Fiecare dintre noi poate direcționa 2% din impozitul pe venit, pentru o cauză în care crede, până cel târziu pe 25 mai 2018. Organizațiile din România folosesc donațiile 2% pentru a finanța proiecte dedicate copiilor, femeilor, migranților, comunității LGBT+, mediului sau artelor. Redacția Unica a selectat câteva inițiative sociale eficiente către care poți redirecționa impozitul din veniturile realizate de tine anul trecut.
Cum poți dona 2% din impozitul pe veniturile tale
- Completezi Declarația 230, dacă în 2017 ai avut venituri numai din salarii, sau Declarația 200, dacă ai realizat în 2017 și alte venituri (din salarii sau activități independente sau numai din activități independente).
- Trimiți formularul la ANAF prin poștă, cu scrisoare recomandată sau îl depui direct la registratura administrației financiare asociate domiciliului tău. (Adresele Direcțiilor Generale Regionale a Finantelor Publice)
Formularul se completează cu denumirea organizaţiei, codul fiscal şi codul IBAN, date pe care le poți găsi pe site-urile organizaţiilor. Dacă nu te descurci, poți să consulți ghidul de completare aici: Ghid 2%.
Cele două tipuri de documente pot fi descărcate de pe www.mfinante.ro sau pot fi procurate direct de la sediile Administraţiei Financiare. Prin redirecționarea a 2% din impozit nici angajatul și nici angajatorul nu plătesc nimic, dar o parte din impozitul pe veniturile realizate anul trecut se redirecționează automat către proiectele sociale în care crezi . Data până la care poți trimite formularul este 25 mai 2018.
Unde redirecționezi 2%
Redacția Unica a selectat câteva inițiative sociale către care merită să donezi 2% din impozitul pe veniturile realizate pe parcursul anului trecut:
Fundația Parada
Fundația Parada lucrează din 1996 cu copiii și tinerii străzii din București și furnizează servicii de urgență și programe de integrare, în vederea sprijinirii acestora pentru recâștigarea unui punct de sprijin în societate.
www.paradaromania.it
Asociația Front (Feminism România)
Asociația Front este formată din tinere feministe ce militează pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi și eliminarea discriminării de gen și a altor tipuri de discriminări bazate pe etnie, orientare sexuală, dizabilitate, vârstă, clasă socială, proprietate, religie sau alt statut social. Principalele sale proiecte s-au axat pe manifestații publice, lobby și advocacy, educație și cercetare, vizând teme precum: violența asupra femeilor (domestică, sexuală, trafic de ființe umane, sterilizarea forțată), drepturi reproductive și sexuale, educație sexuală în școli, lipsa parteneriatului în familie, discriminări urbane, stereotipuri de gen din educație.
www.feminism-romania.ro
MozaiQ
MozaiQ este o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România. MozaiQ își propune să dezvolte comunitatea LGBTQIA+ din România prin solidaritate și încredere reciprocă, rezultate din activitățile sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și o atenție deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate: persoanele rome LGBTQIA+, persoanele trans, persoanele HIV+, lucrătorii sexuali, persoanele LGBTQIA+ aflate într-o situație socio-economică precară, persoanele cu abilități diferite, precum și seniorii și tinerii.
www.mozaiqlgbt.ro
Asociația Conect
Asociaţia pentru Dialog, Ocupare şi Migraţie CONECT îşi propune ca prin activităţile sale să contribuie la consolidarea coeziunii sociale, a dialogului și a politicilor de integrare în societate a migranţilor, refugiaților și a grupurilor marginalizate sau vulnerabile.
www.asociatiaconect.ro
Asociația Carusel
Carusel își propune îmbunătățirea calității vieții persoanelor consumatoare de droguri și alcool, celor care practică sexul comercial, persoanelor care trăiesc pe stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, și a tuturor celor care sunt la risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială.
www.carusel.org
Asociația Ado
Asociația ADO promovează acțiunile artistice care îmbunătățesc și întăresc comunitățile. Organizația desfășoară de peste zece ani proiecte artistice împreună cu grupul Vârsta4 și rezidentele și rezidenții căminului Moses Rosen.
www.orgado.wordpress.com
Samusocial
Samusocial din Romania (Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenta), oferă servicii de intervenție urgentă persoanelor fără adăpost din București.
www.samusocial.ro
Centrul de Teatru Educațional Replika
Credem că arta comunitară poate înobila societatea, fiecare om se naşte un artist, fiecare om este un pedagog în continuă formare. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate. Centrul de Teatru Educațional Replika este un spațiu independent dedicat artelor spectacolului care își propune educarea participării la viața de zi cu zi prin intermediul unor acțiuni teatrale în care toți cei care se implică propun idei, soluții și forme de lucru în spiritul creativității de grup.
www.centrulreplika.com
WWF Romania
Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin: conservarea diversităţii biologice la nivel mondial, utilizarea raţională a resurselor naturale regenerabile și reducerea poluării şi a consumului iraţional.
www.wwf.ro
Vier Pfoten România
VIER PFOTEN consideră că siguranța oamenilor, conservarea naturii și protecția animalelor sunt inseparabile. De aceea, VIER PFOTEN se declară solidar cu toți cei care folosesc metode pașnice și legale de conviețuire cu semenii și cu mediul inconjurator.VIER PFOTEN desfășoară, pe de o parte, acțiuni menite să schimbe percepția societății asupra vieții animalelor, iar pe de alta parte, acțiuni de lobby la nivel național și internațional.
www.adoptiicaini.ro