Cernihiv este un oraș din nordul Ucrainei care, invadat de armata rusă, a rămas fără electricitate, gaze și apă.
Zeci de mii de oameni din orașul care avea cândva 280.000 de locuitori sunt prinși în capcană și forțați să se ascundă în buncăre și adăposturi anti-bombe, pentru a se proteja de raidurile ruse asupra zonelor rezidențiale, după cum arată un reportaj BBC.
Cernihiv este încercuit de forțele ruse, acest lucru făcând imposibilă evacuarea civililor și răniților. Primarul orașului, Vladislav Atroșenko, a spus, citat de Libertatea: „Este numai cenușă. Suntem într-o zonă de război. Este foarte periculos”. Autoritățile încearcă să scoată din dărâmături persoanele rănite.
De la 24 februarie, data la care a început invazia violentă a armatei ruse asupra Ucrainei, în acest oraș au murit 200 de oameni. Aproximativ 120.000 de locuitori au mai rămas în oraș, iar în prezent 44 de oameni, atât militari, cât și civili, așteaptă să fie operați. Printre ei se află și copii.
Oamenii care au rămas în Cernihiv petrec mare parte din timp în adăposturile anti-bombe. Anna, rezidentă în oraș a spus: „Slavă Domnului că le avem”. Fiul ei de 12 ani iese foarte rar afară. „E panicat, lui și prietenilor lui le e frică să iasă”, a explicat el.
Anna și soțul ei au spus că fac cu rândul când vine vorba de monitorizarea bombardamentelor. El supraveghează noaptea, iar ea dimineața. „Atacurile sunt extrem de puternice”, a spus ea. „Clădirea și ferestrele tremură din toate încheieturile”. Femeia a mai adăugat că somnul este foarte dificil: „Ațipesc doar când sunt epuizată, pentru că pur și simplu ți se oprește creierul”.
Civilii din Cernihiv nu au apă, electricitate sau gaze, și puține clădiri au supraviețuit atacului. Anna a povestit: „Spitale. scoli. Un cinematograf. Stadionul. Clădiri istorice și rezidențiale. Toate au fost distruse sau avariate”. Tot ea a mai spus că unele zone au fost lovite de două ori și că „este evident că o fac intenționat”.