Ce îi întreabă elevii români pe profesorii de istorie: „Domn’ profesor, o să folosească Putin arma nucleară?”

.

Elevii români au mai multe îngrijorări legate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, iar acest lucru se reflectă în întrebările pe care ei le au pentru profesorii lor.

Într-un material de la Școala 9, mai mulți profesori de istorie au povestit ce îngrijorări au elevii români la o lună de când Rusia a invadat Ucraina. Profesoara Gabriela Obodariu, din Focșani, a spus: „Până acum, orice război părea ceva din filme, dintr-o dată e ceva mult mai palpabil, prin toate informațiile care le vin pe diverse canale”.

La rândul său, profesorul Laurențiu Frunză, din București, a povestit pentru Scena 9 că a fost întrebat de conflict încă dinainte ca acesta să înceapă. „Mărturisesc că le-am exprimat scepticismul meu cu privire la începerea războiului”, a recunoscut el, citat de Libertatea.

Rusia a atacat Ucraina în data de 24 februarie, iar Laurențiu Frunză își amintește reacția elevilor săi: „Apoi, după începerea războiului, am fost întâmpinat la clasă cu o altă întrebare: «Vin și peste noi? Ce părere aveți?»”.

Citește și: Joe Biden vrea să se întâlnească față în față cu refugiații ucraineni din Polonia

Citește și: Zelenski, cerere emoționantă în fața lui Viktor Orban: „Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol?”

Citește și: Erdogan vrea să îl convingă pe Putin să găsească „o ieșire onorabilă” din războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Citește și: NATO înființează patru grupuri de luptă noi, unul în România: „Agresorul este Rusia și noi trebuie să construim o apărare foarte solidă”

Însă o anumită întrebare l-a pus pe acesta în dificultate mai mult ca altele. Atunci când un elev l-a întrebat „Domn profesor, o să folosească Putin arma nucleară?”, răspunsul său a fost: „Nu știi niciodată dinainte cum se va termina un război. Noi trebuie să ne trăim viața făcând abstracție de amenințare. Așa cum au făcut și bunicii noștri, cu zeci de ani în urmă”. Profesorul a spus că a încercat să ofere o „perspectivă realistă, păstrând, totuși, un ton optimist”.

Profesorul Laurențiu Frunză a mai subliniat faptul că elevii săi nu cad pradă teoriilor conspirației și îl descriu pe Vladimir Putin drept un „om bolnav”, „om nebun” și „dictator”.

„N-am auzit niciun elev să spună că în Ucraina nu e război, iar ucrainenii se bat singuri între ei”, a explicat dascălul. „Elevii înțeleg destul de bine ce se întâmplă, să nu credem contrariul. I-am simțit pur și simplu preocupați despre ce ar face ei în cazul în care ar exista un război și în România”.

Totodată, profesoara Gabriela Obodariu a observat ceva similar la elevii ei din Focșani: „Încă de la începutul războiului, elevii erau extrem de agitați și tot întrebau dacă vine cel de-al treilea război mondial. I-am liniștit, mai întâi, povestindu-le de garanțiile de securitate pe care le avem azi, pe baza informațiilor pe care le aveau de la istorie despre NATO.  Mai apoi, am abordat mereu subiectele din programă cu referire la contextul prezent, pentru ca ei sa înțeleagă mai bine cum stabilim cauzele și urmările unui conflict, pe baza analizei unui anumit context istoric”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare martie 25, 2022 6:31 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale