Cum crede o profesoară de istorie din SUA că se va termina războiul dintre Rusia și Ucraina: „Istoria nu se repetă. Rimează, dar nu ia niciodată exact aceeași formă”

.

Este greu de prezis cum se va termina războiul dintre Rusia și Ucraina, dar experții în istorie au mai multe teorii.

Cristina Florea, profesor asistent în departamentul de istorie la Universitatea Cornell în SUA, specializată în istoria Europei Centrale şi de Est, a studiat felul în care Rusia se raportează la alte țări europene. Într-un interviu cu Libertatea, profesoara a vorbit despre cum crede că va evolua războiul dintre Rusia și Ucraina.

Profesoara crede că invazia unor țări precum Moldova, Georgia sau Polonia este puțin probabilă în momentul de față, menționând că Polonia ar beneficia de protecție NATO.

„Motivul pentru care NATO și America au fost atât de atenți să nu se implice direct în Ucraina este că se tem de escaladare și de perspectiva războiului nuclear”, a zis ea.  „Cu toate acestea, oferindu-i lui Putin garanția că NATO nu va interveni direct decât dacă Rusia lansează un atac direct asupra teritoriilor NATO, Alianța îi dă efectiv undă verde pentru a lua mișcări din ce în ce mai îndrăznețe. Putin a forțat din ce în ce mai mult înainte de a se angaja într-un conflict direct cu NATO”.

Această abordare a dus la un paradox, porivit Cristinei Florea, pentru că „pentru a evita escaladarea și declanșarea unui război mult mai mare și potențial fatal, NATO a luat o poziție care îl încurajează pe Putin să meargă din ce în ce mai departe, pur și simplu pentru a testa limitele a ceea ce poate face”.

Citește și: Ce spun oficialii din Rusia despre negocierile de pace cu Ucraina: „Nu putem spune că există ceva promițător, nicio evoluție considerabilă”

Citește și: Fost comandant NATO: „Atât timp că Putin se află la Kremlin, nu poate exista pace în Europa”

Citește și: Risc de explozie a unor muniții în zona Cernobîl. Ucraina cere trupelor ruse să se retragă

Citește și: Oligarhul rus care se plânge că nu poate trăi cu 2.500 de lire sterline: „Nici măcar nu pot să scot pe cineva la restaurant”

Profesoara este de părere că istoria nu se va repeta. „În ciuda a ceea ce sugerează înțelepciunea populară, istoria nu se repetă”, a explicat ea. „Rimează, dar nu ia niciodată exact aceeași formă. Acestea fiind spuse, îmi pot imagina mai multe scenarii diferite pentru războiul actual”.

Unul dintre scenariile menționate de Florea este cel care ar „implica dispariția lui Putin ca urmare a unei lovituri de stat sau a unei revolte din interior”. Profesoara a menționat însă că acesta este puțin probabil, ținând cont de rigiditatea cu care Vladimir Putin ține sub control regimul.

Un alt scenariu „și mai puțin probabil” ar fi cel în care Rusia câștigă, iar Ucraina devine un stat marionetă. „Cu toate acestea, menținerea unui întreg popor sub ocupație prin forță nu s-a terminat niciodată bine pentru ocupanți în trecut”, a spus Florea. „Gândiți-vă la cel de-al Doilea Război Mondial, de exemplu, când Germania nazistă a cucerit cea mai mare parte a Ucrainei, apelând apoi la politici extrem de violente și brutale împotriva unei populații locale pe care o considerau doar parțial umană.  Expuși unei asemenea brutalități, localnicii nu au avut de ales decât să se revolte și să reziste”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare martie 30, 2022 5:19 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale