De ce nu e bine să foloseşti telefonul sau să te uiţi la TV cât timp mănânci

.

Te-ai gândit vreodată cât mănânci dacă stai cu ochii în televizor sau în telefon? Cercetările arată că ai tendința să alegi mai multe alimente, atunci când folosești telefonul sau te uiți la TV cât timp mănânci. Află care sunt consecințele și cum poți scăpa de acest obicei.

Tot mai mulți medici și nutriționiști atrag atenția asupra faptului că mesele trebuie luate pe îndelete, cu alimente simple și sănătoase, pe care trebuie să le savurezi cu adevărat. Când folosești telefonul sau te uiți la TV cât timp mănânci, ai mai mult tendința să alegi alimente procesate, alimente de tip fast food, mai multe dulciuri sau gustări sărate care aduc un aport foarte mare de grăsimi nesănătoase și calorii.

Diverse cercetări au arătat că persoanele care mănâncă în fata televizorului sau cu ochii în ecranul telefonului mănâncă mai mult decât ar trebui și în mod cert mai mult decât porția obișnuită, pentru că sunt mult mai puțin atente la ceea ce mănâncă și nu mai au senzația de sațietate. Pur și simplu, nu se mai opresc la timp, consumă mai mult și se luptă apoi cu kilogramele în plus.

Ce reacție are creierul când te uiți la TV cât timp mănânci

Mulți dintre noi am dezvoltat acest obicei deloc sănătos de a mânca seara mai ales cu ochii în televizor. După o zi obositoare, avem senzația că privitul la televizor ne relaxează, ne umplem farfuria cu diverse alimente și ne așezăm în fața ecranului. Dar senzația de foame, precum și senzația de sațietate sunt resimțite și controlate de creier, nu de stomac.

În condițiile în care tu te uiți la TV cât timp mănânci, creierul este mai atent la știri sau la filme și mai puțin la mesajul transmis de stomac, astfel că senzația de sațietate va fi resimțită mult mai târziu, iar tu vei mânca mai mult decât de obicei, oricum mai mult decât o porție normală pentru o cină sănătoasă.

Creierul este ”deturnat” de la misiunea lui de a spune stop senzației de poftă, transmite mai târziu stomacului că ți-ai potolit foamea și astfel ești tentată să mănânci mai mult. Ți s-a întâmplat să îți umpli farfuria de două ori, în timp ce stai la televizor? Poate că da! Ți s-a întâmplat să continui masa de seară cu dulciuri concentrate cum ar prăjiturile sau o felie mare de tort sau cu gustări sărate de genul floricele, chips-uri din cartofi sau covrigei? Mulți dintre noi facem această greșeală, deoarece nu ne mai dăm seama să ne oprim la timp din mâncat când ”ne fură” imaginile de la televizor.

Astfel, ajungem să consumăm o cantitate mult mai mare de mâncare seara târziu și de multe ori alegem alimente care să ne ofere un anumit confort, după o zi obositoare. Simțim nevoia să ne răsplătim cu ceva bun cum ar fi alimentele de tip fastfood, o pizza mare, o șaorma sau pui prăjit cu cartofi, urmate de prăjituri sau bere.

Cercetările arată că, în medie, dacă te uiți la TV cât timp mănânci poți avea o masă cu aproape 300 de calorii mai bogată, decât dacă ai lua o cină simplă și sănătoasă, fără să te uiți nici la televizor, nici în telefon.

De ce nu este bine să folosești telefonul la masă

Dacă televizorul ne atrage mai mult seara, telefonul ne însoțește tot timpul zilei și adesea este prezent cu noi la toate mesele, inclusiv la micul dejun. Tot mai mulți dintre noi butonează telefonul în timp ce mănâncă, inclusiv copiii și adolescenții, dacă nu sunt strict supravegheați de părinți.

Efectul în timp este similar cu cel al meselor de seară luate în compania televizorului, poate chiar mult mai nociv. Telefonul este tot timpul pe masă, lângă noi, fie că stăm acasă, fie că stăm la birou, la terasă sau la un restaurant. Dacă ești obișnuită să verifici din 5 în 5 minute ce mesaje au mai venit pe rețelele de socializare, cine și ce a mai postat, ce glume au mai scris prietenii sau ce știri au mai apărut, nici nu realizezi cât de mult rău îți faci cu acest obicei la masă.

În aceste condiții, telefonul este o sursă de stres, toate noutățile, știrile și mesajele te împiedică să te bucuri în liniște de masă și să savurezi alimentele.

Ca și în cazul televizorului, creierul nu mai transmite la timp senzația de sațietate și continui să mănânci mai mult decât ar trebui. În plus, ești tentat de alimente care se pot consuma mai ușor în timp ce butonezi telefonul așa cum ar fi sandviciurile, preparatele de tip fastfood, dulciurile de tot felul sau gustările sărate și pline de grăsimi. Mănânci pe fugă alimente care îți oferă senzația de confort imediat, fără să te gândești prea mult la consecințele lor în timp: acumularea de kilograme, obezitatea, probleme cardiace și dereglări ale tensiunii arteriale, creșterea nivelului de colesterol sau de zahăr în sânge.

Consecințele asupra sănătății

Încearcă să eviți să mai foloseşti telefonul sau să te uiţi la TV cât timp mănânci! Aceste obiceiuri sunt dăunătoare, nu le băgăm în seamă pentru că ne oferă o recompensă de moment, dar au consecințe destul de grave în timp.  

Încearcă într-o zi în care mănânci cu telefonul sau cu televizorul sub ochi să conștientizezi ce și cât ai mâncat la masa respectivă. Dacă îți dai seama că ai mâncat prea mult și ai ales alimente pline de zahăr sau grăsimi, deja poți face un pas uriaș pentru sănătatea ta. Atâta vreme cât conștientizezi efectele negative ale acestor obiceiuri, te poți debarasa de ele, le poți ține sub control și poți alege alimente mai sănătoase.

Dacă, în timpul meselor, te concentrezi doar pe mâncare, savurezi alimentele din farfurie și încerci să alegi preparate mai naturale și sănătoase, creierul va transmite mult mai repede senzația de sațietate și vei consuma o cantitate mai mică de mâncare.

Ai grijă să eviți grăsimile, zahărul și sarea în exces, de asemenea și băuturile alcoolice, care ar trebui consumate cu moderație și ocazional. În timp, mâncatul compulsiv la televizor sau cu ochii în telefon duce la consecințe nedorite:

  • Creșterea nivelului de zahăr din sânge care poate perturba activitatea pancreasului și poate favoriza apariția diabetului;
  • Creșterea nivelului de colesterol pe arterele sanguine care dăunează inimii și creierului;
  • Dereglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, apariția de boli de inimă care pot duce la un infarct prematur;
  • Creșterea în greutate greu de controlat și obezitatea;
  • Lipsa odihnei și a unui somn de calitate, deoarece alimentele grele seara, combinate cu privitul la televizor sau butonarea telefonului perturbă ritmul natural de odihnă și somn;
  • Probleme de digestie, deoarece mâncatul pe repede înainte duce la balonare, îngreunarea procesului de digestie, supraproducția acidului clorhidric și senzație de greață.

Atunci când mănânci, trebuie să o faci mai mult în liniște, fie că ești singură la masă, fie că ești cu prietenii sau cu familia. Discuțiile lejere, amânate spre finalul mesei, trebuie să fie agreabile și să te împiedice să te mai uiți la telefon. Este bine să mănânci cu cele 5 simțuri, să te bucuri de savoare alimentelor și să te oprești la porții rezonabile. Mâncatul compulsiv în fața televizorului sau cu telefonul în cealaltă mână nu face decât să perturbe simțurile și să ridice nivelul de stres, care afectează în cele din urmă starea generală de bine și sănătatea organismului.

Câteva soluții să scapi de aceste obiceiuri

Dacă și tu obișnuiești să foloseşti telefonul sau să te uiţi la TV cât timp mănânci, dar ești conștientă de consecințele negative ale acestor obiceiuri, încearcă să iei măsuri. Dependența de televizor și de telefon poate fi puternică, dar se tratează și nu ai nevoie decât de concentrare și ambiție.

Întoarce telefonul cu ecranul în jos, când mănânci la birou, chiar dacă iei un sandvici pe fugă. Concentrează-te asupra sandviciului și ignoră complet telefonul cât timp mănânci.

Procedează la fel când ajungi acasă și iei masa de prânz sau cina. Întoarce telefonul cu ecranul în jos, pune-l la încărcat în altă cameră, dezactivează sunetele, astfel încât să nu mai auzi când îți trimite cineva un mesaj. De preferat ar fi chiar să nu răspunzi la telefon, cât timp mănânci, decât dacă este vorba de cineva foarte aproapiat, de copiii tăi, de soț/soție sau de părinți. În rest, ignoră pe toți cei care te sună sau îți scriu mesaje în timpul mesei.

Renunță treptat la alimentele ultraprocesate sau de tip fastfood și alege combinații de alimente delicioase, bogate în legume, carne de pește, nuci și fructe. Cu cât pregătești o farfurie mai colorată și mai aromată, cu atât vei reuși să te concentrezi mai mult pe mâncare și mai puțin pe telefon sau televizor.

În ceea ce privește ecranele din casă, cât timp stai la masă, închide-le! Nu câștigi nici timp, nici informații prețioase dacă te uiți la TV cât timp mănânci. Închide televizorul sau mănâncă într-o cameră unde nu ai televizor.

Mănâncă împreună cu familia și deschide subiecte plăcute la masă, conservații ușoare, care să îi țină pe copii departe de telefon. Evită subiectele stresante la masă precum notele copiilor, plata facturilor sau datoria de la bancă.

foto: Shutterstock

Ultima modificare septembrie 2, 2024 6:43 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale