Pentru fiecare părinte, fericirea copilului său este esenţială, însă acest lucru nu înseamnă doar a-i asigura bunurile materiale necesare sau dorite, ci şi a-i oferi educaţia potrivită, astfel încât viitorul adult să poată să se integreze şi să beneficieze de toate instrumentele care îl vor ajuta să-şi împlinească visele. Pentru ca micuţii noştri de astăzi să devină mâine adulți responsabili şi împliniţi, este nevoie de o educație centrată pe acele valori importante, printre care se numără şi solidaritatea.
Putem defini solidaritatea ca fiind capacitatea ființei umane de a simți empatie pentru o altă persoană și, astfel, să o ajute atunci când este nevoie, mai ales în momentele dificile. În termeni de etică, solidaritatea înseamnă un sentiment de unitate, care face o persoană să privilegieze, în relaţie cu ceilalţi, căutarea unor obiective și interese comune.
Deşi în ultima vreme, mai ales în circumstanţele impuse de pandemia de COVID-19, se vorbeşte foarte mult despre solidaritate, mulţi sunt cei care uită că, în esență, aceasta este o valoare care trebuie cultivată cu grijă şi care trebuie inoculată şi copiilor. Dacă şi pentru tine este important să fii solidară şi crezi că este o valoare pe care merită să o transmiţi şi copiilor tăi, iată câteva idei despre cum îi poţi învăţa despre acest concept şi, mai ales, cum îl pot pune în aplicare.
Puterea exemplului
Nimic nu se compară cu puterea exemplului, mai ales când vine vorba de copii. De la cele mai fragede vârste, imitarea comportamentului adulţilor din jur reprezintă o modalitate prin care copilul învaţă să interacţioneze cu lumea. Aşadar, pentru copilul tău, ceea ce faci tu este mai important decât ceea ce spui. Dacă vrei să îl înveţi despre solidaritate, este important să faci dovada sa prin comportamentul tău. Cea mai simplă modalitate de a face acest lucru este de a fi implicată în diferite campanii. Poate fi vorba despre o campanie educativa sau una de caritate. Tot ce contează este să îi arăţi copilului tău ce înseamnă să îţi pese şi de ceilalţi, mai ales de cei care, prin diferite circumstanţe, sunt mai puțin privilegiaţi sau se regăsesc în situaţii dificile.
Învaţă-l să împartă
Înainte de a-l învăţa cum să împartă ce are cu necunoscuţi aflaţi în situaţii mai puţin fericite, învaţă-ţi copilul să ofere celor apropiaţi. Fie că este vorba despre un desert sau nişte jucării, este bine să-ţi înveţi copilul, încă de la vârste fragede, că a împărţi cu ceilalţi nu face altceva decât să sporească bucuria pe care o poate aduce un obiect. Încurajarea unui astfel de comportament îţi va face copilul mai sensibil la nevoile altora şi mai predispus la a dărui şi a împărtăşi.
Ajută-l să-şi dezvolte empatia
O atitudine empatică este la baza principiului solidarităţii. Aceasta este o atitudine pe care copilul şi-o poate dezvolta uşor, dacă este încurajat, în diferite situaţii, atât pozitive, cât şi negative, să se pună în locul celorlalţi şi să îşi imagineze care este situaţia lor. O astfel de gândire nu numai că îl va ajuta să devină, în timp, o persoană solidară, dar îl va ajuta, în toate relaţiile pe care le va dezvolta de-a lungul timpului, să fie un comunicator mai bun şi o persoană echilibrată.
Explică-i realitatea
Este minunat să îi poţi oferi copilului tău toate lucrurile materiale de care are nevoie, dar atunci când ajunge la vârsta potrivită este important să înţeleagă că, din păcate, nu toţi copiii sunt într-o astfel de situaţie fericită. Această perspectivă îl poate ajuta să fie mai înţelegător şi să dezvolte compasiune pentru cei din jur. Dacă înţelegerea inegalităţilor din lume vine la pachet cu dorinţa de a acţiona pentru a face mai bună viaţa unora dintre cei aflaţi în dificultate, atunci poţi fi mulţumită de faptul că i-ai insuflat copilului tău spiritul solidarităţii.
Solidaritatea este esenţială în momente de criză, dar, din nefericire, nu ne naştem cu ea, ci o învăţăm şi o dezvoltăm pe parcursul vieţii. De aceea, este important să îţi înveţi copilul ce înseamnă să fie solidar şi responsabil, atât prin puterea exemplului, cât şi printr-o educaţie care are la bază valori universale.
Sursa foto: Unsplash.com
(P) Material publicitar realizat împreună cu United Way