Cum poți să desărezi brânza

.

Nimic nu este bun ca sarea în bucate, deoarece accentuează gustul și aroma tuturor condimentelor. Dar știm deja că sarea poate fi și prieten și dușman pentru sănătatea noastră. Dacă ești o mare iubitoare de brânză, dar nu vrei să consumi prea multă sare, învață cum să desărezi brânza cu metode simple și rapide.

Cine nu iubește o porție bună de telemea cu mămăligă aburindă sau o plăcintă cu brânză sărată?! Toată lumea iubește brânza, dar nu toți consumatorii se împacă bine cu brânzeturile sărate, cu atât mai mult dacă au probleme cu tensiunea sau cu circulația. Dacă nu vrei să consumi prea multă sare, învață să desărezi brânza și să folosești telemeaua veche în diverse preparate gustoase.

Câtă sare este bine să consumi zilnic

Sarea este bună pentru organism atâta vreme cât este consumată moderat. Se știe că o dietă bogată în sare favorizează apariția unui număr mare de afecțiuni pornind de la simpla constipație, la probleme mult mai profunde care afectează inima și tensiunea arterială, buna funcționare a rinichilor și a ficatului.  

Cercetările Organizației Mondiale a Sănătății arată că majoritatea persoanelor consumă prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice și, de cele mai multe ori, fără să își dea seama. Numeroase preparate din comerț, inclusiv preparatele de brutărie și patiserie, conțin procente mari de sare.  Recomandarea OMS atât pentru adulți (considerați ca persoane de peste 16 ani), cât și pentru copiii peste 2 ani este aceea de a controla mai riguros cantitatea zilnică de sare. Concret, OMS recomandă ca un adult să consume mai puțin de 2 grame de sodiu pe zi (ceea ce înseamnă cel mult 5 grame de sare) și cel puțin 3,5 grame de potasiu pe zi. Aceste cantități trebuie adaptate în cazul copiilor în funcție de necesarul energetic.

Alimentele procesate conțin cea mai mare concentrație de sare, iar cele care trebuie consumate sporadic sunt concentratele de supe, sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, diverse sortimente de brânzeturi, unt sau margarină. Multe dintre alimentele prea sărate nu mai pot fi desărate, trebuie doar consumate în cantități mici. În schimb, poți să desărezi brânza pentru a reduce consumul de sare în condițiile în care ești un fan al brânzeturilor.  

Ce tipuri de brânză sărată se pot pune la desărat

Brânzeturile cele mai sărate pe care le consumăm frecvent sunt telemeaua maturată, cașul la saramură, brânza de burduf, brânza topită, cașcavalul și brânza feta. Dintre acestea, telemeaua veche este cel mai ușor de desărat folosind diverse metode cu apă rece, apă minerală, oțet sau pâine, metode pe care le vei descoperi mai jos.

Și brânza feta poate fi pusă la desărat, dacă simți că are o concentrație mare de sare. Metodele prezentate mai jos nu îi vor schimba aroma și nici textura cremoasă.

În schimb, brânza de burduf sau cașcavalul nu pot fi desărate prin metodele simple folosind apa rece sau laptele. Dar și pentru ele există soluții, pe care le vei descoperi urmărind articolul nostru.

Cele mai simple metode să desărezi brânza

branza feta

Telemeaua maturată sau cașul ținut la saramură se numără printre cele mai îndrăgite brânzeturi tradiționale românești. Telemeaua foarte sărată, dacă este ținută prea mult timp la frigider, se îngălbenește și se întărește. De aceea, este bine să desărezi brânza și să o consumi cât mai curând sau să o folosești pentru plăcinte și brânzoaice.

Cașul sărat se păstrează cel mai bine în saramură, iar telemeaua maturată se păstrează foarte bine la congelator. Când ai nevoie să desărezi brânza, este bine să o tai în bucăți potrivite, pe care le vei consuma în următoarele 2-3 zile. Nu este recomandat să desărezi brânza în cantități mari și apoi să uiți de ea prin frigider, pentru că va căpăta o culoare gălbuie și un gust neplăcut. Dacă brânza este prea sărată, iată ce soluții ai la îndemână.

Folosește apă rece

Taie câteva bucăți din brânza sărată, atât cât ai nevoie pentru două-trei zile, și pune-le la frigider în apă rece peste noapte, într-un bol încăpător, astfel încât brânza să fie complet acoperită de apă. A doua zi, brânza va avea același gust, dar mai puțină sare și, poate, o consistență mai cremoasă.

Dacă vrei să grăbești procesul, folosește apă minerală forte în loc de apa de la robinet. Se pare că bicarbonatul din apa minerală reușește să dizolve mai rapid o bună parte din cantitatea de sare, mai ales din straturile exterioare ale bucăților de brânză.

Dacă este nevoie, schimbă apa a doua zi dimineață și mai lasă brânza la desărat în apă rece proaspătă încă 4-6 ore.

Folosește apă și lapte dulce

Amestecă o cană de lapte dulce cu o cană sau două de apă rece într-un castron încăpător. Cu această soluție dulceagă se desărează până și cea mai sărată telemea. Pune bucățile de brânză pe care vrei să le desărezi în castron și pune castronul la frigider. Așteaptă câteva ore, apoi gustă brânza. Vei constata că are un gust mai bun și nu mai este chiar atât de sărată. Laptele dulce îmbunătățește gustul brânzeturilor, iar această soluție poate fi folosită și pentru telemea și pentru brânza feta.

Folosește apă rece și oțet

Pune apă rece într-o caserolă, adaugă bucățile de brânză sărată și toarnă o lingură de oțet. Se pare că oțetul face ca sarea să se dilueze mai repede în apă, iar brânza va fi mai potrivită la gust. Caserola cu brânză trebuie ținută la rece peste noapte, iar a doua zi vei obține o brânză cu un gust mai domol. Soluția este potrivită și pentru telemea, și pentru brânza feta dar și pentru cașul din saramură.

Folosește apă rece și pâine uscată

Pune apă rece într-un castron mai mare, adaugă brânza sărată și acoperă cu felii de pâine. Pâinea veche va absorbi sarea care se dizolvă din brânză, iar aceasta va avea un gust mai domol. Soluția funcționează și pentru un cașcaval foarte sărat, dar trebuie să ai răbdare aproximativ două zile, deoarece sarea din cașcavalul gras se dizolvă mai greu.

Alte trucuri simple să desărezi brânza

Apa, laptele sau oțetul nu sunt singurele soluții prin care poți să desărezi brânza. Ele sunt eficiente pentru telemea, pentru feta sau pentru unele tipuri de cașcaval. Dar brânza topită foarte sărată sau brânza de burduf nu pot fi ținute în apă sau în lapte. În schimb, le poți îndulci gustul prea sărat cu mici trucuri culinare.

Combină brânza foarte sărată cu smântână

O telemea tare și sărată, dacă este dată pe răzătoare, poate fi amestecată cu smântână dulce pentru a obține o cremă tartinabilă sau umplutură gustoasă pentru plăcinta cu brânză sau pentru ștrudele.

Combina brânza topită cu iaurt grecesc

Dacă ai cumpărat o brânză topită prea sărată, pune-o într-un bol, zdrobește-o cu furculița și adaugă câteva linguri de iaurt grecesc. Vei obține o brânză cremoasă, delicioasă și foarte ușor de întins pe pâine la micul dejun.

Combină brânza de burduf cu brânza dulce

Brânza de burduf este recunoscută pentru gustul ei sărat și amărui. Dacă vrei să îl îndulcești, poți adăuga câteva linguri de brânză dulce și poți mixa întregul amestec la robot. Cu această combinație vei face tarte irezistibile pe care le poți orna cu felii de roșii sau cu mărar.

Cum se păstrează brânza în condiții optime

Cașul proaspăt rezistă destul de puțin timp în frigider și mucegăiește în câteva zile, dacă nu este păstrat în condiții bune. De aceea, este mai bine să îl tai în felii groase și să îl pui într-un borcan cu saramură blândă.

Cașul mai poate fi presărat ușor cu puțină sare și învelit în folie alimentară pentru a-l ține la congelator câteva săptămâni. Când îl dezgheți, păstrează-l în frigider și reîmprospătează-i gustul ținându-l câteva ore într-un castron cu lapte dulce.

Telemeaua, fiind o brânză foarte sărată, poate fi păstrată în frigider, învelită în hârtie cerată sau în folie de aluminiu. Poate fi depozitată pe termen lung și în congelator, iar după dezghețare, trebuie ținută în lapte dulce, să își recapete gustul bun.

Cașcavalul nu poate fi păstrat niciodată în congelator, deoarece își pierde gustul cremos și aroma specifică. Dacă este ambalat în vid, rezistă în frigider o lună, dacă este desfăcut, trebuie consumat în zece – doisprezece zile. Cașcavalul conține, în general, mai puțină sare decât telemeaua, iar grăsimea consistentă favorizează dezvoltarea mucegaiului în decurs de două săptămâni.

Dacă ai cumpărat cașcaval neambalat și vrei să îl păstrezi mai mult de o săptămână, este bine să îl învelești într-un tifon curat, înmuiat în saramură. Cașcavalul nu se ține în saramură, dar dacă este învelit în tifon înmuiat în saramură își va păstra mai mult timp gustul bun și textura lui cremoasă și elastică.

Nici brânzeturile moi nu se congelează. Tipurile de brânză moale precum Feta, Brie sau Mozzarella trebuie ținute în frigider în cutii din plastic sau în recipiente din sticlă, într-o soluție de apă cu lapte și foarte puțină sare.

Ține cont de faptul că, ori de câte ori, vrei să desărezi brânza, trebuie să desărezi cantități mici, atât cât este necesar să consumi timp de câteva zile. Dacă desărezi sau decongelezi cantități mari de brânză, există riscul ca aceasta să se strice în frigider, înainte să fie consumată.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton