Privește cu atenție data la care expiră buletinul tău. Vei observa, probabil, că el expiră pe data de 3 august 2031, dacă l-ai obținut recent. Aceasta este o regulă generală pentru toate cărțile de identitate emise în ultimii ani. Toate buletinele tinerilor si ale celor care și-au schimbat locuința sau numele recent expiră pe 3 august 2031.
Cuprins
- 1 Ne aliniem la standardele europene – mii de buletine expiră pe 3 august 2031
- 2 Ce este cartea de identitate și la ce vârstă o primești
- 3 Ce aduce nou cartea electronică de identitate
- 4 În ce condiții se eliberează cărțile de identitate
- 5 Cât costă buletinul
- 6 Ce este cartea de identitate provizorie
Mai sunt doar câțiva ani până când toți românii vor avea cărțile de identitate electronice (CEI). Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031, iar buletinele vechi vor fi eliminate treptat.
Ne-am obișnuit să avem buletine valabile între 4 ani – cele pentru adolescenți, și 10 de ani – pentru persoanele care au trecut de 25 de ani. Aceste reguli se vor schimba pe măsură ce vom primi cărțile electronice de identitate sau buletinele electronice.
Toate buletinele care au fost emise începând din a doua jumătate a anului 2021 sunt valabile doar până la data de 3 august 2031. De la această dată, românii vor primi carduri electronice în loc de buletine, carduri de mărimea celor bancare și care vor ține locul și cardurilor de sănătate.
Cuprins
Ne aliniem la standardele europene – mii de buletine expiră pe 3 august 2031
Românii care au primit un buletin nou începând cu anul 2021 știu deja că acesta expiră pe 3 august 2031. Acest termen este reglementat de art. 5 al. 1 din REGULAMENTUL (UE) 2019/1157 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație.
Buletinele de tip vechi pe care le mai au părinții noștri vor fi și ele schimbate treptat. Autoritățile române trebuie să elibereze noi acte de identitate în format electronic cât mai curând posibil. Acestea vor avea un format foarte asemănător cardurilor bancare, vor fi mai mici decât buletinele actuale și vor prelua datele din cardul național de sănătate.
Ce este cartea de identitate și la ce vârstă o primești
Primele buletine emise în România datează din anul 1921 (ele cuprindeau numele, dar și porecla posesorului, domiciliul, profesia și trăsăturile fizice), iar de-a lungul anilor au fost modificate de mai multe ori. Din anul 1949 au apărut primele buletine cu poze care erau valabile timp de 10 ani, iar primele cărți de identitate așa cum le știm azi au fost eliberate începând din anul 1997.
Alături de certificatul de naștere, cartea de identitate sau buletinul este documentul esențial cu care te poți legitima sau identifica în anumite situații oficiale, juridice, sociale și comerciale. Prin intermediul cărții de identitate, titularul acesteia poate să dovedească cetățenia, domiciliul, data nașterii, CNP-ul (codul numeric personal) și alte informații esențiale în interacțiunile cu instituțiile publice și private.
Cu alte cuvinte, fără buletin sau fără această carte de identitate nu poți dovedi cine ești, ce naționalitate ai, la ce adresă locuiești. De asemenea, fără cartea de identitate nu poți beneficia de servicii medicale, în afara celor de urgență, nu te poți angaja în mod legal, nu poți solicita o carte de muncă, împrumuturi de la o bancă, nu poți cumpăra diverse proprietăți – terenuri sau case, nu poți solicita un pașaport sau nu te poți căsători. Știm deja că, începând cu data de 1 ianuarie 2007, cartea de identitate poate fi folosită şi pe post de document de călătorie, în locul pașaportului, pe interiorul țărilor membre ale Uniunii Europene.
În prezent, orice cetățean al României primește primul lui buletin la vârsta de 14 ani, iar acesta este valabil timp de 4 ani. Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este de 7 ani. Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate sunt valabile timp de 10 de ani, dar cele emise după 2 august 2021 au termen de valabilitate până la 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157.
Ce aduce nou cartea electronică de identitate
Mai sunt aproximativ șase ani până când românii trebuie să aibe cartea de identitate electronică sau CEI. Pentru a ne alinia la standardele Uniunii Europene, noua carte electronică aduce și câteva schimbări esențiale:
- Va fi eliberată tuturor cetățenilor români din momentul în care împlinesc vârsta de 12 ani, ca atare adolescenții vor avea buletin mai devreme cu doi ani decât până acum;
- Documentul va conține poza titularului, așa cum ne-am obișnuit deja;
- Documentul va conține un cip pe care vor fi stocate toate datele personale precum cetățenia, data nașterii, adresa de domiciliu și informațiile din cardul de sănătate;
- Documentul va conține și 2 certificate digitale: unul va fi utilizat pentru funcția de autentificare, iar celălalt pentru funcția de semnare;
- Documentul va putea fi accesat cu ajutorul telefonului sau calculatorului cu ajutorul unui Portal Digital Unic care ar trebui să devină funcțional din luna septembrie 2025.
Românii trebuie să solicite noile cărți de identitate electronice de îndată ce sistemul va funcționa, dar nu mai târziu de luna august 2031, iar buletinele persoanelor trecute de 55 de ani pot fi și ele schimbate, chiar dacă nu expiră pe 3 august 2031. Prin excepție, cărțile de identitate emise până la data aplicării Regulamentului, pentru persoanele care au împlinit vârsta de 70 de ani sunt acceptate până la data expirării.
Ministerul de Interne are deja în derulare un proiect pilot de emitere a cărților electronice în județul Cluj. În câteva luni, trebuie să înceapă testele tehnice în întreaga țară, iar din anul 2025 ar trebui să se elibereze cărțile electronice la nivel național. Obiectul asumat de țara noastră prin PNRR prevede obligativitatea de a avea 5 milioane de posesori de CEI până la data de 30 iunie 2026.
În ce condiții se eliberează cărțile de identitate
Toți adolescenții care împlinesc vârsta de 14 ani trebuie să solicite cartea de identitate la cea mai apropiată sucursală a Direcției Publice pentru Evidența Persoanelor. Tinerii trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți.
De asemenea, acest document se poate elibera și atunci când buletinul anterior a expirat, a fost pierdut, furat, deteriorat sau dacă au survenit modificări ale datelor personale. Vei avea nevoie de un buletin nou dacă îți schimbi numele după căsătorie/divorț sau dacă îți schimbi adresa domiciliului permanent.
De asemenea, o nouă carte de identitate este necesară și în situația în care numele străzii se schimbă sau numărul casei este modificat prin renumerotarea clădirilor.
Ce acte sunt necesare pentru eliberarea buletinului
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- Actul de identitate anterior și cartea de alegător (dacă este cazul)
- Certificatele de naștere și de căsătorie, dacă este cazul (original și copie)
- Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, dacă este cazul (original și copie)
- Certificatul de divorț, dacă este cazul (original și copie)
- Certificatul deces al soțului/soției decedate, dacă este cazul (original și copie)
- Certificatele de naștere ale copiilor sub 14 ani, dacă este cazul (original și copie)
- Documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu (actul de proprietate al casei în original și copie).
- Chitanța reprezentând contravaloarea taxei cărții de identitate ce poate fi plătită la ghișeu
Dacă solicitantul cărții de identitate nu este proprietarul locuinței, este nevoie de declarația scrisă a persoanei care îl ia în spațiul locativ, declarație care se dă la ghișeu, sau de procură de la acesta.
Cât costă buletinul
Taxa unică pentru eliberarea cărții de identitate este de 7 lei și se poate plăti fie la orice oficiu al Poștei Române sau CEC Bank, fie, și mai simplu, la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate.
Nu există taxă pentru eliberarea buletinului în regim de urgenţă.
Taxa pentru cartea de identitate provizorie costă 1 leu.
Eliberarea cărții de identitate electronice va fi gratuită pentru o perioadă de cinci ani.
Potrivit legii, sunt scutiți de plata taxei pentru eliberarea unei cărți de identitate:
- copiii orfani,
- copiii abandonați,
- persoanele în vârstă, aflate în unități de ocrotire și protecție socială
- persoanele cu handicap grad I și II
- persoanele care beneficiază de ajutor social
- persoanele reținute sau arestate care nu dispun de mijloace financiare
- persoanele care sunt victime ale calamităților naturale, ale incendiilor sau ale unor dezastre.
Ce este cartea de identitate provizorie
Acest tip de carte de identitate este emisă în situațiile în care persoana solicitantă nu dispune, din diverse motive, de toate documentele necesare pentru obținerea unei cărți de identitate definitive.
De asemenea, cartea de identitate provizorie este destinată cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care se află temporar pe teritoriul României. Aceasta are o valabilitate limitată, care de obicei este de un an, și nu oferă aceleași avantaje precum cartea de identitate clasică sau cea electronică.
Actele pentru cartea de identitate provizorie se depun la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reședința.
Documentele necesare pentru eliberarea ei sunt:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate,
- documentele deţinute, din categoria celor cu care, potrivit legii, se poate face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu/adresei de reşedinţă, original şi copie,
- 3 fotografii color, mărimea 3 × 4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm,
- chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate provizorii care este de 1 leu și se plătește direct la ghișeu.
Cererea pentru eliberarea actului de identitate provizoriu se depune personal, iar actul de identitate se eliberează doar titularului.
În situația cetățenilor români care au domiciliul în România și se află temporar în străinătate, eliberarea cărții de identitate provizorie se poate face prin intermediul altei persoane, pe bază de procură specială, autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din țara în care se află solicitantul. În cuprinsul procurii trebuie să se regăsească, în mod obligatoriu, scopul pentru care aceasta a fost eliberată, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate și/sau ridicarea actului de identitate.
Cetățenii români aflați în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.
Documentele cu care se face dovada numelui, prenumelui, cetățeniei și domiciliului, necesare eliberării actului de identitate, se prezintă în original și copie.
foto: Shutterstock
Ultima modificare noiembrie 14, 2024 5:24 pm