În timpului unui live, corespondentul CBS News Charlie D’Agata a declarat: „Nu este un loc, cu tot respectul, ca Irak sau Afganistan, care a văzut conflicte răvășitoare zeci de ani la rând. Aceasta este o țară relativ civilizată, relativ europeană, trebuie să folosesc aceste cuvinte cu grijă, o țară în care nu te-ai aștepta și nu ai spera la așa ceva”.
Cu alte cuvinte, descriind Ucraina drept „relativ civilizată”, jurnalistul sugerează că ucrainenii merită empatie mai mult decât afganii și irakienii. În urma reacțiilor negative privind declarația sa, Charlie D’Agata și-a cerut public iertare, însă el nu a fost singurul care a făcut declarații rasiste în contextul războiului din Ucraina.
Declarații rasiste în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina
BBC a intervievat un fost procuror general adjunct al Ucrainei, care a declarat: „Este foarte emoționant pentru mine, pentru că văd europeni cu ochi albaștri și păr blond… fiind uciși zi de zi”. Gazda BBC a replicat: „Înțeleg și respect aceste emoții”.
La televiziunea franceză BFM TV, jurnalistul Phillipe Corbé a declarat despre Ucraina: „Aici nu vorbim despre sirienii care fug de bombardarea regimului sirian susținut de Putin. Vorbim despre europeni care fug din țara lor în mașini care arată ca ale noastre pentru a-și salva viețile”.
Un jurnalist ITV a transmis din Polonia: „Inimaginabilul s-a întâmplat. Aceasta nu este o națiune în curs de dezvoltare, din lumea a treia. Aceasta este Europa!”, insinuând că războiul este normal în țările „din lumea a treia”, deși Ucraina este în război cu Rusia încă din 2014, și deși Europa a trecut prin două Războaie Mondiale.
În publicația Telegraph, Daniel Hannan a explicat: „Par ca noi. Asta face totul atât de șocant. Ucraina este o țară europeană. Este vorba despre oameni care au abonamente Netflix și conturi de Instagram, care votează în alegeri libere și citesc ziare necenzurate. Războiul nu mai vizează populațiile sărace și îndepărtate”.
Toate aceste declarații sugerează că războiul este ceva natural pentru oamenii de culoare, din state sărace, în timp ce albii gravitează în mod natural către pace.
Asociația Jurnaliștilor Arabi și din Orientul Mijlociu (AMEJA) a declarat: „AMEJA condamnă și respinge categoric implicațiile orientaliste și rasiste conform cărora o anumită populație sau țară este «necivilizată» sau poartă factori economici care o fac demnă de conflict. Tipul acesta de comentarii reflectă mentalitatea omniprezentă în jurnalismul occidental, aceea de normalizare a tragediei în părți ale lumii cum ar fi Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud și America Latină”.
Un astfel de dialog, notează AMEJA, „dezumanizează și redă experiența acestor regiuni cu războiul ca fiind cumva normală și așteptată”.