Pandemia de coronavirus a creat o criză de sănătate la nivel mondial - efectele ei se resimt însă și în turism, destinații cândva intens vizitate fiind acum pustii.
Mulți oameni se consolează cu gândul că infecția cu noul coronavirus nu este nimic mai mult decât o răceală sau o gripă – realitatea este însă alta. În mai multe țări, printre care Italia și Spania, oamenii au voie să iasă din casă doar pentru nevoile imediat necesare: mâncare, muncă și servicii sau produse medicale.
Nu doar sistemele de sănătate au de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus, ci și industria turismului. Destinațiile turistice odinioară populare sunt acum pustii. Aeroporturile sunt eliberate de obișnuitele aglomerații și – ca un efect pozitiv al pandemiei – nivelul de poluare aeriană a scăzut.
Economistul expert în mediu Marshall Burke, de la Universitatea Stanford, este de părere că numărul de vieți salvate la nivel local mulțumită nivelului scăzut de poluare ar putea fi mai mare decât numărul de vieți pierdute în urma bătăliei cu noul coronavirus, potrivit Science Alert.
„Ținând cont de cantitatea imensă de dovezi care arată că inspirarea de aer murdar contribuie puternic la mortalitatea prematură, o întrebare firească – deși, ce-i drept, ciudată – este dacă numărul de vieți salvate de această reducere a poluării […] depășește numărul de persoane moarte din cauza virusului”, a afirmat Burke pe blogul G-FEED, un blog despre dinamica resurselor de mâncare, mediu și economice la nivel global.
El crede că răspunsul la întrebare este „da” și că, cel mai probabil, reducerea poluării a salvat deja în China viețile a 4.000 de copii cu vârste mai mici de 5 ani și a 73.000 de adulți cu vârste de peste 70 de ani.
Deși reducerea poluării este îmbucurătoare, nu trebuie să uităm contextul sumbru. Dacă aruncăm o privire la străzile pustii ale celor mai îndrăgite destinații turistice, ne dăm seama cât de mare este prețul pe care îl plătim pentru a respira un aer mai curat.