Fostul comisar al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, avertizează că România va intra în colaps cu depozitarea deșeurilor în doi ani.
La lansarea lansarea Platformei de mediu pentru Bucureşti şi a Raportului de cercetare privind Starea mediului în Bucureşti, organizată marţi de Fundaţia Comunitară Bucureşti, Octavian Berceanu a vorbit despre o realitate mai puțin plăcută, după cum arată Agerpes.
„În doi ani noi intrăm în colaps cu depozitarea deşeurilor, iar asta e o evidenţă”, a zis el, citat de Libertatea. „Întreb: cărei mafii ne adresăm? Există cercetări jurnalistice care ne spun clar că avem de ales între două mafii. Cărei mafii ne adresăm? E o întrebare legitimă”.
Fostul comisar al Gărzii Naționale de Mediu a adăugat apoi: „Eu, să zic, primar al Bucureştiului, ce fac? Am văzut acum un OUG care transferă responsabilitatea deşeurilor către primăriile de sector. E o încurajare a unei structuri mafiote pe faţă, prin acest OUG. Nu există niciun menajament din partea ministerului (Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.), pentru că există un mod de funcţionare optim în ceea ce înseamnă industria deşeurilor”.
Totodată, Octavian Berceanu a vorbit despre tendința de a plasa responsabilitatea pe cetățean. „Noi ne uităm totdeauna la cetăţean”, a subliniat el. „Hai să ne uităm la economia circulară şi jucătorii de acolo. Ce au nevoie să vină cei din economia circulară la nivel european să investească în Bucureşti? Au nevoie de materie primă şi de trasabilitatea deşeurilor, şi de un oarecare echilibru. Noi avem nişte mafii care duc deşeurile pe gropi…”.
Citește și: Președintele Consiliului Județean Hunedoara s-a dat drept pacient la Urgențe, după mai multe reclamații. Cum l-a tratat personalul medical
Citește și: Ce măsuri cuprinde pachetul „Sprijin pentru România”: vouchere, tichete de masă cu valoare mai mare, amânarea ratelor
Citește și: Peste un sfert din populația României nu este deservită de rețea de apă
Citește și: Aproape 2.000 de copii din Ucraina au cerut să fie înscriși în învățământul din România
Mai mult, expertul a atras atenția asupra faptului că în București există probleme legate de lipsa unei strategii metropolitane concrete, lucru care afectează și calitate aerului.
„Mai există nişte probleme vizavi de calitatea aerului şi modul cum funcţionează instituţiile pe depozitarea deşeurilor din construcţii şi şantiere”, a afirmat el. „În pandemie aveam cote alarmante de poluare pe timpul serii când nu circula nicio maşină pe stradă, am ieşit să văd ce se întâmplă, pe vremea când eram consilier general, în 2000. Erau cozi la semafoare cu maşini care transportau nisip, materiale de construcţii, din demolări, fără nicio prelată deasupra şi circulau cu 90 – 100 km/h prin Bucureşti şi dimineaţa aveai două degete de praf pe marginea şoselei”.
Octavian Berceanu a vorbit și despre problema supra-aglomerării șoselelor, dar mai ales cum ar putea ea să fie rezolvată printr-un sistem de carsharing: „Există o parte de mobilitate mai nouă în Europa – carsharing-ul. O maşină de carsharing poate scoate 30, 40, 50 de maşini din trafic într-o zi şi ăsta este un lucru foarte bun. În ceea ce priveşte maşinile electrice, prima problemă este unde la încarci? Instituţiile nu au făcut nimic până în momentul de faţă ca să creeze acele prize sau borne pentru maşinile electrice. Există locuri în acestea pot fi încărcate, de exemplu în parcările supermarketurilor. În cartiere pot fi înfiinţate aceste borne, dar nu se întâmplă nimic”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare aprilie 12, 2022 3:28 pm