Aroma îmbietoare de grâu copt și crusta aurie îți indică adesea o pâine de calitate. Dar industria panificației folosește azi o mulțime de trucuri pentru a produce diverse varietăți de pâine, care mai de care mai apetisante. Pornind de la miros, culoare și ingrediente, iată care sunt principalele aspecte care te ajută să alegi o pâine de calitate pentru masă.
Pâinea este alimentul de bază în multe regiuni de pe glob, de mii de ani. În toate culturile lumii, pâinea este un simbol al vieții, al sănătății și al prosperității. Românii se numără printre popoarele care consumă cantități impresionante de pâine, ea fiind alimentul de bază la fiecare masă.
Pâinea este sănătoasă, este hrănitoare și îndestulătoare, dar important este să consumi o pâine de calitate, mai ales în zilele noastre când pâinea este adesea făcută din aluaturi precongelate, pline de E-uri și arome artificiale.
Alege cu atenție o pâine bună, făcută din ingredientele tradiționale, simple și sănătoase precum făina, drojdia și sarea. Dacă ești tentată de diverse specialități cu secară, cu semințe, cu măsline și ulei de măsline sau cu ceapă, verifică de asemenea eticheta să nu regăsești o listă lungă de coloranți, conservanți sau alte E-uri controversate.
Un român mănâncă în medie 80 de kilograme de pâine pe an, conform unei statistici din anul 2022, iar prețul pâinii în România rămâne la un nivel mediu în comparație cu cel al Uniunii Europene. Cea mai scumpă pâine se vinde în Danemarca, iar cea mai ieftină pâine se poate cumpăra în Bulgaria.
Sortimentele de pâine pe care le găsim pe piața românească au prețuri diferite, în funcție de calitatea ingredientelor sau de procesul de producție. Dar o pâine de calitate românească are un preț accesibil și este fabricată în principal din făină albă sau făină integrală, drojdie, sare și apă.
Cele mai populare sortimente de pâine pentru români sunt pâinea albă, pâinea integrală și pâinea graham. Pâinea neagră capătă și ea tot mai multă popularitate, din ce în ce mai mulți consumatori considerând că este o pâine mult mai sănătoasă, decât pâinea albă.
În ultimii ani, românii au început totuși să cumpere mai puține franzele albe și mai multă pâine din făină integrală sau pâine cu semințe. De asemenea, tot mai mulți români au înțeles că pâinea îngrașă și că nu trebuie combinată cu orice aliment de pe masă. În multe familii se consumă mămăligă, turte la tigaie și chiar pâine făcută în casă la mașina de pâine sau în mod tradițional, la cuptor.
Sortimente de pâine internaționale
Brutăriile românești produc azi diverse specialități și sortimente de pâine de calitate adoptate de pe alte meleaguri. Cu toții am auzit de faimoasa Ciabatta italiană și ne place gustul ei dulceag, sau de pâinea cu secară, adusă din brutăriile germane.
Ciabatta
Originea sa exactă nu este bine cunoscută, dar se crede că a fost popularizată de călugării franciscani în Italia acum aproximativ 800 de ani.
Una dintre caracteristicile sale cele mai importante este utilizarea metodei de fermentare indirectă. La ciabatta, drojdiile sunt adăugate în aluat, fără să fie dospite anterior. Aluatul de ciabatta este moale și, după coacere, pâinea are o crustă subțire și un miez moale. De obicei se face cu făină de grâu.
Focaccia
La fel ca ciabatta, focaccia este o pâine rustică, din făină de grâu, modelată în cercuri sau dreptunghiuri, cu o grosime de maximum doi cm. Este o pâine cu textură moale, iar aluatul seamănă foarte mult cu cel de pizza. Rețeta originală include ulei de masline, crenguțe proaspete de rozmarin și sare grosieră.
Pâinea de secară
Aluatul făcut din făină de secară și drojdie este destul de sărat, astfel că mulți producători adaugă zahăr să facă această pâine mai dulce și gustoasă. Este un sortiment bogat în fibre și minerale, la care se mai adaugă uneori semințe de in, semințe de floarea soarelui sau de bostan.
Pâinea de secară are un conținut scăzut de gluten și este mai usor de digerat decât pâinea din făină albă de grâu, dar trebuie să verifici conținutul de zaharuri adăugate.
Marraqueta
Marraqueta este una dintre cele mai populare tipuri de pâine din Chile, făcută din făină de grâu rafinată, drojdie și multă sare. Este o pâine cu un aluat compact și mai dur și are un format unic. Pâinea este făcută din patru bucăți alungite de aluat, îmbinate într-o singură bucată, care poate fi apoi ruptă cu ușurință.
Hallula
foarte populara în America latină, hallula este o pâine fină, făcută cu unt și lapte, sub formă de pită turtită. Suprafața pâinii este unsă cu ou și străpunsă de obicei cu o scobitoare sau cu furculița pentru a căpăta găurelele specifice.
Pâinea neagră
Pâinea neagră este considerată mult mai hrănitoare, sănătoasă și bogată în vitamine, decât pâinea albă. Pentru pâinea neagră se folosește făina integrală și se adaugă diverse semințe de dovleac, floarea soarelui, in și susan. Este o pâine de calitate superioară, ușor dulce, fiind colorată în mod natural cu cacao sau zahăr brun.
Cum recunoști o pâine de calitate
Evită produsele de panificație făcute cu aluat congelat și păstrat la rece luni de zile. Astfel de aluaturi sunt „îmbunătățite„ cu zahăr, să pară mai dulci, cu diverse arome și conservanți pentru a rezista timp îndelungat.
Este recomandat să cumperi pâine cu maia sau pâine de la brutăriile care pregătesc în fiecare zi aluat proaspăt dospit.
Aspectul și crusta
O pâine de calitate are un aspect apetisant, este bine crescută, ușor pufoasă și are o crustă aurie, ușor elastică. Crusta care se crapă și se sfărâmă ușor indică un aluat cu multă drojdie și afânători pentru a crește rapid în cuptor.
Mirosul
Aroma este un alt indiciu important pentru o pâine de calitate. Dacă pâinea pe care o cumperi miroase a grâu curat și bine copt, înseamnă că a fost folosită o făină proaspătă, din anul curent. Franzela care are un miros de făină râncedă trebuie să îți dea de gândit, probabil este făcută din făină veche, care expirase deja.
De asemenea, mirosul sau gustul de drojdie indică faptul că aluatul nu a fost lăsat să dospească suficient și, probabil, vei avea probleme de digestie din cauza pâinii.
Textura
O pâine de calitate are un miez ferm, ușor aerat, cu bule distribuite uniform, și se taie destul de ușor. Dacă are un miez prea pufos, înseamnă că au fost folosiți afânători pentru a face aluatul să crească rapid. Un miez prea pufos sau un miez prea tare arată că nu s-a folosit drojdie de calitate și nici nu a fost dospită corect.
Prospețimea
Poate că ai cumpărat și tu uneori pâine care se sfărâma rapid după ce o tăiai. Este o pâine veche, pusă a doua oară la cuptor, pentru a căpăta aspect comercial, și de obicei este făcută din aluat congelat.
Pâinea proaspătă și bună nu trebuie să lase firimituri pe masă când o tai. Ea răspândește o aromă apetisantă, iar feliile se taie ușor, fără să se fărâmițeze.
Atenție la pâinea neagră falsificată
Știm deja că pâinea neagră este mult mai nutritivă, dar este produsul de brutărie cel mai des falsificat. Producătorii folosesc tot felul de coloranți sintetici, cacao și pudră de carmin în cel mai bun caz. Nu este exclus să găsești și pâine colorată cu cenușă de făină sau caramel. Iată cum le poți deosebi –
Aroma – miroase pâinea și dacă simți că are o aromă prea dulceagă, nefirească, și care nu se apropie de mirosul de boabe de grâu, înseamnă că este colorată cu pastă de caramel sau cu alți coloranți folosiți în patiserie drept cacao.
Textura – pâinea neagră falsificată are coaja fină și lucioasă, iar la interior are o textură uniformă. Pâinea neagră adevărată trebuie să aibă o coajă ușor crăpată, iar în textura ei se pot vedea fibrele bobului de grâu, trebuie să fie mai grea și mai densă, în niciun caz pufoasă așa cum este pâinea albă.
Culoarea – ultimul, dar cel mai important criteriu este culoarea. Pâinea neagră adevărată nici măcar nu este chiar atât de închisă la culoare, cum o fac producătorii care o falsifică. Dacă este colorată artificial sau cu pudră de carmin, ea capătă o culoare maronie foarte închisă și uniformă. Pâinea neagră adevărată nu are o culoare închisă uniformă, deoarece fibrele din făina neagră nu se distribuie uniform în aluat.
Pâinea neagră este apreciată de consumatori, se vinde mai scump și este o afacere bună pentru cei care o falsifică, folosind făină albă ieftină și coloranți. Dacă nu ești sigură că este o pâine de calitate, făcută din făină integrală, nu o cumpăra!
Superstiții curioase despre pâine
Multă vreme după ce s-a răspândit cultura grâului la noi în țară, pâinea albă era un privilegiu al celor bogați. Pentru românii de rând, pâinea era prețioasă și scumpă, drept pentru care se credea că nu este bine să o tai cu cuțitul, ci să rupi din ea bucăți potrivite și să le împarți tuturor la masă, ca pe o delicatesă.
Prima îmbucătură de pâine se lua cu sare, să ai parte de noroc și sănătate.
O vorbă veche spune că pâinea făcută de cu dimineață trebuie mâncată toată până seara, ca a doua zi să fie o zi cu belșug și cu noroc.
Dacă se găseau două pâini lipite în cuptor, era semn că cineva din familie avea să se căsătorească, dar dacă se lipeau trei sau cinci pâini, număr impar, era o prevestire sumbră că cineva ar putea să moară.
Cine mânca ultima felie de pâine, musai trebuia să sărute bucătăreasa care a copt-o pentru pace și bucurie în familie.
Și trebuie să ții minte să nu pui niciodată pâinea cu susul în jos pe masă, că te paște ghinionul!