O problemă mai puțin discutată în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina este reprezentată de nivelul de poluare lăsat în urmă.
O analiză a publicației Wired arată că războiul din Ucraina are un impact profund de poluare asupra aerului și apei. Ca urmare, ucrainenii pot suferi la mult timp după încheierea conflictului. Analiza sugerează că efectele deja se resimt. Mai exact, în regiune Donbas, din estul Ucrainei, pământul a început să aibă un comportament ciudat. În unele locuri se scufundă, iar în altele se umflă, potrivit datelor din satelit.
Înainte ca Donbasul să devină zonă de conflict, acesta a fost ținutul cărbunelui pentru Ucraina. Pământul de acolo este plin de sute de kilometri de tuneluri care se întind în subteran, multe dintre ele fiind însă abandonate. Ele au început recent să se inunde și să transporte substanțe chimice periculoase, care amenință aprovizionarea cu apă de acolo.
Autorii analizei spun că una dintre aceste mine este locul unui test nuclear în anii 1970, având în continuare potențial radioactiv. Oamenii de știință din Ucraina cred că riscurile ar putea să fie „mai profunde și mai periculoase decât în cazul Cernobîl”.
Doug Weir, director de cercetare și politici la Observatorul Mediului și Conflictului din Marea Britanie, a spus că efectele asupra sănătății vor fi resimțite la mult timp după atenuarea conflictului. Însă din același motiv, ele sunt acum trecute cu vederea, pentru că daunele se desfășoară cu încetinitorul, la mult timp după ce bombele vor fi încetat să cată.
„Este o extensie a ceea ce am văzut în Donbas, unde e un conflict în mijlocul acestui concentrat de industrie grea și a acestei istorii sumbre a mediului”, a zis Doug Weir pentru Wired, citat de Libertatea.
O parte din luptele recente au avut loc în Kiev, Harkov și Mariupol, unde avioanele rusești au atacat instalații industriale, instalații militare și depozite de deșeuri radioactive. Acest lucru nu provoacă doar pagube imediate, ci lasă și urme de poluare în aer și apă, care vor rămâne și după încheierea războiului.
Teama lui Doug Weir este că pe măsură ce armata rusă va deveni mai disperată, daunele provocate asupra mediului nu vor mai fi doar daune colaterale, ci un instrument de represiune asupra ucrainenilor.