Sfaturi practice pentru reorganizarea casei de la specialist. „Te poți organiza cu buget 0” / Exclusiv

.

Casa noastră ar trebui să ne reflecte personalitatea și să fie un spațiu funcțional și relaxant, care să ne satisfacă toate nevoile. De aceea, felul în care ne organizăm locuința este foarte important. Pentru UNICA.ro, Diana Mihăilă, Master Professional Organizer, a oferit câteva sfaturi practice pentru reorganizarea casei.

Provocările sunt mai puține și mai ușor de combătut decât pare. Dacă luăm organizarea pas cu pas, de la inventarierea obiectelor până la depozitarea lor logică, în principiu munca noastră e deja gata. Pentru a ne ajuta să ne regândim într-un mod practic spațiile interioare, Diana Mihăilă, Master Professional Organizer, vine cu o serie de trucuri pentru cititorii UNICA.ro.

Sfaturi practice pentru reorganizarea eficientă a casei de la specialist. „Organizarea este simplă, creativă și intuitivă”

Care sunt cele mai mari greșeli de organizare pe care le-ai observat în majoritatea caselor?

Este solicitantă organizarea bucătăriei pentru că acolo avem categorii diverse de obiecte și, folosind-o zilnic, se acumulează foarte multe obiecte și stocuri care au și un termen de valabilitate. În funcție de asta, organizarea trebuie să aibă și un tempo. Mai avem probleme de organizare în living, acolo unde spațiul este folosit de toți membrii familiei și există diverse zone de interes. E destul de complicat să le păstrezi organizate în același timp. Solicitantă este și organizarea dressing-ului. Și acolo sunt multe elemente de dimensiuni și culori diferite, potrivite în anumite anotimpuri. Avem provocări de organizare și când ne ocupăm de cărți, documente, jocuri și jucării.

Citește și: INTERVIU. Arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi ne-au spus în ce merită să investim când ne amenajăm locuința

Diana Mihăilă: „Organizarea este un manifest pentru sustenabilitate și caritate”

Care sunt pașii unei bune organizări a casei?

Organizarea este simplă, creativă și intuitivă. Regula de aur este să atribuim locuri-casă pentru obiectele pe care le deținem. Curățenia înseamnă igienizarea spațiului, ordinea înseamnă să depozitezi logic lucrurile, iar organizarea înseamnă codare cromatică – adică să folosim culorile când depozităm, să depozităm în funcție de volume și dimensiuni, să ne folosim de etichetare.

Organizarea te ajută și să reduci risipa alimentară. Organizarea este un manifest pentru sustenabilitate și caritate. Ceea ce reprezintă surplus pentru mine poate fi donat, vândut sau reciclat. Trebuie să facem un inventar, să vedem câte obiecte dintr-o categorie avem și care ne sunt necesare. E important să formăm categorii, să identificăm locurile potrivite pentru acestea și să implementăm acest flux prin diferitele metode de organizare cum ar fi frecvența utilizării, și așa mai departe.

Citește și: INTERVIU. Arhitecții Alina Vîlcu și Omid Ghannadi ne-au spus care sunt cele mai frecvente greșeli de amenajare

Diana Mihăilă: „Te poți organiza cu buget 0”

În ce merită să investim?

Vom investi în funcție de timpul pe care-l petrecem într-o încăpere și de preocupările pe care le avem. Dacă-mi place să gătesc, voi aloca un buget mai mare bucătăriei. Dacă-mi place să citesc, voi avea o bibliotecă frumoasă, voi amenaja un colț pentru lectură. Organizarea nu costă. Te poți organiza cu buget 0. Ține de triere și de modul în care depozitezi.

Așadar, după ce am identificat zonele organizate ineficient din locuința noastră, pașii sunt simpli.

Pasul 1: Inventariem și triem;

Pasul 2: Donăm, vindem sau reciclăm;

Pasul 3: Depozităm logic obiectele care ne-au rămas;

Pasul 4: Avem în vedere particularitățile obiectelor precum frecvența de utilizare, dimensiunea și volumele, printre altele.

Sfatul UNICA.ro? Începeți cu câte un colțișor în parte, nu trebuie să reorganizați toată casa odată. Roma nu a fost construită într-o zi! (wink emoji)

Foto: Facebook; Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton