Ce este arpacaşul şi ce beneficii are pentru organism

.

Arpacașul face coliva gustoasă și poate fi folosit în bucătărie în multe preparate delicioase și sățioase. Confundat adesea cu grâul, multă lume se întreabă ce este arpacașul și ce calități nutritive are.

Un aliment ieftin, dar gustos, arpacașul este, poate, una dintre cele mai simple și savuroase metode prin care poți consuma cerealele de bază. Multe gospodine nu știu prea bine ce este arpacașul și îl confundă cu grâul integral. Dar trebuie să lămurim faptul că arpacașul este un produs alimentar care se obține prin decorticarea boabelor de grâu.

Așadar, arpacașul este grâu decojit și decorticat, căruia i-au fost înlăturate cojile și germenii din vârful boabelor. Ceea ce rămâne este arpacașul, boabe albe de grâu, fără învelișul exterior, dar hrănitoare și bogate în fibre, gluten, colagen și săruri minerale esențiale.

Tipuri de arpacaș

După ce ai aflat ce este arpacașul și cum se produce, trebuie să mai știi că boabele de grâu nu sunt singurele cereale din care se face acest aliment hrănitor. Există și arpacaș din orz sau arpacaș din mei.

Orzul decorticat este puțin mai moale decât arpacașul din grâu, este mai aromat și mai bogat în colagen, după cum arată studiile. Iar meiul decorticat se folosește adesea la diverse salate de legume, fiind boabe dulci și gustoase, dacă sunt bine fierte.

Arpacașul din grâu

Boabele de grâu decorticat din care se face arpacașul sunt apreciate pentru gustul lor din cele mai vechi timpuri. De altfel, grâul se numără printre cele mai vechi cereale cultivate de popoarele antice. Arpacașul din grâu este bogat în fibre, ajută digestia și conferă o senzație de sațietate. El poate fi folosit atât în preparate sărate, cât și în preparate dulci, împreună cu miere sau cu zahăr.

Arpacașul din orz

Boabele de orz decorticat se înmoaie mai ușor decât arpacașul din grâu și sunt considerate mult mai valoroase din punct de vedere nutritiv. Arpacașul din orz este bogat în colagen, care menține pielea și articulațiile sănătoase și previne îmbătrânirea prematură a tenului. Totodată, acest tip de arpacaș este bogat în lizină, un aminoacid care ajută la absorbția calciului în oase și care ajută pielea și țesuturile, unghiile și părul să se mențină sănătoase. El conține un procent mai mare de săruri de zinc, decât arpacașul de grâu, precum și vitaminele A, PP, E și vitamine din grupul B.

Arpacașul din mei

În vremurile noastre, meiul este folosit mai mult pentru hrana animalelor, dar străbunicii noștri, înainte să cunoască grâul, mâncau frecvent mămăligă din făină de mei.

Boabele de mei decorticate sunt galbene și foarte mărunte. Arpacașul de mei are beneficii mari pentru digestie, conține fosfor, magneziu și compuși fenolici (acid ferulic și catechine) cu acțiune antioxidantă. În comparație cu alte tipuri de cereale, meiul furnizează mai multi aminoacizi esențiali și nu conține gluten, ceea ce înseamnă că arpacașul din mei poate fi consumat și de către persoanele cu intoleranță la gluten.

Valori nutritive pentru o porție de 100 gr de arpacaș

Arpacașul din grâu conține 87 kilocalorii (calorii) la o porție de 100 de grame de boabe fierte, reprezentând 4.35% din totalul de 2000 de calorii recomandat zilnic. Arpacașul înmuiat în apă clocotită sau fiert este o bună sursă de fosfor, magneziu, calciu și potasiu. El mai conține vitamina B6, vitamina A, niacină, folați, vitamina K și procente mai mici de lizină, luteină și triptofan.

  • Grăsimi – 1,5 g (din care acizi grasi saturati – 0,37 g)
  • Glucide – 73,5 g (din care zaharuri – 0,22 g)
  • Proteine – 12,35g
  • Săruri – 0,005 g

Arpacașul din grâu – beneficii pentru sănătate

Arpacașul este folosit din vremuri vechi atât pentru consum, cât și pentru proprietățile lui curative. Fierturile din arpacaș erau folosite îndeosebi pentru digestie și pentru problemele stomacului, dar și pentru frumusețea pielii sau pentru dezvoltarea mușchilor și a oaselor în cazul copiilor și al tinerilor.

Bogat în fibre, proteine, magneziu și fier, arpacașul este sărac în calorii și are proprietăți curative în mod special pentru intestine, colon și procesul de digestie. Consumul de arpacaș reduce riscul apariției unor afectiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arterială, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, dar și cancerul. Arpacașul este cicatrizant, are proprietăți tonice, curăță pielea și stabilizează glicemia în sânge.

Arpacașul conține fibre solubile de tip beta-glucan care reglează absorbția de zahăr în sânge și are un procent semnificativ de lignani, un tip de fitonutrienți care pot preveni apariția cancerului.

Un studiu german a constatat că femeile aflate la menopauză beneficiază de consumul regulat de arpacaș și sunt mai protejate de apariția cancerului la sân. Și bărbații pot beneficia de o reducere a riscului de cancer de prostată prin consumul de arpacaș, datorită procentului ridicat de lignani. Consumul de cereale integrale poate contracara inclusiv tipurile de cancer hormono-dependente.

Arpacașul fiert este recomandat și persoanelor care suferă de colită, reflux gastric și arsuri după fiecare masă. Unele fibre solubile din acest aliment sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi benefici pentru sănătatea colonului.

Cum se prepară arpacașul pentru garnituri sau pentru colivă

În mod tradițional, coliva se făcea din boabe de grâu nou, dar este mult mai gustoasă, dacă se face din arpacaș. Boabele de grâu decorticate, precum și arpacașul din orz sau din mei se lasă la înmuiat și se fierb pentru a fi consumate.

Arpacașul se spală în două, trei ape călduțe, se îndepărtează impuritățile, dacă este cazul, și se lasă la înmuiat câteva ore înainte de a fi fiert. Ulterior se fierbe într-o cantitate de apă mai mare de 3 ori decât cantitatea de boabe. Se amestecă din când în când, să nu se lipească și se mai adaugă apă caldă doar dacă este necesar.

În cazul în care vrei să folosești arpacașul cu miere sau drept garnitură cu sos de legume, este suficient să îl fierbi timp de o oră sau două, până când înflorește bobul.

Dacă vrei să folosești arpacașul pentru colivă, secretul este să îl fierbi trei ore, să fie foarte moale, și apoi să lași arpacașul în zeama lui să se răcească treptat. După care se amestecă cu zahărul și se fierbe iar până când absoarbe toată zeama dulce. Nu există sărbători românești fără o colivă sfințită pe masă!

De ce este bine să mănânci arpacaș cu miere și nucă

Un desert deosebit de gustos și sănătos, această combinație din arpacaș fiert cu miere și nucă are numeroase beneficii pentru sănătate. Este bine să consumi acest desert pe post de gustare după amiaza, dar și la micul dejun deoarece vei căpăta mai multă energie pe timpul zilei. Consumul regulat, de 3 – 4 ori pe săptămână are beneficii certe pentru sănătate, iar în sezonul rece fortifică organismul. Pentru un gust mai bun se poate adăuga scorțișoară sau vanilie.

  • Satisface senzația de dulce și consumi mai puține dulciuri procesate sau chiar deloc;
  • Satisface senzația de foame și poți evita mâncărurile copioase sau gustările grase;
  • Ajută digestia, curăță intestinele și colonul;
  • Reglează nivelul glicemiei în sânge;
  • Previne anemia, oboseala cronică și vertijul;
  • Ajută sistemul imunitar și întărește rezistența organismului la boli, viroze și infecții;
  • Face pielea mai frumoasă și crește producția de colagen;
  • Hrănește creierul cu nutrienții cei mai sănătoși: miere și grăsimi bune din nuci;
  • Reglează tensiunea arterială și ajută inima.

Cum se face și la ce ajută infuzia de arpacaș

Infuzia de arpacaș sau ceaiul de arpacaș, cum este cunoscut în mod popular, reprezintă zeama în care au fost lăsate la înmuiat boabele decorticate de grâu sau de orz.

După ce se spală bine arpacașul în mai multe rânduri de apă caldă, se pune pe foc un ibric cu un litru de apă și se lasă să clocotească. Se adaugă o ceașcă mică de arpacaș, se lasă să fiarbă 2 minute și se oprește focul. Se strecoară boabele de arpacaș care se folosesc apoi în salate cu legume, iar infuzia se bea îndulcită cu puțină miere.

Infuzia din boabe de arpacaș calmează iritațiile și inflamațiile stomacului, stimulează digestia și ajută tranzitul intestinal. În plus, este bogată în colagen și lizină și este benefică pentru piele. Această infuzie ajută și la reglarea glicemiei deoarece încetinește absorbția de zahăr în sânge.  

Ce preparate pot fi gătite cu arpacaș

Coliva este un preparat tradițional deosebit de gustos, cu multă nucă, miere, arome de vanilie și lămâie. Se face cu migală și cu răbdare, să fie boabele de grâu bine fierte și înmuiate în zeama dulce de zahăr cu miere. Dar coliva nu este singurul preparat la care poate fi folosit arpacașul. După ce ai aflat ce este arpacașul și câte beneficii are pentru organism, merită să îl incluzi mai des în meniul tău, mai ales în sezonul rece.

Folosește deopotrivă arpacaș de grâu, dar și arpacaș de orz, care este considerat mult mai nutritiv și benefic pentru femeile aflate în perioada menopauzei. Iată câteva rețete la care poți folosi cele două soiuri de arpacaș.

– ardei umpluti cu arpacaș și orez bine fiert
– deserturi cu arpacaș și miere, nucă sau mere date pe răzătoare;
– supă cu arpacaș
– mâncărică de curcan cu roșii și arpacaș
– legume la cuptor cu arpacaș
– risotto cu arpacas
– salate de crudități cu arpacaș (țelină, morcov și mere)
– tocănițe picante de legume cu arpacaș

sursa foto: 123rf.com; Profimediaimages.ro

Ultima modificare octombrie 16, 2023 5:29 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale