Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea

.

Puțini dintre noi se pot lăuda cu un somn profund, fără întreruperi. Cei mai mulți ne confruntăm cu lipsa somnului și mai ales cu pauze de somn în timpul nopții. Află cum să adormi repede la loc, dacă te trezești frecvent noaptea și care sunt cauzele acestui fenomen.

Numeroase studii asupra somnului au demonstrat că cel puțin 30% dintre noi nu reușim să dormim profund noaptea. Majoritatea oamenilor se trezește cel puțin o dată pe noapte, dacă nu de două sau chiar de trei ori. Poate că te confrunți și tu cu acest fenomen. Mai grav este că nu reușești să adormi repede la loc, că petreci minute în șir cu ochii pe geam sau deschizi televizorul, o carte sau telefonul în speranța că vei adormi la loc.

Află care sunt cele mai răspândite cauze care perturbă somnul odihnitor din timpul nopții, cum îți afectează sănătatea și ce soluții poți pune în aplicare să adormi repede la loc! Lipsa unui somn odihnitor pe perioade mari de timp poate favoriza apariția unor boli cronice precum bolile de inimă, hipertensiunea și diabetul și poate agrava bolile senectuții sau obezitatea.

Cauze care te împiedică să dormi bine noaptea

Temperaturile prea ridicate

În timpul verii, dacă este prea cald în dormitor, mulți dintre noi ne trezim des noaptea. Transpirăm abundent, ne deshidratăm, ne trezim însetați și avem nevoie de apă. Dar mai mult decât atât, temperaturile foarte ridicate reprezintă un stres continuu pentru organism și pentru creier. Astfel că, în perioadele caniculare, dacă nu folosim aerul condiționat, ne vom trezi adesea pe timpul nopții.

Temperaturile prea scăzute

Așa cum temperaturile mari sunt greu de suportat pe timpul nopții, nici temperaturile scăzute nu ne lasă să dormim bine! Un somn odihnitor are nevoie de o temperatură ambientală între 21 și 23 de grade Celsius. Dacă îți este prea frig noaptea și tremuri, este firesc să adormi foarte greu sau să te trezești din somn.

Prea multă lumină sau zgomot în dormitor

Lămpa stradală amplasată în fata dormitorului, farurile mașinilor care trec prin fața casei, zgomotul unui oraș care forfotește noaptea, ceasul tău cu leduri sau lumina televizorului pe care îl uiți deschis sunt factori de stres pentru organism. Toate acestea te împiedică să te odihnești bine. Încearcă să tragi jaluzelele, să închizi toate sursele de lumină din casă și să folosești dopuri de urechi pentru o noapte mai liniștită.

Mese copioase, alcool, cafea sau ciocolată

Alimentele foarte grase, dulciurile concentrate, alcoolul sau cafeaua consumate după amiaza târziu sau seara te împiedică să te odihnești bine. Digestia lucrează mult mai greu pe timpul nopții, te balonezi, ai reflux gastric, îți este foarte sete… toți acești factori perturbă odihna.

Stresul de zi cu zi

În cele mai multe perioade în care nu dormi bine noaptea, de vină s-ar putea să fie grijile și stresul cotidian. Problemele care te apasă zilnic, problemele de la serviciu, cele de acasă, lipsurile materiale, facturile mari sau problemele de sănătate sunt o sursă constantă de stres. Iar acesta se acumulează și subconștientul reacționează generând vise urâte, coșmaruri, stări de angoasă și neliniște pe care le resimți inclusiv în timpul somnului.

Sindromul picioarelor neliniștite

Acest sindrom, prescurtat RLS, poate fi provocat de o deficiență de fier sau de magneziu, dar și de anumite disfuncții ale dopaminei, un neurotransmițător esențial pentru sistemul muscular. Cauzele nu sunt pe deplin elucidate, cert este că numeroase persoane se confruntă cu sindromul picioarelor neliniștite pe timpul nopții.

În repaus, mușchii membrelor inferioare pulsează, tremură, dor, iar durerea se amplifică când stai întins în pat. Chiar și prin somn simți nevoia să îți miști tot timpul picioarele, iar acest lucru afectează odihna profundă.

Diabetul sau hipertensiunea arterială

Dacă te trezești des noaptea, fără să fi consumat prea multe lichide sau fără să știi că ai alte probleme de sănătate, consultă medicul de familie. Acest fenomen poate ascunde probleme mai grave, care nu dau simptome dureroase în prima fază. Diabetul poate fi una dintre cauze, boli de rinichi incipiente sau hipertensiunea arterială. Fii atentă la alte simptome precum durerile de cap, setea continuă sau senzația de vertij și consultă un medic cât mai curând.  

Incontinența urinară

Persoanele care au această problemă știu deja cât de neplăcut este să mergi des la baie noaptea. Incontinența urinară nu este o boală în sine, ci un simptom care semnalează afecțiuni ale vezicii și ale rinichilor. Mergi la un medic de specialitate pentru investigații și vei primi un tratament adecvat.

Ce înseamnă dacă te trezești noaptea la aceleași ore

Somnul neregulat îi poate face rău inimii

În cazul în care te trezești noaptea și îți este greu să adormi repede la loc, poate ai observat că te trezești mai des la aceleași ore. Unii dintre noi ne trezim mai des între orele 0 și 2 dimineața, de obicei pentru a merge la toaletă. Alții ne trezim mai des în jurul orei 3 dimineața, iar alții pierd somnul dulce dinainte de răsăritul soarelui și se trezesc de la ora 5 dimineața!

De cele mai multe ori, când te trezești adesea la aceleași ore noapte de noapte, factorii de stres sunt emoțiile negative. Conform unor vechi cunoștințe medicale chinezești, fluxul de energie care hrănește organismul se concentrează în diverse momente ale zilei în anumite părți ale corpului. Fiecare interval orar este asociat unor organe, iar când fluxul energetic se blochează în anumite zone ale corpului, apar probleme de natură medicală, dar și emoțională.

Dacă te trezești prea des în jurul orei 2 dimineața, înseamnă că ești foarte obosită fizic, că muncești prea mult și tot corpul tău este tensionat. Ajungi adesea acasă într-o stare de extenuare și pici de somn din picioare.

Soluția: ar fi bine să te destinzi înainte de culcare cu un duș fierbinte, urmat de un duș rece, sau cu o baie aromată. Masajul, cromoterapia sau aromoterapia sunt și ele de ajutor și vei înceta să te mai trezești noaptea din cauza oboselii acumulate.

Dacă te trezești prea des în jurul orei 3 dimineața, este posibil să ai probleme cu ficatul, care nu face față pentru a elimina toxinele din organism.

Soluția: adoptă un regim alimentar cât mai sănătos, mănâncă ușor la cină și nu mai târziu de ora 19. Scapă de kilogramele în plus, dacă este cazul sau bea ceaiuri diuretice seara.

Dacă te trezești prea des în jurul orei 4 dimineața, este posibil să fie probleme legate de plămâni și de căile respiratorii. Acum trebuie să ai un somn liniștit, mai superficial, dar trebuie să respiri ușor și să îți oxigenezi bine plămânii. Pe de altă parte, este posibil să traversezi o perioadă dificilă și să te simți dezorientată, tristă sau dezamăgită. Depresia poate să fie una dintre cauzele trezirii la această oră.

Soluția: culcă-te îmbrăcată în haine ușoare din bumbac, ca să nu transpiri și învelește-te cu o pilotă care lasă pielea să respire. Înainte de culcare, fă câteva exerciții de yoga, citește o carte veselă sau urmărește o comedie. Lasă fereastra deschisă o jumătate de oră să aerisești bine camera.

Dacă te trezești prea des în jurul orei 5 dimineața, poți avea probleme cu digestia și durerile de stomac. Fie nu mănânci suficient de bine seara și până la această oră îți este deja foame, fie mănânci prea târziu alimente greu de digerat.

Soluția: fă-ți un obicei să mănânci cât mai ușor seara și nu mai târziu de ora 19, dar alege alimente care îți dau energie precum fructele sau nucile. Ferește-te de dulciuri concentrate în zahăr, de băuturile care fermentează, de alcool seara sau de carnea grasă.

Cum să adormi repede la loc, dacă te trezești noaptea

Analizează cu atenție toate cauzele posibile care te pot împiedica să dormi profund noaptea. Dacă recunoști unele dintre cauzele enumerate mai sus, încearcă să iei măsuri, să îți faci ordine în gânduri și în sentimente, să găsești soluții practice pentru o viață mai puțin stresantă. Te-ar putea ajuta sportul, mișcarea făcută în mod constant, yoga, plimbările în natură, grădinăritul sau un hobby relaxant.

Evită privitul la televizor noaptea târziu, calculatorul sau telefonul, oricât de tentante ar fi jocurile, clipurile sau rețelele sociale. Lumina albastră a ecranelor afectează profund nu doar retina, ci chiar activitatea creierului care nu mai reușește să găsească acel somn profund și odihnitor de care ai nevoie.

Iată și câteva soluții care te ajută să adormi repede la loc, dacă te trezești prea des noaptea!

  1. Numără invers: concentrează-te să numeri invers, stai cât mai relaxată pe pat și în câteva minute va veni și somnul.
  2. Schimbă perna: alege o pernă mai moale, pe care te poți relaxa mult mai bine.
  3. Fă răcoare în cameră: deschide geamurile să intre aer proaspăt sau deschide aerul condiționat, setat pe o temperatură optimă, între 20 și 23 de grade Celsius; răcoarea te ajută să adormi repede la loc.
  4. Relaxează mușchii: dacă te simți tensionată sau te enervezi că nu poți adormi repede la loc, încearcă să îți relaxezi mușchii treptat; întinde gâtul, brațele, încordează spatele apoi picioarele și relaxează-te treptat; repetă acest exercițiu de câteva ori, apoi relaxează întregul corp, închide ochii și somnul va veni ușor. Sunt exercitii simple care te calmeaza!
  5. Evită să deschizi televizorul sau telefonul, mai bine citești o carte frumoasă, o poveste relaxantă, la o lumină caldă și ușor difuză.
  6. Gândește-te la lucruri pozitive, adu-ți în memorie amintiri frumoase.
  7. Scrie într-un caiet ce ai de făcut a doua zi, fă o listă cu priorități și îți vei elibera mintea de griji, reușind astfel să adormi repede la loc.
  8. Aprinde o lumânare parfumată și fă un duș cald, apoi relaxează-te în pat.
  9. Schimbă lenjeria de pat, mai ales dacă este transpirată sau prea caldă. Pune o lenjerie uscată și confortabilă și întregul organism se va relaxa.
  10. Ascultă o muzică relaxantă, deoarece poți găsi pe internet numeroase compilații de melodii instrumentale liniștitoare sau sunete din natură precum valurile mării, ciripitul unor păsărele.

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton