Aplicațiile instalate pe un smartphone sunt un ajutor de nădejde când călătorești. M-am convins din plin de acest lucru testând câteva asemenea, în cadrul unei vizite în capitala Spaniei.
Am ajuns, fără dificultăți, de la Aeroportul Adolfo Suarez – Barajas la cochetul hotel Only You, aflat în cartierul madrilen Chueca, grație traseului făcut cu Google Maps (și verificat cu Maps.Me) și salvat în telefon încă din București. Vremea? Așa-și-așa, verificată tot din două aplicații: Wunderground și Google App, opțiunea cu voce.Mi-am lăsat bagajul și, încă amețită după un zbor cu turbulențe, am pornit, tot ajutată de harta de pe telefon, către Los Galayos, restaurantul unde urma să mănânc de prânz.
Prânzul nu prea mi-a tihnit, deoarece testul menit să mă transforme, alături de alte zeci de jurnaliști din întreaga Europă, în turiști smart consta într-o „vânătoare de comori” pe străzile Madridului, indiciile obiectivelor de descoperit fiindu-ne oferite pe aceeași foaie de hârtie cu meniul de prânz. Și ce era să fac mai întâi? Să afli, cu opțiunea foto a Google Translate, ce fel de mâncare vei primi sub denumirea de „Pudinde Bacalaoy Pan”? Sau să „gugălesc” de zor pentru a descoperi unde se află o statuie „paying homage to the capital’s hard working road seepers” ori care este numele celui mai vechi restaurant din lume, care i-a avut drept clienți pe Hemingway sau pe Truman Capote?
Mai gustând o măslină și-o bucățică de jamon, mai căutând imagini, mai schimbând impresii cu vecinii de masă, am pornit la drum în căutarea celor „10 nestemate” pe care le salvasem pe hartă drept locuri favorite, pentru a le găsi oricând cu ușurință. Așa am învățat că pot adăuga steluțe cu anumite locuri: cauți o adresă sau o locație anume pe Google Maps, iar sub rezultat, pe lângă fotografie, adresă și comentarii ale altor utilizatori, ai posibilitatea de a apăsa pe o steluță care se va adăuga și pe hartă.
Odată găsite, „nestematele” au fost fotografiate și puse pe Instagram, Twitter sau Facebook, folosind hashtagul âgoogleinmadrid. Așa că, dacă ești curios să vezi ce lucruri minunate am descoperit pe străzile capitalei Spaniei, te invit să-l cauți.
Pozele și filmulețele făcute de mine au fost încărcate în contul meu de Google+, unde am bifat opțiunea autoback-up, pentru a nu-mi pierde amintirile vizuale chiar dacă pierd sau schimb telefonul. Mai mult, G+ creează automat din ele o povestioară, aranjându-le cronologic.
„Vânătoarea” s-a încheiat în barul de pe acoperișul unui lui The Hat, singurul boutique hostel, pe care TripAdvisor ți-l recomandă călduros dacă vizitezi Madridul cu rucsacul în spate, unde am „făcut cunoștință” cu Street View Trekker – sistemul cu prin care se fac fotografiile panoramice pe care le găseșți pe Google Maps – opțiunea Street View.
Aparatul constă într-un sistem de 15 obiective foto orientate în așa fel încât să se obțină panorame foto de 360 de grade. Obiectivele sunt montate în vârful unui rucsac de aproximativ 25 kg, astfel putându-se obține imagini și din zone exclusiv pietonale, muzee, temple sau locuri greu accesibile – de exemplu poți „vizita” cu Street View Marele Canion, Arhipelagul Galapagos, canalele Veneției sau templul Angkor Wat.
Citește mai mult despre aplicațiile de travel în revista Unica de iunie, din 23 mai la chioșcuri!