Cum scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant

.

Ardeiul iute, piperul și hreanul se numără printre condimentele iuți cele mai populare din bucătăria românească. Mulți români preferă mâncarea picantă, mai ales în sezonul rece, dar nu puțini sunt cei care vor să știe cum poți să scapi de gustul iute, dacă ai mâncat prea picant.

Preparatele picante au multe beneficii pentru sănătate, dar trebuie consumate cu măsură. Un strop de ardei iute este bine venit la cârnăciori, la friptura de porc sau la borșul sănătos! Dar ce te faci, dacă ai mâncat prea picant, dacă ți-a luat gura foc, te ustură limba și simți cum se inflamează tot gâtul? Alimentele picante au beneficiile lor, dar pot avea și repercusiuni ”usturătoare”, dacă nu ești obișnuit cu ele și dacă nu știi ce leacuri te ajută imediat să scapi de usturime.  

Topul celor mai populare condimente iuți

  1. Paprika, paprica sau boia sunt termeni care definesc pudra fină obținută din ardei roșii, iuți sau dulci, deshidratați și măcinați. Paprika vine din limba maghiară, iar termenul de boia este neaoș românesc și vine de la verbul a boii, care înseamnă a te machia, a te mânji pe față cu ceva intens colorat, ceea ce aduce aminte de culoare roșie intensă pe care o are boiaua de ardei. Paprika sau boiaua pot fi făcute din diverse specii de ardei, fie iuți, fie mai dulci, astfel că poți găsi variante de boia iute și boia dulce. Culoarea diferă și ea de la roșu-portocaliu și roșu-intens la roșu-maroniu.  
  2. Chili sau chilly este o pudră foarte fină și foarte iute, obținută din varietăți de ardei foarte iuți, specifici Mexicului și Americii latine. Chili este numele unor varietăți de ardei mici și iuți, de culoare roșie, galbenă sau verde. Pudra obținută din acești ardei se numără printre cele mai iuți condimente din lume.
  3. Curry este un amestec de condimente specific bucătăriei indiene, care poate cuprinde ingrediente fin măcinate precum: curcuma, turmeric, usturoi, coriandru, fenicul, ghimbir, ceapă, anason, schinduf, boia, chili, anason stelat, cuișoare sau ienibahar. Curry poate avea un gust ușor picant sau foarte iute, o culoare verde, galbenă sau roșie, în funcție de condimentele predominante.  
  4. Piperul, cu variantele sale verde, roșu sau negru, reprezintă fructele sau boabele de mici dimensiuni ale plantei Piper nigrum. Piperul verde reprezintă boabele verzi, culese înainte să fie bine coapte, piperul roșu reprezintă boabele bine coapte, iar piperul negru reprezintă aceleași boabe de piper, uscate și bine deshidratate.  
  5. Hreanul este o legumă înrudită cu varza, care formează rădăcini tuberoase, de culoare alb-gălbuie. Când este ras, hreanul eliberează un miros intens și pătrunzător, similar cu cel al muștarului, și are un gust picant, iute și înțepător care poate provoca o senzație de arsură în nas și ochi.
  6. Muștarul este un condiment obținut din semințele plantelor de muștar (muștar alb: Sinapis alba, muștar brun: Brassica juncea sau muștar negru: Brassica nigra). Semințele foarte mici se usucă, se macină și se transformă în pasta de muștar la care se adaugă apă, uleiuri, sare etc.
  7. Șofranul este obținut din staminele portocalii ale unei specii de brândușă numită Crocus sativus. Șofranul are un gust ușor iute și amărui, specific, inconfundabil, și o culoare portocalie care poate colora intens diverse alte condimente și preparate. Se folosește îndeosebi în bucătăria arăbească.

Mâncarea picantă și beneficiile ei

ardei iute

Ori de câte ori ai mănâcat prea picant, trebuie să ții cont și de beneficiile, dar și de urmările mai puțin plăcute ale alimentelor iuți. Mâncarea picantă trebuie consumată cu măsură, pentru a te bucura de avantajele ei. Și iată care sunt cele mai importante:  

Îmbunătățește digestia

Unul dintre beneficiile imediate ale preparatelor iuți se simte asupra digestiei. Un procent moderat de condimente iuți în mâncare ajută stomacul să digere mai ușor carnea, ciupercile și pastele, deoarece stimulează secreția sucurilor gastrice. În plus, mâncarea picantă te scapă de balonare, dacă te confrunți cu această problemă la fiecare masă. Adaugă în meniul tău un preparat ușor și iute, cum ar fi un sos bun sau o salată de crudități cu mirodenii picante și te vei simți mult mai bine după masă.

Îmbunătățește circulația

Un alt beneficiu care se simte foarte repede după o masă picantă este legat de circulația periferică, mai ales dacă ai tot timpul mâinile și picioarele reci. Vei observa în cel mult o oră cum picioarele se încălzesc, obrajii se înroșesc și circulația sângelui este stimulată, ceea ce este benefic și pentru inimă.

Capsaicina din ardeiul iute reduce durerea și inflamațiile în afecțiuni precum lumbago, artrită, durerile generalizate de mușchi și articulații. Multe unguente și crème pentru articulații conțin capsaicină.

Ține inima sănătoasă

Uleiurile volatile și acizii iuți din ardei și din piper combat inflamațiile în corp și în sânge, stimulează circulația sângelui prin artere, ajută la o mai bună oxigenare a inimii și o mențin sănătoasă. Multe studii au demonstrat că substanțele benefice din ardeii iuți previn formarea de cheaguri în sânge, care ar putea provoca un atac de cord.

Stimulează imunitatea

Cu toate beneficiile pe care le au asupra organelor interne, cu efectul lor asupra circulației sanguine și prin modul în care combat atacul bacteriilor și al virușilor, condimentele iuți ajută sistemul imunitar. Cine le consumă periodic, în cantitate moderată, are de câștigat.

Atacă celulele canceroase

Câteva studii moderne au arătat că substanțele iuți din ardei și curry, capsaicina în mod special, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, ba chiar le face să dispară, fără să afecteze celulele sănătoase din jur.

Ajută silueta

Persoanele active, care fac multă mișcare și care mănâncă sănătos nu trebuie să se ferească de mâncarea picantă. În afară de faptul că substanțele picante le conferă un strop de energie în plus, vor mânca porții mai mici și își vor menține silueta. Introduse în dietele de slăbit, condimentele iuți au și rolul de a grăbi arderea grăsimilor acumulate pe pereții vaselor de sânge și în țesuturi.

Ajută odihna

Un studiu realizat în Australia a arătat că persoanele care consumă în mod regulat preparate picante au un somn mai profund, mai liniștit și dorm mai multe ore pe noapte. Ca atare, dimineața se trezesc mai odihnite și au mai multă energie de-a lungul zilei.

Prelungește viața

Un studiu realizat timp de 4 ani pe un eșantion de voluntari din China a demonstrat că persoanele care consumau frecvent alimente picante, dar cu moderație, aveau un risc cu 15% mai mic de mortalitate, decât cele care nu consumau alimente picante deloc. Principalul factor care poate prelungi viața este tot capsaicina, acest antioxidant puternic din condimentele iuți, care poate combate inflamația și procesele degenerative din organism. Rata apariției de boli cardiace, boli respiratorii și de cancer a fost mai redusă în rândul consumatorilor de mâncare picantă, după cum au subliniat autorii studiului.

Efecte negative, dacă ai mâncat prea picant

Cu toate beneficiile ei, mâncarea picantă și cea foarte iute are și urmări neplăcute. Spre exemplu, un sos prea iute cu multă boia sau chili poate provoca usturime persistentă, inflamația limbii și a mucoasei bucale, usturime și durere în gât.

La persoanele sensibile, capsaicina și celelalte substanțe iuți din condimente pot provoca pustule și vezicule cu puroi pe limbă sau pe mucoasa bucală. Așadar, mâncarea picantă trebuie consumată cu moderație.  

Ardeiul iute, chili sau hreanul nu trebuie consumate, dacă iei un tratament cu antihipertensive sau cu anumite antidepresive. Aceste condimente iuți nu sunt recomandate în perioada de sarcină sau de alăptare. De asemenea, trebuie folosite în cantități foarte mici sau chiar deloc de către persoanele care suferă de afecțiuni gastrice (ulcer, gastrită).

Cum scapi de iuțeală dacă ai mâncat ardei iute

În cazul în care ai mâncat prea picant, alimente foarte iuți și simți că îți ia gura foc, evită să bei apă, lapte sau sucuri și bere. Lichidele nu fac decât să amplifice senzația de arsură în toată gura și pe gât.

Cea mai bună și rapidă soluție este să mănânci pâine pufoasă și moale, pentru a atenua durerea produsă de usturime.

Alimentele cu amidon, alimentele pasate sau ușor călduțe și cu efect calmant sunt cele mai indicate:

  • pilaf sau orez fiert,
  • piure de cartofi
  • mămăligă ușor călduță
  • iaurt cremos în stil grecesc
  • smântână dulce
  • o lingură de miere
  • o banană
  • un avocado.

Dacă ești la restaurant și ai mâncat prea picant, poți stinge iuțeala cu miez de pâine și o bucățică de unt sau cu miez de pâine înmuiat în puțin ulei. Sau poți cere un pliculeț de zahăr sau de miere și poți ține zahărul pe limbă până se topește de tot. Mierea și zahărul, cu gustul lor foarte dulce, vor atenua gustul iute.  

Dacă te-ai ”ars” cu ceva prea iute, evită să mănânci:

  • Alimente prea sărate
  • Alimente fierbinți
  • Alimente prea grase
  • Ciocolată și prăjituri
  • Băuturi alcoolice

Toate aceste preparate vor amplifica senzația de usturime și vor accentua rănile produse de condimentele prea iuți, dacă ai mâncat prea picant.

Cum scapi de usturime după ce ai tocat ardei iute

Cum scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant

Folosim adesea în bucătărie ardei iute, hrean sau boia, atunci când pregătim diverse sosuri picante sau murături. Dacă folosești ardei foarte iuți, încearcă să îți protejezi mâinile cu mănuși de menaj și ai grijă să nu îți atingi fața sau ochii.

În cazul în care nu ți-ai protejat mâinile sau nu ai știut cât de iute poate fi un ardei, iar acesta ți-a atacat pielea, spală-te imediat cu un jet de apă rece, pentru a îndepărta capsaicina și apoi aplică gel de aloe vera sau un iaurt cremos pe mâini. În lipsă de iaurt sau aloe vera poți folosi puțin unt sau ulei, dar numai după ce te speli bine pe mâini.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton