Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv și tatăl unuia dintre tinerii care au murit în tragicul incendiu, a spus că pentru el și alți părinți, sentințele din dosar sunt un moment de liniște.
Sentințele definitive în dosarul Colectiv au fost anunțate astăzi, după ce magistrații de la Curtea de Apel București au amânat verdictul final de patru ori. Atât Cristian Popescu Piedone, cât și patronii clubului Colectiv și pompierii care au permis funcționarea clubului vor merge la închisoare.
Eugen Iancu a oferit declarații pentru Antena3 despre ce crede el cu privire la sentințe. „Mă bucur că avem un final și, cumva, pentru noi, care ne-am pierdut copiii, e un moment de liniște, putem să respirăm puțin”, a spus el.
Totodată, Iancu a mai adăugat, citat de Libertatea: „Cât de de corecte sunt pedepsele sau nu, nu pot să judec. Eu știu că în urma acestui incendiu au murit 65 de tineri care s-au dus să asculte un concediu în centrul Bucureștiului. Dacă pedepsele sunt mari sau mici, corecte sau nu, asta numai Dumnezeu poate decide”.
Citește și: S-a pronunțat decizia finală în cazul Colectiv. Cristian Piedone, condamnat la patru ani de închisoare cu executare
Citește și: Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”
Citește și: Ministerul Sănătății va plăti tratamentul victimelor de la Colectiv pe toată durata vieții lor
Citește și: Reacția lui Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare Colectiv, la documentarul „colectiv”: „Am simțit nevoia să ies […] din sala de cinema”
Președintele Asociației Colectiv a spus că anii în care a așteptat o decizie finală au fost o adevărată zbatere. „O încercare permanentă că vom atrage atenția autorităților, statului, că trebuie să identificăm greșelile, vinovații, că trebuie să ii pedepsim și să construim”, a spus el. „După șase ani jumate avem un prim răspuns al Justiției”.
Mai mult, Iancu a menționat că deciziile luate de Curtea de Apel București nu trebuie să reprezinte și finalul anchetelor. El a spus că mai sunt multe întrebări rămas fără răspuns după tragedia de la Colectiv, cum ar fi felul în care reprezentanții statului s-au opus inițial ideii ca răniții să beneficieze de tratament în străinătate.
„Avem acțiunea autorităților post-incendiu”, a spus el. „Trebuie să știm de ce intervenția a fost cum a fost, de ce reprezentanții statului s-au opus în primele 5 zile că răniții să beneficieze de un tratament corect în spitalele europene. Și pentru asta au fost bani privați, de la intreprinderi și oameni care s-au oferit să plătească. Avem foarte multe lucruri de aflat și schimbat”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare mai 12, 2022 4:39 pm