Unul dintre cele mai populare mituri despre bijuteriile prețioase spunea că ți se înnegrește pielea de la aur pentru că ai probleme cu ficatul. Să fie sau nu adevărat? Află care sunt adevăratele cauze pentru care se înnegrește pielea de la aur și cum poți preveni acest lucru prin cele mai simple metode.
Cuprins
- 1 Ce aliaje se folosesc pentru bijuteriile din aur
- 2 Cum sunt marcate bijuteriile din aur
- 3 De ce se înnegrește pielea de la aur
- 4 Cum să previi apariția urmelor negre de la bijuterii
- 5 Cum verifici bijuteriile din aur
- 6 Cum se curăță acasă bijuteriile din aur
Bunicile noastre credeau că, dacă se înverzește sau se înnegrește pielea de la aur înseamnă că ai probleme cu ficatul. În urmă cu 30 – 50 de ani, se întâmpla mult mai des să observi pe degete urme de culoare neagră sau verzuie acolo unde purtai inele de aur sau de argint.
Secreții verzui puteau apărea și în găurile făcute în lobii urechilor, din cauza cerceilor, chiar dacă erau din aur de calitate. Multe femei se alarmau observând aceste reacții, iar mitul conform căruia aurul îți arată că ai probleme de sănătate era larg răspândit.
Problema persistă și în zilele noastre și este mai des legată de bijuteriile vechi din aur, moștenite sau cumpărate din consignații. Bijuteriile moderne din aur, placate cu rodiu sau tratate pentru a preveni orice reacție cu pielea, provoacă mult mai rar apariția urmelor negricioase sau verzui. Dar care este de fapt cauza acestora?
Cuprins
Ce aliaje se folosesc pentru bijuteriile din aur
Aurul este un metal moale, care nu poate fi folosit exclusiv pentru bijuterii. Nicio bijuterie nu este realizată 100% din aur, deoarece acesta nu și-ar păstra forma inițială, s-ar deteriora destul de repede și și-ar pierde luciul după câteva luni.
Toate bijuteriile și toate obiectele decorative din aur sunt de fapt realizate cu ajutorul unor aliaje care conferă aurului duritate, luciu și rezistență. Prețul ridicat al bijuteriilor din aur nu reflectă în sine procentul de aur folosit ci modelul și finețea lucrării, complexitatea și dificultatea ei, minuțiozitatea cu care este realizată și, nu în ultimul rând, pietrele prețioase sau semiprețioase pe care le include.
Aliajele cu aur din zilele noastre sunt tot mai fine, iar clienții se îndreaptă către noi modele din aur alb sau aur roz, iar cele mai pretențioase sunt acum bijuteriile din aur negru. Dar din ce sunt făcute acestea, poți citi mai jos:
- Aurul alb este un aliaj între aur galben și un metal alb precum paladiul sau mangan, fiind finisat cu o peliculă de rodiu argintiu, deschis la culoare, (procesul poartă numele de rodiere);
- Aurul galben conține aur, argint, cupru și zinc;
- Aurul roz este realizat din aur, argint și cupru care dă o culoare rozalie aliajului;
- Aurul negru este un aliaj între aur, argint și cupru, fiind finisat cu o peliculă fină de rodiu cu un luciu negru.
Procentul de aur dintr-un aliaj se reflectă în marcajul cu care sunt însemnate bijuteriile. Spre exemplu, aurul de 14 karate conține 585 părți aur și restul aliaje de argint, rodiu, cupru etc.
Cum sunt marcate bijuteriile din aur
Marcajul internațional al bijuteriilor, în general, este înscris într-o elipsă pentru bijuteriile din aur, într-un dreptunghi pentru bijuteriile din argint, într-un romb pentru bijuteriile din platină, și într-un hexagon neregulat pentru paladiu. Regula marcajului se aplică bijuteriilor fabricate în România și Uniunea Europeană, în timp ce pentru bijuteriile marcate în alte țări, pot exista alte reguli.
Pentru bijuteriile din aur există următoarele marcaje internaționale:
- Marcaj 375 părți aur de 9 karate (9k);
- Marcaj 417 părți aur de 10 karate (10k);
- Marcaj 500 părți aur de 12 karate (12k);
- Marcaj 585 părți aur de 14 karate (14k);
- Marcaj 750 părți aur de 18 karate (18k);
- Marcaj 833 părți aur de 20 karate (20k);
- Marcaj 916 părți aur de 22 karate (22k);
- Marcaj 999 părți aur de 24 karate (12k).
De ce se înnegrește pielea de la aur
Aurul pur este un metal inert, care nu provoacă alergii și nu reacționează în niciun fel cu pielea sau cu transpirația noastră. De asemenea, aurul pur, oricât de mult ne-a plăcea misticismul, nu are nicio legătură cu sănătatea noastră. Vechiul mit conform căruia se înnegrește pielea de la aur din cauza unor boli de ficat este demontat de știință.
În realitate, aliajele sunt cauza pentru care se înnegrește pielea de la aur. Așa cum am prezentat mai sus, bijuteriile din aur conțin argint, cupru, zinc și rodiu în diverse proporții. Unele dintre aceste metale reacționează cu pielea și lasă urme verzui sau negre, mai ales pe degete, acolo unde inelele din aur sunt purtate cel mai mult timp.
Cu cât o bijuterie din aur conține un procent mai mare de aliaj pe bază de argint, cupru sau zinc, cu atât se înngrește pielea de la aur mai mult. Aceste metale reacționează cu sarea din transpirația noastră și cu aciditatea pielii, de aceea urmele negre pot apărea mai des la unele persoane, în timp ce altele nu observă niciodată că se înnegrește pielea de la aur.
În plus, urmele negricioase apar mai des de la bijuteriile vechi din aur care nu sunt rodiate sau tratate cu soluții antialergice, așa cum sunt multe dintre bijuteriile moderne.
Trebuie să mai știi că se înnegrește pielea de la aur mai des atunci când ești o persoană dinamică, când depui efort fizic, când transpiri mai mult sau când faci sport.
Cum să previi apariția urmelor negre de la bijuterii
Evită să cumperi bijuterii din aur de 12 sau 14 karate, chiar dacă prețul lor pare mai accesibil. Procentul de aur din aceste bijuterii este mai mic de jumătate. Cele mai valoroase sunt bijuteriile din aur de 18 karate care nu lasă nici urme. De aceea se recomandă aurul de 18 karate pentru verighete și pentru inelul de logodnă, bijuterii pe care le porți o viață și pe care nu este bine să le dai niciodată jos de pe degete, decât după divorț.
Dacă ai, totuși, bijuterii vechi din aur și acestea lasă urme negre, evită să le porți:
- Când faci duș;
- Când faci sport;
- Când mergi la plajă;
- Când mergi la piscină;
- Când folosești loțiuni și crème pentru mâini.
Dacă observi că se înnegrește pielea de la aur, te poți spăla imediat cu apă și săpun sau poți curăța urmele respective cu un șervețel antibacterian, cu alcool sanitar sau cu soluție demachiantă.
Reacțiile chimice pe care le declanșează aliajele din aur nu sunt periculoase pentru piele sau pentru organism, doar neplăcute din punct de vedere estetic.
Cum verifici bijuteriile din aur
Numărul de karate trebuie să fie înscris pe orice bijuterie din aur, alături de numărul care indică puritatea aurului. Pentru a verifica bijuteriile din aur, primul lucru la care trebuie să te uiți este suprafața acestora pentru a descoperi inscripțiile care fac referire la puritatea aurului.
Testul cu magnet
Nu trebuie decât să apropii magnetul de bijuteria din aur, iar dacă bijuteria este atrasă de magnet, atunci bijuteria conține fier sau aliaje cu fier care imită aurul. Unele bijuterii din aur pot conține elemente din fier sau oțel la sistemele de închidere.
Testul cu acid azotic
Acest tip de test cu acid azotic se folosește pentru diferite analize în industria chimică. Se pune bijuteria pe o suprafață din oțel, se pune o picătură de acid azotic pe bijuterie și se observă reacția:
- o reacție chimică verzuie apare dacă este un metal oarecare placat cu aur;
- o reacție lăptoasă care va indica argint placat cu aur.
Testul ceșcuței din ceramică
Folosește o ceșcuță sau o cană de ceramică, dar să nu fie smălțuită și lucioasă. De obicei, pe fundul unei ceșcuțe obișnuite găsești ceramica brută. Freacă bijuteria de aur pe această porțiune și, dacă rămâne o dungă aurie, este un aur de calitate, dar dacă apar dungi negre sau roșiatice în mod sigur este un aliaj fără valoare, doar suflat cu aur.
Testul cu oțet
Ține bijuteria de aur 30 de minute în oțet, apoi las-o să se usuce. Dacă rămâne aurie și strălucitoare, este un aliaj cu aur veritabil, dar dacă își pierde luciul și capătă alte nuanțe, este un aliaj fără valoare.
Cum se curăță acasă bijuteriile din aur
În cazul în care se înnegrește pielea de la aur adesea, poate mai des atunci când porți bijuterii vechi din aur, poți preveni acest lucru dacă le cureți periodic. Nu este nevoie să folosești soluții speciale și scumpe.
Din când în când, inelele sau cerceii din aur sau argint de calitate pot fi ținute câteva ore în alcool alb, să se curețe mizeria adunată în cutele modelului. Apoi, se lustruiesc folosind o lavetă catifelată pentru ochelari.
Îmbracă interiorul unui ibric în folie de aluminiu și toarnă în el o soluție din 3 linguri de bicarbonat, 3 linguri de sare, 30 ml detergent lichid de vase și 1 litru de apă. Așază bijuteriile pe fundul ibricului astfel încât să nu se atingă între ele și aprinde focul. Lasă soluția să dea în clocot câteva secunde și stinge aragazul, apoi așteaptă să se răcească apa. La final, scoate bijuteriile din vas și șterge-le cu o lavetă delicată pentru ochelari.
Aurul se mai curăță dacă îl ții câteva ore într-o soluție din apă caldă și o lingură de amoniac, apoi se lustruiește cu o lavetă moale.
foto: Shutterstock
Ultima modificare noiembrie 29, 2024 3:51 pm