Salariile a milioane de europeni ar putea să crească, dacă directiva salariului minim va fi implementată în Uniunea Europeană.
Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim, prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate.
„Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu în privința proiectului de directivă pe salariul minim în UE”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului UE, citat de Digi24. „Noua lege – odată adoptată în final – va promova caracterul adecvat al salariilor minime statutare și astfel să ajute la obținerea condițiilor de muncă și de trai decente pentru angajații europeni”.
Această directivă ar promova „negocierea colectivă privind stabilirea salariilor” și ar îmbunătăți „accesul la protecția salariului minim pentru acei lucrători care sunt îndreptățiți la un salariu minim sub legislația națională”.
Astfel, statele membre UE cu salarii minime statutare ar trebui să implementeze un cadru legal pentru a stabili și actualiza aceste salarii minime conform unui set de criterii clare. Consiliul și Parlamentul European au decis ca actualizările salariilor minime statutare să aibă loc cel puțin o dată la doi ani, sau o dată la patru ani pentru statele care folosesc un mecanism de indexare automat.
În comunicat se mai arată: „Consiliul și Parlamentul European sunt de asemenea de acord în privința unor măsuri de îmbunătățire a accesului eficient al lucrătorilor la protecția salariului minim. Aceste măsuri includ controale de către inspectoratele de muncă, informații ușor accesibile privind protecția salariului minim și dezvoltarea capabilității autorităților de implementare să urmărească angajatorii care nu se conformează”.
Propunerea Comisiei Europene a fost înaintată de către Consiliul UE și Parlamentul European pe 28 octombrie 2020. Parlamentul a adoptat mandatul său de negociere în noiembrie 2021, iar Consiliul a agrat poziția sa în decembrie 2021. Din luna ianuarie până acum, au avut loc opt runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European.