Video: Cum a fost bullied Andreea Bălan în adolescență: Colegii strigau în urma mea “Liberă la mare”

.
Andreea Bălan a acceptat invitația redacției Unica să ne împărtășească în ce mod a fost bullied când era adolescentă și cum își dorește să-și protejeze fetița de acest fenomen agresiv, care a luat amploare în ultimii ani în România.
Andreea Bălan mi-a povestit că atunci când era adolescentă a fost victima bullyingului din cauza celebrității: „Când am intrat în clasa a IX-a eram deja celebră în formula Andre și forma de bullying de care am avut parte a fost în felul următor: treceam pe culoarele liceului și colegii strigau sau cântau în urma mea „Liberă la mare”. Și lucrul ăsta mă enerva, mă afecta, pentru că eu îmi doream foarte tare să mă integrez, voiam să-mi fac prieteni, voiam să le arăt că nu sunt neapărat cea de pe scenă, machiată, cu codițe, cu decolteuri, dezbrăcată, mai sexi, și că sunt o fată normală și că acolo este doar un rol pe care îl joc pe scenă. Și eu de fapt am nevoie de ei, să fim prieteni, să ne înțelegem, vreau să învăț bine, vreau să-mi câștig profesorii și mă deranja foarte tare că ei mă luau la mișto cu chestia asta – uite-o pe-aia din Andre, liberă la mare, vai ce sexi ești. Era o formă de bullying targetat, aveau subiectul în sine, pentru că mă știau din Andre de la televizor și atunci aveau de ce să se ia.”

„Îmi doream foarte tare să mă integrez, voiam să-mi fac prieteni, voiam să le arăt că nu sunt neapărat cea de pe scenă.”

Andreea se teme că celebritatea se va răsfrânge și asupra fetiței sale și se gândește încă de pe acum cum să combată tentativele de agresiune la care aceasta ar putea fi expusă odată cu începerea școlii: “Fiind mamă de fată, îmi fac de pe acum griji ca fata mea să nu fie în situații de acest gen, de bullying și chiar dacă îmi fac griji, sunt în același timp conștientă că i se va întâmpla, și pentru simplul fapt că eu fiind celebră, va ajunge în tot felul de medii cu prieteni care vor spune – a, mama ta, de la televizor, am vazut noi, știm sau am citit. Ea săraca va trebui să facă față unor afronturi foarte urâte, dar o voi pregăti psihic pentru momentele acelea. Și dacă i se vor întâmpla lucruri mult mai grave, voi lua atitutdine foarte puternic atât față de părinții acelor copii, pentru că voi considera că nu și-au educat copiii, și voi lua contact cu acei părinți, și, bineînțeles cu profesorii. Clar că generația s-a schimbat și că acum copiii sunt mult mai strong, mai puternici, au o personalitate mult mai evidentă și își permit mult mai multe lucruri față de copiii de când eram eu mică. Noi chiar dacă ne mai luam unii de alții sau dacă copiii se luau de mine, la vremea respectivă, nu era sub o formă neapărat agresivă.”

Andreea Bălan consideră că educația este soluția pentru combaterea fenomenului de bullying: “Eu cred că singura soluție este în familie. Cred că ține de educație. Acei copii care fac lucrurile astea agresive, văd agresiunea acasă, în familie, îl văd pe tatăl care se ia de mamă și în puține cazuri invers sau la bunici, dacă sunt crescuți de bunici. Și atunci pentru ei este foarte simplu, pentru ei este normalitate. Noi venim să-i blamăm, să-i judecăm, dar pentru ei este normalitate să te iei așa de cineva, pentru că ei asta au văzut. Profesorii pot repara unele lucruri sau pot fi atenți, dar nu se pot duce în fundamentul și în educația copilului. Deci clar părinții sunt cei mai în măsură să răspundă și sunt singurii vinovați pentru comportamentul copiilor. Așa cum îi educi, așa îi ai.”

Citește și:

Cum ne recomandă psihoterapeutul să reacționăm într-o situație de bullying 

“Copii răi”, un spectacol care investighează relațiile de putere dintre copii, profesori și părinți în contextul bullying-ului 

Ce sunt bullyingul și cyberbullying-ul și cum se manifestă aceste fenomene

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton