Refugiații din Ucraina trec prin clipe grele, dar totuși încă reușesc să surprindă pe cei din jur cu firea lor.
Oamenii care fug de războiul din Ucraina și ajung în România sunt primiți cu brațele deschise. De când au ajuns aici, ne-au oferit, fără să realizeze, numeroase lecții de viață.
Românii au reacționat fără întârziere în ajutorarea vecinilor din Ucraina. Nenumărați voluntari din ONG-uri s-au mobilizat să ajute oamenii deznădăjduiți. Mulți voluntari s-au îndreptat către punctele de trecere ale frontierei de la Sighetul Marmației, Siret sau Isaccea, pentru a-i întâmpina pe refugiați cu băuturi calde, alimente, pături, produse de igienă și nu numai. Mai mult, mulți români au donat și ei ce au putut: bani, alimente neperisabile, haine și alte bunuri.
Vecinii din Ucraina au dat dovadă de altruism, pentru că au decis să împartă ajutoarele primite de la români cu persoanele fără adăpost din Gara de Nord a Bucureștiului. Acest lucru a fost observat de o voluntară care a fost impresionată de bunătatea și omenia refugiaților.
Citește și: Ministrul de Externe al Rusiei amenință cu o confruntare între Rusia și NATO dacă vor fi trimise trupe de menținere a păcii în Ucraina
Citește și: Volodimir Zelenski, despre situația celor 100.000 de oameni rămași în Mariupol: „Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant”
Citește și: Ambasadorul rus la ONU susține că rușii bombardează „delicat” Ucraina: „Nu invadăm Ucraina, desfăşurăm operaţiuni militare limitate”
Citește și: Agenția Ria Novosti dezvăluie ideologia Kremlinului din spatele războiului din Ucraina: „Vom trăi din nou în URSS”
Mihaela, o voluntară care contribuie la eforturile de ajutorare a ucrainenilor care ajung în Gara de Nord din București. Ea susține că ucrainenii își împart mâncarea cu alte persoane care au nevoie de ea și nu acceptă să ia mai mult decât au nevoie. Mai mult, unii ucraineni chiar s-au oferit să fie voluntari și ei, pentru a-i ajuta pe ceilalți ucraineni.
„Îmi povestea una dintre colegele noastre, care venise la voluntariat, că pe drumul către sălile de voluntariat a văzut ucraineni cum își împărțeau fructele cu ai noștri români”, a zis Mihaela pentru Wowbiz, citată de Playtech. „Practic, ei niciodată nu își iau mai mult decât au nevoie. Dacă deja au primit ceva, nu mai primesc a doua oară”.
Ea a mai adăugat: „Sunt conștienți că ceea ce se face aici este pe bază de voluntariat și că sunt din donațiile oamenilor și că alții ca ei au nevoie de ajutor. Și încearcă și ei cum pot să ajute. Sunt cetățeni refugiați care au rămas la cazări în România și vin să ajute ei cumva. Cetățeni ucraineni, care știu engleză și rusă, și vin în Gara de Nord să ne ajute pe noi”.
Foto – Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București/Facebook
Ultima modificare martie 23, 2022 3:45 pm