Crema de fistic este un ingredient de bază în multe rețete de prăjituri turcești. Cu o aromă inconfudabilă și culoarea ei speficifică verde, crema de fistic poate fi făcută acasă foarte simplu, folosind doar câteva ingrediente. Află mai multe detalii și cum poți face singură crema de fistic!
Combinația dintre crema de fistic și crema de ciocolată a devenit foarte apreciată în ultima vreme, iar ciocolata Dubai este responsabilă pentru popularitatea pe care a căpătat-o fisticul în ultimul an.
Până nu demult crema de fistic nici nu făcea parte din top 7 cele mai iubite creme pentru dulciuri. În acest top au dominat întotdeauna ciocolata, vanilia, căpșunele, untul de arahide, caramelul, scorțișoara sau nuca de cocos. Recent, însă, crema de fistic specifică bucătăriei turcești a cucerit iubitorii de dulciuri din Europa și America.
Curioșii pot găsi în comerț cremă de fistic gata preparată, tartinabilă, și ambalată în borcănele de sticlă. Prețul ei este destul de ridicat în comparație cu prețul unei ciocolate sau al unui pachet de unt. Dar, dacă citești cu atenție eticheta, vei descoperi că majoritatea produselor de acest fel conțin cel mult 30% – 40% fistic, restul de ingrediente fiind zahărul, laptele și diverse uleiuri vegetale hidrogenate.
Dar crema de fistic poate fi făcută acasă, din două ingrediente foarte simple, care te costă mai puțin decât un borcănel de cremă din comerț. Dar până să te apuci de treabă, descoperă ce calități are fisticul, de ce este atât de specială aroma lui și cum poți folosi crema de fistic la prăjituri.
Curiozități despre cultura fisticului
Arbust înrudit cu cel de caju, fisticul este cunoscut încă de pe vremea persanilor și este cultivat pe arii largi în Turcia, în diverse state arabe sau în Grecia. Fructele lui intră în categoria nucilor și sunt deosebit de apreciate pentru gustul lor unic și pentru proprietățile hrănitoare.
Pistacia vera, pe numele lui științific, este un arbust iubitor de climă caldă și uscată. Se dezvoltă excelent în soluri ușor nisipoase, bine drenate, în care nu stagnează apa, deoarece nu iubește prea mult umiditatea.
Fisticul înflorește primăvara și face ciorchini de flori micuțe, verzi-maronii, fără petale. Pentru a obține semințele de fistic, trebuie să plantezi arbuști cu flori femeiești lângă arbuști cu flori masculine, deoarece un singur arbust nu va produce niciodată fructe. Acestea se coc vara și sunt gata de cules în momentul în care coaja lor dură se desface singură.
Cultura fisticului este posibilă și în țara noastră, în zonele mai calde din Dobrogea și din sudul țării. Dar arbustul devine rezistent la ger abia după primii cinci sau șase ani de dezvoltare, iar producția de semințe este semnificativă abia după 12 – 18 de ani de la cultivare.
Fisticul nu poate fi cultivat în orice condiții și trebuie să ai multă răbdare până devine cu adevărat profitabil. Din această cauză, producția de fistic este mult mai redusă decât producția de arahide sau de nuci, spre exemplu, iar semințele de fistic își păstrează prețul ridicat. La acestea se mai adaugă și faptul că semințele crude de fistic sunt ușor perisabile și încep să mucegăiască în câteva zile, dacă nu sunt coapte sau depozitate în condiții optime.
Ce valori nutritive are fisticul
Cunoscute încă din Antichitate pentru gustul lor dulceag și pentru valorile hrănitoare, semințele de fistic sunt deosebit de apreciate pentru conținutul ridicat de săruri minerale și antioxidanți.
Iată ce valori nutritive are o porție de 100 de grame de fistic crud:
Proteină 20,6%
Calciu 135 mg
Potasiu 1.093 mg
Fosfor 503 mg
Magneziu 158 mg
Carbohidrați 28%
Zaharuri 28%
Grăsimi 48%
Vitamina A 233 U.L
Vitamina B6 – 28% din necesarul zilnic
Alte vitamine: tiamină, riboflavină, niacină.
De reținut faptul că grăsimile din fistic sunt foarte hrănitoare și nu se depun pe artere precum grăsimile din brânzeturi, spre exemplu. Fisticul este totodată o sursă excelentă de antioxidanți, fiind mult mai bogat în antioxidanți decât orice alt tip de nucă. În fistic se găsesc cantități importante de luteină și zeaxantină, esențiale pentru păstrarea stării de sănătate a ochilor. Acești compuși protejează structurile oculare de agresiunile reprezentate de lumina albastră și întârzie instalarea degenerescenței maculare.
Fisticul conține, de asemenea, polifenoli și tocoferol, ambele cu efect protector împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.
În plus, fisticul conține proteine de calitate, dar are un aport caloric scăzut, ceea ce îl face popular printre persoanele care țin diete de slăbit. Cu toate acestea, nu se poate spune același lucru despre crema de fistic, care conține o cantitate mare de zahăr.
Semințele de fistic sunt mult mai hrănitoare și sănătoase, dacă sunt consumate cu tot cu coaja subțire, de culoare galben-mov, care le îmbracă. Un studiu recent a demonstrat că persoanele care consumă fistic în coajă au un aport de calorii cu 41% mai mic decât cele care aleg fisticul complet decojit.
Tot fisticul îmbrăcat în coajă este recomandat pentru reducerea colesterolului și menținerea unei inimi mai sănătoase. Nu mai puțin de 20 de studii au demonstrat că un consum regulat de fistic determină reducerea tensiunii arteriale sistolice cu 1.82 mm Hg și a tensiunii arteriale diastolice cu 0.8 mm Hg, scrie www.healthline.com
Cum se consumă fisticul
Cea mai sănătoasă metodă de a consuma fisticul este cu tot cu coaja subțire mov care învelește miezul semințelor. Fisticul copt, fără sare sau cu o cantitate foarte mică de sare, cu tot cu coajă, este excelent pentru sănătate, este hrănitor și aduce un aport ridicat de săruri minerale și antioxidanți.
Fisticul constituie un ingredient gustos în diferite sosuri, creme și aluaturi de patiserie, în prăjituri și înghețată.
Fisticul copt și mărunțit se presară la salatele de crudități sau de verdețuri, alături de alte nuci, suc de lămâie și boabe de rodie.
Fisticul copt se folosește în aluaturile de patiserie pentru croasante sau rulouri, iar fisticul ușor sărat dă consistență crocantă toping-ului pentru pizza.
Crema de fistic se combină cu ciocolată sau caramel pentru diverse prăjituri și torturi cremoase. De asemenea, crema de fistic poate fi folosită în combinație cu înghețata de vanilie sau cu o înghețată din caramel sărat.
Combinațiile sunt numeroase, deoarece fisticul are un gust dulceag, ușor neutru, care poate pune în valoare atât ingrediente sărate, cât și ingrediente dulci.
Cum se prepară crema de fistic acasă
Crema din fistic și lapte condensat
Pentru crema de fistic nu ai nevoie decât de două ingrediente și vei obține un produs excelent, mult mai ieftin decât cele din comerț.
Semințele de fistic decojite și laptele condensat sunt ingredientele de bază pentru a face crema de fistic acasă. Ține cont de faptul că miezul de fistic trebuie să fie bine curățat de coaja subțire, de culoare mov. Aceasta va strica toată crema, dacă nu este bine curățată.
Poți cumpăra fistic bine decojit, dar dacă este mai scump, poți cumpăra fistic cu coajă, pe care îl vei decoji singură. Cea mai bună metodă pentru a obține miez de fistic bine curățat este să îl opărești timp de două minute în apă clocotită. Odată ce este opărit, miezul de fistic se curăță foarte ușor și se înmoaie, astfel că se mixează mult mai bine pentru a obține crema moale și fină.
Fisticul bine curățat se pune apoi în cuva unui blender și se mărunțește foarte fin. După câteva minute se adaugă laptele condensat. Cantitățile sunt aproximative, dar pentru a obține 500 de grame de cremă de fistic trebuie să folosești 200 de grame de miez de fistic și 300 de grame de lapte condensat.
Se mixează totul timp de 10 – 15 minute. Apoi crema de fistic se toarnă în borcănele. Datorită laptelui condensat, crema va rezista în frigider timp de câteva săptămâni și poate fi folosită la diferite dulciuri preparate în casă.
Culoarea cremei obținută în casă nu va fi atât de verde pe cât ai dori. Aspectul ei va fi cu totul altul, decât cel al cremei de fistic din comerț. Crema ta va fi mai deschisă la culoare, o nuanță de bej – verzui. Pentru a obține un aspect verde intens și apetisant, poți folosi colorant alimentar natural din clorofilă sau din alge.
Crema din fistic, lapte și ulei
O altă rețetă folosește 200 g de fistic decojit, 100 g de zahăr pudră, 2 – 3 linguri de ulei vegetal și 1 – 2 linguri de lapte.
Fisticul bine decojit se coace în cuptor timp de 5 – 7 minute. După ce se răcește, se mărunțește foarte fin într-un blender. Se adaugă treptat zahărul pudră și uleiul, mixând până se obține o pastă omogenă. Dacă este necesar, se adaugă una sau două linguri de lapte pentru o consistență mai cremoasă. Se poate adăuga colorant verde natural pentru un aspect mai apetisant.
La ce poți folosi crema de fistic
Crema de fistic poate fi folosită pentru diverse prăjituri cu blat de cacao, în combinație cu crema de ciocolată. De asemenea, poate fi folosită pentru a da culoare unui cheesecake.
Poți pregăti gogoșele pufoase pe care le poți umple cu crema de fistic dulce. Sau poți face cozonac umplut cu această cremă și glazurat cu ciocolată. Iar baclavaua cu fistic este de-a dreptul delicioasă!
Pe timp de vară, crema de fistic combinată cu o cremă de vanilie și smântână poate deveni o înghețată de casă excelentă, răcoritoare și parfumată!