DUPA NOI, STRANGEM TOT NOI

.

De ce este important sa adoptam o atitudine responsabila fata de mediul inconjurator si fata de ceea ce lasam in urma noastra generatiilor viitoare? Pentru mine este esential sa fiu constienta de alegerile pe care le fac in calitate de consumatoare si responsabila de impactul pe care stilul meu de viata il poate avea asupra mediului inconjurator.

Dezbaterile pe teme ecologiste, care promoveaza respectul fata de natura si propun solutii prin care sa ne reducem amprenta proprie asupra pamantului ma preocupa de ani de zile. Statisticile arata ca in fiecare an peste 7 milioane de oameni mor din cauza poluarii, iar una dintre principalele surse de poluare este arderea combustibililor fosili, care conduc la aparitia smogului si, ca reactie in lant, la acidifierea apelor si a solului. Stratul de ozon se subtiaza tot mai mult, defrisarile iresponsabile provoaca nu doar eroziunea solului, cat si distrugerea ecosistemelor, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii asociaza poluarea din orase cu cresterea incidentei de boli cardio-vasculare si respiratorii si ne avertizeaza ca este cauza numarul 1 a mortalitatii in lume.

De-a lungul timpului, am participat constant la conferinte pe teme majore legate de poluare, incalzire globala, consum sustenabil si m-am implicat voluntar in actiuni ecologiste de tot felul, de la plantari de copaci si actiuni de curatare a plajelor, pana la construirea unei discipline proprii, prin care sa ma asigur ca, prin consumul meu de zi cu zi, contribui cat se poate de putin la poluarea aerului, a apei si a mediului inconjurator in general. |n primul rand, ca sa ma asigur ca fac tot ce imi sta in putinta pentru a respira un aer curat si pentru a nu polua apa, folosesc cat mai mult mijloacele de transport in comun si bicicleta, consum legume si fructe locale, doar de sezon, am grija cata hartie folosesc si cu ce frecventa, strang gunoaiele cand merg la picnic sau la plaja, si, totodata, urmaresc si semnez aproape toate petitiile care vin in sprijinul protejarii padurilor si a spatiilor verzi. O alta prioritate pentru mine, a devenit, in ultimii ani, reducerea volumului de plastic pe care il cumpar, pentru ca mai apoi sa-l arunc. Stiu ca plasticul nu este bio-degradabil si polueaza mediul, in conditiile in care apa nu este o resursa inepuizabila, si, mai mult de atat,nici nu este distribuita in mod egal la nivel global.

Studiile spun ca plasticului ii ia pana la 500 de ani sa se descompuna, ceea ce face ca, de la un an la altul, tot mai multe deseuri de plastic sa se adune in jurul nostru. E drept ca produsele din plastic pot fi reciclate si transformate in produse noi (pixuri, sticle, mici obiecte de mobilier), insa decocamdata, aproape jumatate din deseurile din plastic produse la nivel european ajung la groapa de gunoi. In aceasta situatie, din punctul meu de vedere, exista, practic, doar doua solutii: fie sa reduc volumul de plastic pe care il arunc zi de zi, optand pentru obiecte produse din alte tipuri de materiale, fie sa consum plastic intr-un mod responsabil, separand deseurile pentru a fi colectate selectiv si apoi reciclate. Un alt mod prin care incerc sa traiesc sustenabil este ca fac tot posibilul sa repar un obiect inainte de a cumpara unul nou.

De fiecare data cand achizitionez un produs nou, ma gandesc la durata lui de viata si la impactul lui pe termen lung asupra mediului. Cand descopar ca am strans in jurul meu obiecte care nu-mi mai sunt necesare, ma gandesc in ce mod le-as putea refolosi sau recicla, pentru ca e dovedit stiintific ca fabricarea produselor noi din materiale reciclate consuma mai putina energie decat productia de materii prime.

Ma interesez, gasesc centre locale care recicleaza de la hartie, carton si produse din lemn, pana la plastic, sticla sau aluminiu si apelez la serviciile lor. Cum spuneam si mai sus, dincolo de o analiza in detaliu a consumului meu de zi cu zi, in timpul liber incerc sa ma implic voluntar in orice campanie sociala pentru protectia mediului si ma solidarizez cu initiativele care au ca rezultate pe termen lung imbunatatirea calitatii vietii noastre si a generatiilor care urmeaza sa apara in urma noastra. Am citit recent despre campania demarata de Coca-Cola HBC Romania, „Dupa noi, strangem tot noi”, pentru incurajarea colectarii selective a produselor care nu ne mai sunt necesare. Programul face parte din platforma de responsabilitate sociala „Dupa noi”, ce inglobeaza toate proiectele sociale ale companiei.

Mi-a atras atentia mesajul campaniei, si anume acela ca este extrem de important ceea ce lasam in urma noastra generatiilor care vin dupa noi. De fapt, campania a avut ca miza educarea si sprijinirea oamenilor sa inteleaga de ce e important sa colectam selectiv in Romania, s-a lansat in urma cu 4 luni, timp in care a ajuns cu mesajele sale la peste o jumatate de million de persoane. Programul „Dupa noi, strangem tot noi”, a fost prezent la doua dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica din Romania, Neversea si Untold, dar si la evenimente precum receptia organizatade Ambasada Statelor Unite la Bucuresti cu ocazia Zilei Independentei Statelor Unite ale Americii, Festivalul Ambasadelor sau Conferinta The Power of Storytelling, organizatade „Decat o Revista”.

In cadrul acestor evenimente, participantii au primit informatii despre modalitati inedite de colectare separata a deseurilor, printre care: ecoinsula – o solutie integrata pentru toate tipurile de deseuri reciclabile (sticla, plastic/PET, hartie, aluminiu, deseuri biodegrabile), puncte pentru colectarea plasticului/PET-ului – cel mai frecvent tip de deseu reciclabil, utilizat pentru bauturile servite la festivaluri sau fotocolectorul – cabina foto care colecteaza sticla, plastic si hartie si te rasplateste cu o pozape loc.

Consider ca genul acesta de initiative, care duc la cresterea nivelului de constientizare cu privire la importanta colectarii selective, in contextul conceptului de economie circulara, si care informeza publicul despre tipurile de deseuri care pot fi colectate separat, pentru a putea fi ulterior reciclate, sunt admirabile si nu fac altceva decat sa ne sprijine in eforturile noastre de a deveni cetateni responsabili, pentru un mediu inconjurator in care sa traim cu totii cat mai confortabil si sanatos.

Ultima modificare noiembrie 28, 2018 10:31 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale