Cu ce poţi înlocui uleiul de măsline. Alte uleiuri sănătoase pentru consum

.

Uleiul de măsline se numără printre cele mai sănătoase și aromate uleiuri pe care le folosim adesea la salate. Este o sursă excelentă de antioxidanți și grăsimi monosaturate benefice pentru inimă și pentru întregul organism. Dacă nu îl ai la îndemână, află cu ce poți înlocui uleiul de măsline și ce alte tipuri de uleiuri sunt considerate sănătoase.

Uleiul de măsline, cu aroma lui inconfundabilă, este apreciat de mulți consumatori pentru calitățile lui nutritive și pentru parfumul lui ușor amărui. Este excelent în salate sau în sosuri, cu o brânză de capră delicioasă, cu legume gătite la cuptor sau la grătar, presărat peste o friptură ușoară de pește sau de pasăre.

În combinație cu rozmarin sau cimbru, cu piper sau cu lămâie, uleiul aromat de măsline aduce un strop de savoare în multe aperitive și preparate de bază. Cu toate acestea, poți înlocui uleiul de măsline de calitate cu alte uleiuri bune și aromate. Dacă uleiul de măsline are un preț prea ridicat, noi îți prezentăm câteva variante de uleiuri sănătoase, pe care le poți folosi pentru salate și pentru asezonarea unor preparate în stil mediteraneean.

Acidul oleic și proprietățile lui

Uleiul de măsline este bogat în acid oleic. Peste 70% din componența uleiului extras din măsline o reprezintă acidul oleic, o grăsime monosaturată cu certe beneficii pentru organism.

Datorită acestui acid, uleiul de măsline menține sănătatea inimii și a arterelor, deoarece previne depunerile de colesterol din grăsimile de origine animală pe care le consumăm adesea. Tot acidul oleic este benefic pentru creier, pentru memorie, pentru buna funcționare a întregului sistem nervos. Numeroase studii au demonstrat că acest acid reduce tensiunea arterială și poate preveni apariția unor tipuri de cancer precum cancerul de sân sau cancerul de ovare.

Dar, pentru a te bucura de proprietățile lui sănătoase, trebuie să consumi un ulei de măsline de calitate, chiar dacă acesta are un preț mai ridicat.

Alți nutrienți importanți din uleiul de măsline sunt:

  • Acidul oleanolic, cu efect antioxidant, benefic pentru ficat și pentru combaterea proceselor inflamatorii;
  • Quercitina este un flavonoid cu efecte benefice asupra inimii și asupra tensiunii arteriale, cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, dar mai ales cu capacitatea de a combate acțiunea radicalilor liberi care deteriorează celulele și țesuturile;
  • Oleuropeina și hidroxitirosolul sunt alte două tipuri de flavonoizi benefici pentru activitatea cardiacă și pentru creier, capabile să respingă acțiunea radicalilor liberi și a toxinelor care întrețin procesele inflamatorii din organism.

Care este cel mai bun ulei de măsline

În mod cert, cel mai sănătos ulei de măsline este cel extravirgin. Uleiul de măsline se împarte în diverse categorii, în funcție de modul de procesare. Nu orice tip de ulei de măsline este cu adevărat bun pentru sănătate. De preferat este să consumi ulei de măsline virgin sau ulei de măsline extravirgin.

Uleiul de măsline extravirgin este presat la rece și nu este expus la temperaturi ridicate sau la o prelucrare chimică prin care ar putea fi alterate proprietățile benefice. Acest tip de ulei este presat prin mijloace mecanice și păstrează toate sărurile, vitaminele, antioxidanții și grăsimile benefice din măsline ca atare, fără să fie deteriorate.

Datorită faptului că este presat la rece, uleiul de măsline extravirgin are un gust puternic și aromă de sâmbure de măslină, precum și o consistență mai vâscoasă. El este recomandat pentru consumul în stare crudă, în salate, marinate sau sosuri reci, fără să folosit la prăjit.

La fel de bun este și uleiul de măsline virgin presat la rece. Uneori, acesta are un preț ușor mai mic decât uleiul extravirgin, dar proprietățile lui sunt aproape identice.

Pe piață se mai găsește ulei de măsline rafinat care este recomandat pentru prăjit, dar care este procesat la temperaturi ridicate și pierde multe din proprietățile benefice ale uleiului natural extravirgin.

Se mai găsește și ulei din turte de măsline, adică ultimul ulei care mai poate fi stors din rămășițele de măsline rămase după stoarcerea mecanizată a uleiului virgin. Acesta din urmă era folosit mai mult pentru a face săpun de casă sau pentru a lumina încăperile pe vremea în care nu exista electricitate. Nu se recomandă nici azi consumul uman, deoarece este un ulei care se obține prin fierberea turtelor de măsline și pierde toate proprietățile benefice.

Cum depozitezi corect uleiul de măsline

Sticla cu ulei de măsline nu se ține lângă celelalte sticle cu ulei de floarea soarelui, spre exemplu. Uleiul de măsline de calitate este îmbuteliat în sticle maronii sau verzi, nu trebuie expus luminii și nici temperaturilor ridicate. Lumina și căldura accelerează procesele de degradare și uleiul de măsline devine rânced în scurt timp.

Ca atare, ai grijă să nu stea în dulapul de lângă calorifer sau de lângă cuptor, dar nici în frigider. Dacă îl ții la rece, uleiul de măsline devine mai dens, își schimbă gustul, iar când este scos la temperatura camerei, condensul face ca uleiul să își schimbe gustul.

În general, uleiul de măsline, oricât de bun ar fi, extravirgin și presat la rece, se păstrează bine doar un an, departe de lumină și căldură. După un an de zile, textura și gustul lui încep să se schimbe și nu va mai fi la fel de gustos în salate.

Un truc să verifici calitatea uleiului de măsline

Gustul și aroma uleiului de măsline variază ușor de la o regiune la alta, de la un soi la altul de măsline și de la calitatea solului. Dar un ulei de calitate va fi întotdeauna uleiul de primă presă, așa numitul extravirgin, obținut din măsline coapte pe jumătate și presate în cel mult 24 de ore de la cules.

Uleiul de măsline poate fi falsificat prin adăugarea de grăsimi și uleiuri din floarea soarelui sau alte plante oleaginoase sau prin adăugarea unor arome subtile de măsline.

Dar iată un truc pe care îl poți folosi ușor acasă. Este un truc simplu, cu un cartof fiert.

Spală bine un cartof și pune-l la fiert cu tot cu coajă. Când este gata, scoate-l din apa fierbinte, taie-l pe jumătate și toarnă puțin ulei peste pulpa fierbinte. Dacă uleiul emană un miros plăcut de măsline proaspete, de verdeață și lemn crud, ai un ulei de calitate. Dacă mirosul nu ți se pare deloc plăcut, atunci este posibil să fie un ulei obținut din măsline vechi, posibil râncede, sau din resturi de măsline și sâmburi.

Cu ce alte uleiuri sănătoase poți înlocui uleiul de măsline

Ulei de măsline turnat in bol, cu msaline si frunze de maslin in fundal

Ar fi bine ca uleiul de măsline să nu îți lipsească din bucătărie. Este sănătos, este aromat, este benefic pentru inimă și sistemul imunitar. Îl poți folosi la tot felul de preparate, dar mai ales la salate, brânzeturi și pește. Când pui câteva picături de ulei de măsline peste o bucată de feta și o servești cu măsline, este imposibil să nu îți amintească de vacanțele de vară.

Cu toate acestea, poți înlocui uleiul de măsline cu alte tipuri de uleiuri considerate la fel de nutritive, sănătoase și benefice pentru sistemul imunitar.

Uleiul de avocado

Dacă îți place avocado, cu siguranță vei aprecia și uleiul de avocado. Acesta se găsește în varianta extrvirgină, presat din pulpa fructelor de avocado la rece. Are un gust pregnant de unt, dar conține grăsimi sănătoase, monosaturate și un procent ridicat de antioxidanți și flavonoizi.

Uleiul de avocado presat la rece este recomandat pentru salate și aperitive. Varianta de ulei de avocado rafinat, presat la cald, este recomandată mai mult pentru gătit, având un punct înalt de fierbere.

Uleiul de nuci

Este excelent în salate, cu pește sau la preparatele din carne de vită, datorită gustului său ușor amărui. Este unul dintre puținele uleiuri care conțin acidul esențial alpha-linoleic, alături de uleiul de rapiță. Poți înlocui uleiul de măsline cu uleiul de nuci datorită faptului că au o aromă asemănătoare. În plus, la fel ca uleiul de măsline, este un ulei bogat în vitamina E și luteină, do compuși care îți protejează pielea și acuitatea vizuală.

Uleiul din sâmburi de struguri

Este un ulei ușor dulceag, dar fără o aromă distinctă. Se poate spune că are un gust neutru și se potrivește cu diferite legume, brânzeturi și preparate pe bază de carne sau paste.

Acest tip de ulei are un punct de fierbere ridicat și poate fi folosit și pentru a pregăti diferite preparate la cuptor. Dar nu este recomandat pentru prăjit, mai ales că nu are un preț accesibil.

Uleiul din sâmburi de struguri este excelent pentru sănătatea și frumusețea pielii, pentru inimă, dar și pentru a menține ochii sănătoși și pentru a preveni defectele de vedere.

Uleiul din semințe de in

Acest tip de ulei este foarte sănătos, dacă este consumat în varianta presată la rece. Uleiul natural, presat din semințele de in bine coapte, are un gust neutru și poate fi combinat ușor cu diverse legume, cu ciuperci, carne de pește sau brânzeturi.

Este un ulei bogat în acizi grași monosaturați și antioxidanți care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi și de procesele inflamatorii. Este un ulei excelent pentru sănătatea pielii și este recomandat pentru a preveni diabetul.  

Uleiul de susan

Mulți specialiști consideră că este mult mai sănătos și mai bogat în nutrienți esențiali decât uleiul de măsline. Este obținut prin presarea la rece a semințelor de susan, are un parfum aparte și un gust bogat, care poate fi asociat cel mai bine cu salatele proaspete, cu sosurile picante sau cu legumele și carnea gătite la cuptor. Dacă vrei să impresionezi musafirii cu aperitive și salate deosebite, poți înlocui uleiul de măsline cu ulei de susan și vei primi aprecieri.

Uleiul de susan este apreciat pentru gustul lui, dar și pentru proprietățile benefice, deoarece poate combate inflamațiile, poate regla nivelul de zahăr din sânge și poate ajuta activitatea unei inimi sănătoase.

Fie că vrei să folosești ulei de măsline, ulei de avocado sau de susan, alege întotdeauna uleiul care a fost presat la rece și este 100% de origine naturală. Toate aceste tipuri de ulei, precum și unele mai rare precum uleiul de argan sau de nuci sunt deosebit de apreciate din punct de vedere dietetic și medicinal.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton