriculați dacă sunt prinși.

Florin Ungheni, președinte al unei asociații de studenți, a explicat: „S-a oferit o metodă și mai ușoară a oamenilor de a plagia, în acest sens și evident, există confortul ăsta creat din mediul online unde există și mai multe metode de a copia”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare februarie 7, 2022 3:58 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale