O analiză a Comisiei Europene privind diferențele de plată pentru muncă egală între femeile și bărbații care locuiesc pe teritoriul uniunii arată că începând cu 3 noiembrie, femeile încetează simbolic să mai fie plătite pentru munca depusă până la sfârșitul anului.
În medie, femeile continuă să câștige mai puțin decât bărbații pe job-uri similare, iar ultimele date oferite de agenția DPA arată că diferența salarială între femei și bărbați la același loc de muncă este de 16,2%. „Femeile și bărbații sunt egali. Aceasta este una dintre valorile de bază ale UE. Însă femeile continuă efectiv să muncească două luni în fiecare an fără să fie plătite, comparativ cu colegii lor de sex masculin. Nu mai putem accepta această situație.”, au subliniat, într-un comunicat de presă, comisarul european pentru justiție Vera Jurova, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă Marianne Thyssen și vicepreședintele CE, Frans Timmermans.
În același comunicat, comisarii europeni îndeamnă statele membre să aprobe inițiativele executivului european, care au ca miză reducerea diferenței salariale pe criteriu de gen. O soluție propusă este îmbunătățirea drepturilor și a condițiilor de muncă pentru părinții care muncesc. Conform unui studiu publicat recent de Eurobarometru, există încă diferențe semnificative între bărbați și femei în ceea ce privește opțiunile pentru concediul de creștere a copilului. La nivelul statelor membre UE, 36% dintre bărbați susțin că nu doresc să ia concediu parental sau nu s-au gândit să facă asta, în timp ce numai 19 % dintre femei au dat același răspuns. „Unul din trei europeni nu au putut să-și ia niciun concediu pentru creșterea copilului anul trecut și doar patru din zece bărbați și-au luat sau au intenționat să-și ia concediu parental. Aceasta nu este corect sau sustenabil„, au mai precizat comisarii europeni.
În România există cel mai mic decalaj în ceea ce priveşte salarizarea femeilor şi a bărbaţilor din Uniunea Europeană . Bărbații români câştigă în medie, pe aceeași poziție, doar cu 4,5% mai mult decât femeile. În schimb, potrivit unui studiu Eurostat, există ţări precum Germania sau Anglia, unde diferența ajunge până la 20%, iar Estonia și Cehia sunt fruntașe.
Sursă foto: Shutterstock