Cadavrele unor copile mai mici de 14 ani, dezbrăcate și agățate în copaci, în Ucraina: „Abia atunci am înțeles că e mai rău decât mi-am imaginat”

.

Oxana Lytvynenko, o activistă poloneză pentru drepturile omului, a povestit pentru The Guardian la ce orori sunt supuși oamenii din Ucraina.

Activista a povestit pentru The Guardian ororile pe care le-a auzit de la refugiatele din Ucraina: violuri, crime și cadavre pe drumuri. Ea a recunoscut că unele povești păreau de necrezut, până când refugiatele i-au arătat imagini cu coșmarul din Ucraina.

„Când femeile pe care le-am întâlnit la graniță mi-au povestit despre violurile și crimele comise de ruși în Ucraina, m-am gândit că sunt doar zvonuri, doar povești menite să sperie sau că este doar modul în care refugiatele încearcă să raționalizeze sentimentul de vină că și-au abandonat fii și soții”, a povestit Oxana Lytvynenko, citată de Libertatea.

Opinia Oxanei s-a schimbat atunci când a întâlnit o femeie de peste 70 de ani, originară dintr-o localitate din apropiere de Bucha, unde armata rusă a lăsat un adevărat masacru în urmă. Femeia i-a arătat activistei pozele pe care nepotul său, soldat în armata ucraineană, le-a văzut acolo. Aceste imagini au convins-o pe bătrână să plece din țara ei, iar pe Oxana să perceapă magnitudinea dezastrului. „Abia atunci am înțeles că e mai rău decât mi-am imaginat”, a zis ea.

Citește și: Aproape 500 de civili ucraineni au fost salvați din Mariupolul asediat de ruși. Evacuările continuă

Citește și: Volodimir Zelenski a lansat o campanie globală de finanțare pentru Ucraina: „Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”

Citește și: Jurnalul unui copil de opt ani din Ucraina: „Mi-au murit cei doi câini, bunica Halia și iubitul meu oraș Mariupol”

Citește și: Primarul din Cernăuți: „Nimeni nu poate garanta că încă un oraș ucrainean nu va deveni victima unor bombardamente”

În fotografii erau mai multe trupuri goale, sfâșiate, ale unor fete care nu aveau nici 14 ani. Cadavrele lor fuseseră agățate în copaci. Când bunica soldatului a văzut aceste poze, a mers să își ia fiica de 50 de ani din spital, unde era tratată de cancer cu ajutorul voluntarilor, i-a scos perfuziile, a urcat-o în mașină, și au plecat fără să se uite înapoi. Oxana a spus: „Nu eram pregătită să văd așa ceva. În Ucraina circulă fotografii cu ce s-a întâmplat în Bucha, dar în Polonia nu prea”.

Atunci când cele două femei s-au întâlnit la graniță cu Oxana, mașina lor era distrusă. Farurile erau sparte, iar în loc de geamuri aveau o folie. Activista a povestit că odată ce femeile refugiate trec de granița cu Ucraina, se poate vedea fericirea pe fața lor.

„Când femeile refugiate trec granița din Ucraina, sunt fericite că au ajuns în siguranță”, a relatat Oxana. „Le vezi zâmbind, glumind, nici nu îți dai seama că au trăit niște traume. De când am văzut fotografia aia, mă tot gândesc la celelalte femei pe care le-am întâlnit înainte și mă întreb prin ce au trecut”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare mai 7, 2022 10:51 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale