Cum se depozitează corect ceapa. Cum se păstreaza ceapa în condiții optime

.

Ceapa a devenit leguma de bază în bucătăria românească, mai ceva ca sarea în bucate. Multe gospodine se aprovizionează toamna cu ceapă, deoarece se scumpește iarna. Iată și cum se depozitează corect ceapa să rămână sănătoasă și plină de gust în sezonul rece.

Ceapa se consumă crudă, murată, caramelizată, în supe, borșuri, tocănițe și umpluturi cu carne. Este leguma de bază în multe rețete savuroase. Rumenită în ulei, ceapa îndulcește orice mâncare și o face mai gustoasă. Iar murată în saramură cu oțet, ceapa face salatele și sandvișurile mult mai apetisante.

Pe cât de bună este în mâncare, pe atât de bună este și pentru sănătate. Ceapa este recunoscută din Antichitate pentru calitățile ei nutritive și curative. Consumul de ceapă era recomandat din vremuri vechi pentru vigoarea și tăria trupului, pentru puterea inimii și agerimea minții. Iar vracii de pe vremuri foloseau ceapa în diferite poțiuni și amestecuri pentru a combate febra, infecțiile, durerile de stomac și ciupercile de piele. În zilele noastre, proprietățile ei terapeutice au fost certificate prin numeroase studii care au demonstrat că normalizează tensiunea, are efect antimicrobian și susține imunitatea organismului.

Scurt istoric

Cum se depozitează corect ceapa. Cum se păstreaza ceapa în condiții optime

Ceapa poartă numele științific de Allium cepa și este cea mai cultivată legumă din familia Allium în care se mai găsesc usturoiul, prazul și șalota.

Ceapa provine din regiunile de stepă ale Asiei centrale, de pe teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind cultivată de peste 5.000 de ani drept plantă medicinală, condiment și legumă.

În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice pe care le formează foile de ceapă. Ea era oferită zeilor sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai.

O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând din anii 4.000 de ani î.e.n., din Codul lui Hammurabi conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă și recomandări pentru ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă. La romani ceapa a devenit un ingredient important în alimentația de bază încă din Antichitate. Legionarii romani au fost cei care au contribuit la răspândirea cepei în Europa centrală. În Evul Mediu, ceapa nu lipsea de pe masa locuitorilor Europei fiind folosită și ca pavăză contra ciumei și tot atunci a fost introdusă și în țările române. În secolul al XV-lea olandezii încep să cultive diferite variante de ceapă, astfel că azi găsim la piață ceapă albă, ceapă galbenă, mult apreciata ceapă roșie sau ceapa foarte iute.

Ceapa de Pericei, ceapa românească de Cartea Recordurilor

Românii iubesc ceapa și o folosesc în foarte multe preparate sărate. Ba chiar avem un festival închinat cepei care se ține în comuna Pericei. Aici se cultivă de sute de ani un soi de ceapă care nu ustură atunci când este curățată și tocată și care are un gust mai dulce și foarte apreciat de cunoscători.

Dacă egiptenii antici au lucrat adesea mici figurine din aur care reprezentau ceapa – leguma vieții eternii, românii din Pericei i-au închinat acestei legume un adevărat monument. Marele monument al cepei din Pericei măsoară 6 metri înălțime și este unic în lume. Și tot unică în lume este și prăjitura cu ceapă care a fost inventată de gospodinele din această comună unde vei mai găsi să cumperi în orice moment al anului dulceață de ceapă și cantități impresionante de ceapă dulce și savuroasă. În anul 2007, ceapa de Pericei a ajuns în Cartea Recordurilor, după ce agricultorii de aici au împletit cea mai lungă cunună de ceapă din lume, lungă de 4,5 kilometri.

Valorile nutritive

Cum se depozitează corect ceapa. Cum se păstreaza ceapa în condiții optime

Indiferent de soi, ceapa conține aproximativ 90% apă și este o legumă foarte suculentă. De aceea, este bine să ții cont de cele mai bune metode prin care se depozitează corect ceapa peste iarnă, să nu mucegăiască din cauza conținutului ridicat de apă.

Ceapa mai conține 9% carbohidrați (inclusiv zahăr și fibre alimentare), 1% proteine, și o cantitate neglijabilă de grăsimi. Ceapa nu contribuie semnificativ la conținutul caloric al mâncărurilor din care face parte.

Soiurile de ceapă variază considerabil în privința conținutului de fitonutrieți, în special a polifenolului. De exemplu, șalota are de șase ori mai mult polifenol decât soiul de ceapă ceapă galbenă. Ceapa galbenă are cel mai înalt conținut de flavonoide, de 11 ori mai mult decât ceapa albă. Iar ceapa roșie conține pigmetul antocianină, un acid cu proprietăți antimicrobiene și anticancerigene.  

Iată și valorile nutritive pentru o cantitate de 100 de grame de ceapă

  • Calorii: 40
  • Apă 89,11%
  • Glucide 9,34%
  • Lipide 0,1%
  • Proteine 1,1%
  • Fibre 1,7%
  • Calciu 23 mg
  • Magneziu 10 mg
  • Potasiu 146 mg
  • Fier 0,21 mg
  • Vitamina C 7,4 mg
  • Vitamina B1 0,046 mg
  • Vitamina B3 0,116 mg
  • Vitamina B6 0,12 mg
  • Vitamina B9 (acid folic) 19 μg

Cum se depozitează corect ceapa

Ceapa de toamnă, bine uscată, poate fi păstrată până la 4 au 6 luni dacă este depozitată în condiții optime. Este o legumă bogată în apă, dar coaja ei se usucă în proporție de peste 98% și păstrează bulbul din interior suculent și sănătos. Este foarte important să lași ceapa să se usuce bine după ce o recoltezi din grădină, într-un spațiu bine aerisit, la soare și la o temperatură de cel mult 25 – 27 de grade Celsius. De asemenea, este important să recoltezi ceapa din grădină pe vreme uscată, să nu fie pământul umed. Ceapa plină de noroi după ploaie nu se usucă prea bine și nu va rezista peste iarnă.

În ceea ce privește depozitarea pe termen lung, ține cont că ceapa nu se păstrează nici la frigider, nici în beciurile umede, nici la congelator. Spațiile reci și umede distrug aroma cepei și favorizează apariția mucegaiului. Ceapa nu trebuie păstrată în pungi de plastic, ci numai în saci de pânză din materiale naturale (cânepă sau in), în lădițe de lemn sau în cutii de carton perforate.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul ceapa nu suportă alte legume în apropiere. Ea nu se depozitează decât alături de usturoi. Nu poți pune la păstrare ceapă împreună cu cartofi, morcovi sau țelină, deoarece aceste legume favorizează umiditatea și este posibil să mucegăiască în câteva săptămâni.

Metode tradiționale să depozitezi ceapa

Funii împletite

Lasă ceapa să se usuce bine cu tot cu codițe sau cumpără din piață ceapă uscată cu codițe mai lungi. Așa vei reuși să le împletești în funii care se atârnă în cămară. Ceapa împletită rezistă minimum 3 luni, dacă este ținută într-un spațiu răcoros, lipsit de umezeală și ferită de soare.

Periodic, ceapa împletită trebuie controlată să nu mucegăiască. Dacă observi o pulbere albă sau cenușie pe frunze sau pe bulbii de ceapă, atunci trebuie tăiați toți de pe funie și depozitați în lădițe de lemn sau în săculeți de pânză.  

Săculeți de pânză

Cum se depozitează corect ceapa. Cum se păstreaza ceapa în condiții optime

Ceapa bine uscată se menține câteva luni de zile și în săculeți de pânză din in, din cânepă sau din materiale perforate. Se pun cel mult 5 – 10 cepe într-un săculeț și se depozitează într-o cămară răcoroasă, bine ventilată și uscată. În cămară, temperatura nu trebuie să fie mai mare de 10 – 15 grade Celsius.

La ciorap

Dresurile subțiri din poliamidă sunt o metodă prin care se depozitează corect ceapa pentru 3 – 5 luni. Ai nevoie de dresuri noi în care se pun cepele una după alta cu noduri între ele, să nu se atingă. Este important ca cepele să stea cât mai răsfirate și să nu se atingă, pentru a preveni apariția mucegaiului.

Cum se congelează ceapa

Congelarea este o metodă care poate fi folosită pe termen scurt, pentru o cantitate mică de ceapă. Dacă îți mai rămâne ceapă atunci când gătești, o poți congela în cutii alimentare, curățată și spălată bine.

La congelator, ceapa își pierde din aroma și gustul ei picant, dar poate fi folosită ulterior la tocănițe, la supe sau la umpluturile cu carne tocată.

Ceapă la saramură

Ceapa poate fi murată pe termen lung. Este una dintre soluțiile prin care se depozitează corect ceapa pe care vrei să o folosești la salate de crudități, la fripturi și sandviciuri cu carne.

Ceapa curățată, spălată și tăiată rondele poate fi murată la borcan în saramură cu oțet. Ea va căpăta un gust delicios și poate fi consumată ca atare alături de mezeluri, șnițele sau chifteluțe.

Borcanele cu ceapă murată pot fi ținute în cămară, alături de borcanele cu gogoșari sau castraveți murați.

Ceapa călită la borcan

O altă soluție folosită de bunicile noastre pentru a păstra ceapa mai mult timp era călirea ei în ulei. Ceapa care nu s-a uscat bine și nu poate fi depozitată în cămară, poate fi călită la tigaie cu foarte puțin ulei până devine aurie. Apoi se pune în borcane se presară cu sare deasupra și se închid capacele etanș.

Ceapa călită la borcan poate fi păstrată într-o cămară rece, la fel ca zacusca. Ea se folosește la tot felul de preparate, la tocănițe, carne tocată, cârnați, fripturi și sosuri. Câteva borcănele de ceapă călită îți ușurează munca și te ajută să gătești mai rapid diverse preparate cu carne și sosuri de roșii.

foto: Pexels.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton