Vârsta legală și testul psihologic pentru obținerea permisului de conducere reprezintă primele două condiții esențiale pentru a deveni conducător auto. În România, permisul de conducere se poate obține de la vârsta de 16 ani pentru anumite vehicole, dar vârsta standard este de 18 ani.
Ce urmăreşte testul psihologic pentru permisul de conducere
Starea de sănătate și starea psihică a viitorului conducător auto trebuie să fie în cele mai bune condiții pentru a urma cursurile unei școli auto și pentru a da examenul auto. Testul psihologic pentru oținerea permisului de conducere este la fel de important precum analizele medicale și controlul oftalmologic.
De la data aderării României la Uniunea Europeană, pentru a fi înscris la o unitate autorizată în vederea pregătirii teoretice şi practice pentru obţinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie să facă dovada că este apt și din punct de vedere psihologic, nu doar medical. Avizul medical nu este suficient pentru a te înscrie la școala de șoferi, dacă nu este însoțit și de testul psihologic care trebuie să fie favorabil.
Examenul psihologic pentru școala de șoferi cuprinde teste variate prin care sunt urmărite atenția, concentrarea, atenția distributivă, memoriă topografică, echilibrul emoțional sau rezistența la stres. De asemenea, cuprinde probe care măsoară timpul de reacție, vigilența, coordonarea și percepția reală a anumitor stimuli.
În urma acestor testări, îți vei descoperi probabil anumite aptitudini, capacități sau limite de care nu erai conștient, dar care sunt esențiale și chiar vitale în cazul în care vrei să conduci o mașină.
De ce este necesar testul psihologic pentru obținerea permisului
Avizul psihologic este reglementat prin lege, este obligatoriu și are o perioadă de valabilitate de numai un an de zile. În cazul în care nu poți lua examenul de conducere în decurs de 12 luni de la eliberarea avizului, trebuie să repeți testul psihologic pentru obținerea permisului de conducere.
Avizul psihologic este un document care atestă că ești apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule. Dincolo de cunoașterea și punerea în practică a legislației rutiere, să conduci un autovehicul, de orice categorie auto, implică responsabilitate și atenție distributivă.
Avizul psihologic este foarte important în menținerea siguranței rutiere, iar clinicile autorizate au obligația să trateze cu atenție candidații. Prin urmare, testele psihologice de permis auto au rolul să depisteze aspectele alarmante în ceea ce privește abilitățile cognitive și psihomotorii necesare pentru a conduce un autovehicul.
Cum se desfășoară probele pentru testul psihologic
Testarea psihologică se desfășoară într-un cabinet psihologic autorizat de către Ministerul Transporturilor. La evaluarea psihologică vei avea de parcurs atât probe practice, care simulează situații reale, cât și probe teoretice, pe baza unor teste psihologice auto, dar și un interviu în urma căruia psihologul clinician urmărește logica răspunsurilor, fluența și rațiunea în timpul discuției și alte aspecte care pot trăda anumite probleme psihice.
Te poți aștepta la probe precum:
Proba creion-hârtie
La această probă trebuie să identifici anumite obiecte, să observi diferențe sau să corelezi anumite aspecte. Psihologul urmărește capacitatea de concentrare, precizie și învățare;
În cadrul acestei probe, poți avea de rezolvat anumite teste precum:
a. Pe o foaie cu pătrățele care au în partea de sus linii trasate în diferite direcții trebuie să bifezi 3 tipuri.
b. Pe o foaie unde sunt scrise într-un cerc mai multe cifre trebuie să spui ce cifre lipsesc din anumite intervale (lipsește câte una din fiecare interval).
Proba practică
Este o probă de simulare a unei situații din trafic, cu un aparat informatizat, care îți testează abilitățile psihologice de șofer. Psihologul urmărește dexteritatea, atenția distributivă și viteza de reacție;
În cadrul probei practice, poți primi următoarele teste:
La un calculator, cu 2 pedale pentru picioare și 2 butoane pentru mâini trebuie să urmărești pătrățele pe monitor corespunzătoare mâinilor și picioarelor. Se pot aprinde maximum 3 pătrățele simultan.
Trebuie să urmărești un semafor care, atunci când se face roșu, trebuie să apeși pe un anumit buton.
Pe un ecran se derulează cifre, dar alternativ apar și litere, iar în cazul în care le observi trebuie să apeși un buton.
Interviul
Însoțit de consiliere psihologică (dacă este cazul), interviul are legătură cu evenimente din viață, precum accidente, probleme de sănătate sau trăirea unor situații emoționale puternice, care pot influența conducerea unui autovehicul.
Psihologul urmărește capacitatea de autocontrol, echilibrul emoțional sau atitudinea la factorii de risc sau stres, după cum putem afla de pe autovit.ro.
Per ansamblu, în cadrul acestor probe și discuții, sunt urmărite comportamentul, atitudinea și conduita persoanei, respectiv aptitudinile cognitive și psihomotorii, în vederea depistării tulburărilor de natură psihologică.
Testele psihologice nu necesită o pregătire specială, trebuie doar să fii calm și foarte sincer. Te poți pregăti, însă, căutând teste psihologice auto online sau modele de teste psihologice pentru școala de șoferi pentru a-ți face o idee generală.
Prețul unui aviz psihologic variază în funcție de politica fiecărei clinici în parte, dar și de categoria auto pentru care optezi.
Ce ai de făcut dacă nu obții avizul psihologic
Testarea psihologică auto pare un examen dificil, dar în realitate lucrurile sunt mult mai simple. Trebuie doar să răspunzi sincer la întrebări și să te concentrezi asupra probelor care atestă anumite abitilități de orientare și rezolvare a problemelor cu care te poți confrunta oricând în trafic. De asemenea, este foarte important să te duci odihnit la testul psihologic pentru obținerea permisului auto.
Testul psihologic auto poate fi trecut de orice persoană care are cel puțin un nivel mediu de abilități cognitive și psihomotorii. Chiar dacă ai emoții puternice, psihologul va destinde atmosfera, te va ajuta să te relaxezi și să continuați o discuție firească.
Doar persoanele care au, totuși, anumite probleme psihologice grave vor pica aceste teste. Astfel de persoane cu siguranță nu au capacitatea fizică și mentală de a conduce o mașină. În aceste condiții, psihologul recomandă noi teste și stabilirea unui diagnostic clinic.
La cerere, se va emite și o fișă individuală de evaluare psihologică, alături de avizul psihologic, care va menționa nivelul aptitudinilor testate. Această fișă servește solicitantului, care va avea astfel o dovadă a capacităților și limitelor psihologice, beneficiind de un prognostic corect în calitate de viitor conducător auto. Până la urmă, orice persoană aptă să învețe să conducă o mașină îți poate îmbunătăți în timp abilitățile, în funcție de experiență.
În ce situații mai ai nevoie de avizul psihologic
Testele psihologice sunt obligatorii și necesare pentru obținerea permisului auto, dar aceasta nu este singura situație în care este nevoie de un aviz psihologic atunci când vrei să conduci mașina.
Avizul mai este necesar și în alte două situații destul de frecvente și anume în cazul în care permisul a fost anulat sau suspendat pentru diverse abateri. În aceste două situații este necesar un certificat medical de redobândire a permisului auto, însoțit de avizul psihologic.
Dar, în cazul în care permisul de conducere a expirat sau trebuie reînnoit, sunt obligatorii analizele medicale pentru preschimbarea permisului auto, fără avizul psihologic.
Analizele medicale obligatorii
A doua condiție necesară pentru a te înscrie la școala de conducători auto este legată de starea ta de sănătate. Trebuie să obții un avizul medical din partea unui număr de șase medici specialiști.
Sunt obligatorii examinările clinice necesare la următoarele specialități medicale:
Medicina internă,
ORL,
Oftalmologie,
Ortopedie/Chirurgie,
Neurologie,
Psihiatrie.
Potrivit legislației în vigoare, examinarea medicală în vederea obținerii permisului de conducere și întocmirii certificatului medical se efectuează pentru a depista afecțiuni care ar contraindica aptitudinea de a conduce autovehicule, conducatorul auto fiind obligat la examinări medicale ori de câte ori își reînnoiește permisul.
Certificatul medical nu se eliberează în cazul existenței unor tulburări grave precum: abuz și dependență de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mental, alte afectiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc.
Alte condiții și acte necesare pentru obținerea permisului de conducere
Pregătirea teoretică și practică la o școală de șoferi atestată este absolut obligatorie. De asemenea, este necesar să locuiești pe raza Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor unde vei da examenul de obținere a permisului de conducere.
Dosarul trebuie să conțină următoarele acte:
– cerere-tip
– fișa de școlarizare (este valabilă un an de la data emiterii)
– certificat de cazier judiciar (este valabil 6 luni de la data emiterii)
– actul de identitate original și copie
– chitanța de plată a taxei de examinare
– copie după permisul de conducere pentru cei care doresc obținerea unei noi categorii sau subcategorii
– chitanța de plată a permisului de conducere.
Reține faptul că vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere este de:
– 16 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule AM, A1 și B1;
– 18 ani împliniți, pentru categoriile de vehicule A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
– 20 de ani împliniți, dacă persoana are o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2, sau 24 de ani împliniți, pentru motocicletele din categoria A;
– 21 de ani pentru categoriile de vehicule C, CE, D1 si D1E, precum și pentru triciclurile cu motor din categoria A;
– 24 de ani pentru categoriile de vehicule D, DE, Tb si Tv.