Cum reacționează un părinte când copilul său este bullied?

.
Cum reacționează un părinte când copilul său este victima fenomenului bullying? Interviu cu Monica Popescu, mama unei fetițe în vârstă de 11 ani, despre acest fenomen agresiv, care a luat amploare în ultimii ani, în școlile din România și nu numai.

Cum reacționează un părinte când copilul său este bullied?

Povestește-ne puțin despre experiența ta legată de fenomenul bullying…

Am trăit genul acesta de experiență, în rolul de mamă, când am aflat că la o petrecere a colegii fiicei mele, care avea 10 ani, a primit câteva lovituri de la un băiețel cu picioarele în burtă. Pentru noi, ca părinți, a fost șocant! Am aflat că era unul dintre băiețeii cu rezultatele cele mai bune la școală, deci nu ne-am fi așteptat la așa ceva. Fetița ne-a povestit că avea parte de foarte mult timp de îmbrânceli, șicane și lovituri din partea acestui băiețel. Pentru noi, ca părinți a fost îngrozitor să știm că fiica noastră era agresată și era foarte ciudat pentru că venea din partea unuia dintre cei mai buni elevi la învățătură.

 

Cum ai reușit să gestionezi situația?

Fetița mea nu mai voia să se ducă la școală, îi era frică de orice i s-ar putea întâmpla. Deja nu mai era vorba de agresiunile pe care le pățea de la copilul respectiv, ci avea senzația că toată lumea avea ceva cu ea. Stând de vorbă cu specialiști; cu un jurist, un psiholog, am făcut ceea ce este legal. Mai exact,  am mers și am vorbit cu învățătoarea, apoi la directorul școlii, după care învățătoarea a luat ambii copii și i-a dus la consilierul școlii. Noi, ca părinți, am știut cum să suținem acest demers de împăcare a copiilor, dar mai ales a fost foarte important că lucrurile a mers foarte bine la nivel de școală, de psiholog, de învățătoare. Învățătoarea a fost un element foarte important în acest demers, în care noi părinții ne-am înțeles și cei mici au terminat școala ca buni prieteni.

Cum s-a schimbat fiica ta după această experiență?

Pe fiica mea am luat-o cu mine pe la mai multe evenimente, unde s-a discutat despre subiectul bullying, i-am dat să citească, să vadă clipuri, ca să ia măsuri. A reușit să dețină foarte multă informație și s-a transformat în grupul ei de colegi într-un martor activ, imediat sesizează cazurile de bullying și știe cum să reacționeze la asta.

Ce sfat le dai părinților care trec prin situații similare cu cei mici?

În primul rând, să respiri adânc și să depășești partea de furie pentru că îți vine și ție, ca părinte, să fii agresiv. Cel mai sănătos este să faci exact cum spune legea: să îți creezi o relație directă cu învățătoarea, să discuți cu ea și să ți-o iei drept un partener activ în rezolvarea conflicului. De asmenea, să mergi și să vorbești cu directoarea școlii și să găsești o cale să meargă cei mici la un consilier, dacă nu are școala, să îl duci la unul pentru că în București și în restul țării sunt destul de multe organizații care pun la dispoziție psihologi, consilieri, sociologi, care pot modera conflictul.

Sursa foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton