Gigacaloria se scumpește cu 110 lei, iar majorarea ar putea face ca factura la încălzire a unui apartament de două camere să crească la 1.600 lei iarna.
Primăria nu a decis dacă va păstra subvenția la nivelul de anul trecut sau dacă o va majora. Astfel, locuitorii din București vor plăti mai mult de la 1 noiembrie, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură.
„Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a explicat primarul general Nicușor Dan, în 15 octombrie, conform Digi24.
În prezent, o gigacalorie costă 490 de lei, iar bucureștenii plătesc 164 lei, întrucât restul este subvenționat de primărie. De la 1 noiembrie, gigacaloria va fi 600 de lei. Vor exista două variante. Fie se va păstra aceeași sumă subvenționată, ceea ce ar însemna ca bucureștenii să plătească mai mult cu 110 lei gigacaloria, fie se va păstra același procent de subvenție, ceea ce ar însemna ca oamenii să plătească mai mult cu 37 de lei gigacaloria.
În timp ce gigacaloria se scumpește, oamenii reclamă faptul că nu au nici apă caldă, nici căldură în apartamente. Cele mai afectate zone din București sunt cartierele Colentina, Tei și Fundeni, din Sectorul 2. Un raport Termoenergetica arată că mii de blocuri din București au apă caldă și căldură sub parametri sau deloc din cauza avariilor.
Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu, îi sfătuiește pe oameni să investească în calorifere și boilere electrice, pentru a nu suferi din cauza frigului, conform Antena 3: „Avariile pot apărea oriunde. Am avut săptămâna trecută câteva zile în care nu am avut apă caldă şi căldură. Pentru spălat există soluţia de boiler electric, e câteva sute de lei, pentru momentele când există avarii. Da, eu mi-am pus un boiler electric din cauza acestor avarii”.