În urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, început în data de 24 februarie 2022, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, precum și alte state occidentale au impus sancțiuni economice aspre Rusiei.
Acestea din urmă vor distruge puterea de cumpărare a rublei, sistemul bancar rusesc și capacitatea Rusiei de a face parte din comerțul internațional, explică Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.
Rusia a fost exclusă din SWIFT, serviciu global de mesagerie financiară. În plus, activele Băncii Centrale a Rusiei au fost blocate. Ce înseamnă acest lucru?
Cum funcționează sancțiunile economice impuse împotriva Rusiei
Mulți dintre banii pe care îi avem și tranzacționăm nu există fizic. Banii nu se schimbă fizic între bănci aproape niciodată. Totul este digitalizat. În momentul unei plăți, banii nu se trimit fizic altei bănci, având loc doar un schimb de cifre în anumite tabele. Asta se întâmplă la plata cu cardul sau la transferul de bani prin internet banking.
Banii fizic prezenți într-un sistem bancar sunt mai puțini decât acel sistem susține că are. Așadar, dacă toată lumea ar cere banii simultan, băncile comerciale nu ar avea de unde să-i dea. Aici intervine Banca Centrală, care are rezerve de valută. Astfel, oamenii și-ar primi banii.
De aceea sunt importante acele rezerve de valută care tocmai au fost blocate pentru Rusia, rezerve estimate în jurul a 630 de miliarde de dolari. Problema este că acea rezervă, chiar dacă este a Rusiei, nu se află fizic în Rusia, deci nu este sub controlul ei. Acea rezervă se află la alte bănci centrale. La Rezerva Federală (banca americană care emite dolarul) și la Banca Centrală Europeană.
Rusia nu va mai putea folosi decât banii pe care îi are fizic. Tranzacțiile internaționale nu vor mai fi simple schimbări într-un tabel. Rușii care au obligații în valută nu le vor putea onora. Asta înseamnă că se opresc importurile. Așadar, Rusia va rămâne cu ce se poate produce exclusiv în propria țară.
Singura șansă economică a Rusiei ar deveni comerțul cu o țară care poate face față sancțiunilor vestului. Singura astfel de țară este China. Dar chiar și așa, cu ce vor plăti rușii importurile? Pot să exporte gaze naturale și alte resurse prime. Dar chinezii, fiind singurii potențiali cumpărători, vor cumpăra la un discount semnificativ.
De asemenea, mai pot folosi rezerva lor de aur, estimată la circa 130 de miliarde de dolari, care se află fizic în Rusia. Dar China va vrea aurul fizic, așa că va implica numeroase dificultăți logistice.