7 cărți scrise de autoare femei pentru care merită să ajungi la Gaudeamus

.

Ediția cu numărul 25 a Târgului Internațional Gaudeamus, organizat de Radio România, va avea loc în perioada 14 – 18 noiembrie 2018, în Pavilionul Central Romexpo. Redacția Unica a selectat 7 cărți aparținând unor autoare femei, pentru care merită să ajungi zilele acestea la târg.

  1. Grădina de sticlă, de Tatiana Tîbuleac

Grădina de sticlă este, în mai multe feluri, romanul unei întregi generații feminine și al unei povestitoare pe cât de autentice, pe atât de surprinzătoare. “Dacă în Vara în care mama a avut ochii verzi Tatiana Țîbuleac exorciza o lume a cruzimii dintr-o perspectivă fragil-masculină, în noul său roman ea povestește o lume aflată pe granița mișcătoare dintre coagulare și dezagregare, dintre Rusia și Europa, dintre luptă și fatalitate.” (Simona Sora)

Grădina de sticlă, de Tatiana Tîbuleac

  1. Scara lui Iakov, de Ludmila Uliţkaia

Scara lui Ikov este un roman-parabolă, o carte despre dragoste și conștiință, o cronică de familie cu accente autobiografice traversând un secol de istorie tumultuoasă, în care vocea care se impune aparține unei femei. În 2016, Scara lui Iakov a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, Locul al treilea și Premiul cititorilor. Este tradus în peste douăzeci de țări.

  1. Femeia minimarket, de Sayaka Murata

Femeia minimarket oferă cititorilor o radiografie actuală a mentalului social japonez.
“Sayaka Murata își spune părerea direct, nu fără ironie, despre felul în care femeia japoneză ar trebui să evolueze în societate: fie se supune prejudecăților, fie va fi victima frustrării, a fricii, a furiei semenilor.” (Kirkus Reviews)

Femeia minimarket, de Sayaka Murata

  1. Zece cântece funerare, de Elena Vladareanu

„Ceea ce cucerește de la bun început la Elena Vladareanu este aerul de autenticitate, capacitatea de a scrie viața (firește, în măsura în care acest lucru e cu putință) în banalitatea și turpitudinea ei, dar și cu (nu neapărat surprinzatoare) insule de candoare (…). E vorba de frisonările unei feminități genuine, pe care Elena Vladareanu vrea și nu vrea să și-o refuleze, asumându-și condiția paradoxală a unei fete-baiat.“ (Octavian Soviany)

  1. Corpul ei si alte desfătări, de Carmen Maria Machado

„Corpul ei și alte desfătări” este despre o femeie care îi dă unui bărbat totul, dar el vrea mai mult – vrea să știe secretul panglicii verzi care a devenit una cu trupul ei,  despre o femeie care începe să dispară, la propriu, din cauza unei epidemii misterioase,  despre o femeie care ar face orice să-și hrănească soțul cu o bucată de ficat proaspăt, despre o femeie care s-a născut prea devreme sau despre o femeie care a dat naștere în taină unor pui de lup.

Corpul ei si alte desfatari

  1. Nesupusele, de Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina Andone

Cele cinci scriitoare ne aduc o sută de poveşti care merită să fie spuse copiilor. Despre modele feminine, despre valori, despre alegeri de viață, despre întrebări. Cum să rămâi într‑un mediu care îți livrează impecabile uniforme? Cum să creezi armonii când partitura lumii pare să‑şi fi scuturat toate notele? Cum să trăieşti cu demnitate când nu mai ai nimic? Cum să aduci poveste şi lumină când ți se iau toate cuvintele? Cum să‑ți spui adevărul când nimeni nu e pregătit să asculte? Și mai ales – cum să‑l asculți?

Nesupusele

  1. CurvEtica: ghid practic pentru poliamorie, relații deschise și alte aventuri, de Dossie Easton și Janet W. Hardy

„Cum înveți să fii intim cu cineva, fără să te îndrăgostești? (…) Exersând, putem dezvolta o intimitate bazată pe afecțiune și respect reciproc, mult mai liberă decât disperarea, dependența sau nebunia oarbă a îndrăgostirii – tocmai de aceea, relațiile de „sex fără complicaţii” sunt atât de valoroase. În momentul în care vom conștientiza dragostea, respectul și aprecierea pe care le simțim față de iubiții/iubitele cu care nu ne-am căsători niciodată, prieteniile sexuale ar putea deveni nu numai posibile, dar și preferate.” (CurvEtica, 2018:56)

Sursă foto: Editura Vellant, Editura Hecate, Editura Cartier, Editura Polirom, Editura Univers și Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton