Filosoful Andrei Pleșu spune că nu îi condamnă pe cetățenii ruși care nu protestează, aducând aminte de situația românilor din comunism.
În această perioadă, mai multe personalități din Rusia își cer scuze Ucrainei pentru tăcerea compatrioților lor ruși cu privire la război, iar responsabilitatea cetățenilor din Rusia devine o temă fierbinte de dezbatere. Filosoful Andrei Pleșu, unul dintre disidenții români dinainte de 1989, susține că nu îi condamnă pe ruși.
Într-un interviu acordat Magdei Grădinaru la Spot Media, Andrei Pleșu a vorbit despre modul în care elitele din Vest au coabitat de-a lungul timpului cu dictatori care își asupreau popoarele.
„Ce căuta Ceaușescu în caleașca regală a Marii Britanii?” a zis el pentru Spot Media, citat de Libertatea. „Ce căutau De Gaulle sau Nixon în vizită «prietenească» la București? Ce sens avea invitarea la Washington a lui nea Nicu, încununată de un discurs pupăcios al lui Jimmy Carter? Iar lista e lungă și nu include doar România”.
Citește și: Vot masiv la ONU pentru ancheta împotriva Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului. Singura țară care nu a fost de acord
Citește și: Ministrul ucrainean de Externe: „Soldații ruși violează femei în orașele ucrainene ocupate”
Citește și: Conversațiile radio ale soldaților ruși, interceptate: „Aici e iadul, am fost abandonați”
Citește și: Teodor Chirica, expert în energie nucleară: „Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent”
Filosoful român consideră că „singura speranță realistă pentru încheierea litigiului sub a cărui amenințare trăim ar fi o drastică reacție a populației ruse (politicieni, oligarhi, intelectuali, artiști, popor), culminând cu înlăturarea ireversibilă” a președintelui Vladimir Putin. Pleșu a ținut însă să adauge că îl irită întrebarea „De ce nu se revoltă rușii?”.
„Păi, nouă cât ne-a trebuit ca să ne revoltăm?!” a spus filosoful. „Între «adaptare» și opoziție, am ales, vrând-nevrând, adaptarea. Trebuia să supraviețuim, să evităm riscul penalizărilor severe, să așteptăm intervenția țărtilor democratice sau a Pronei. Nu judec pe nimeni, dar încerc să nu uit propriile noastre demisii”.
Andrei Pleșu a vorbit și despre atitudinea Bisericii Ortodoxe Române: „Patriarhia Română are meritul de a-și fi declarat oficial solidaritatea cu victimile războiului nedrept provocat de Rusia și de a cere drept-credincioșilor să inițieze frățești acte de caritate”. Însă filosoful a spus că se aștepta să audă o replică și la declarația Patriarhului Kiril de la Moscova, care susține că cine nu este pro-Rusia (în viziunea lui Putin) este „omul diavolului”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 4, 2022 5:38 pm