Verifică data de valabilitate a fiecărui medicament pe care îl cumperi, inclusiv pastile, siropuri de tuse sau unguente antiinflamatoare. Ai grijă să nu folosești medicamentele expirate, dar nici să le arunci la întâmplare. Află unde poți duce medicamentele expirate și de ce devin periculoase, după ce trece termenul de valabilitate.
Numeroase medicamente au termene de valabilitate care depășesc un an de zile. Unele sunt valabile chiar doi sau trei ani de zile și se întâmplă să uităm de ele în sertar, după ce terminăm tratamentul.
Nu de puține ori am găsit medicamentele expirate când am avut nevoie de ele după o perioadă mai lungă de timp. Dar ține cont de faptul că te supui unor riscuri destul de mari dacă mai folosești medicamentele expirate.
Există o impresie falsă conform căreia medicamentele, dacă sunt substanțe de sinteză, nu au cum să se strice. Într-adevăr, valabilitatea unora dintre ele este surprinzător de lungă, de 36 de luni. Dar majoritatea medicamentelor expiră în termen de 12 sau 24 de luni de la fabricare. Iar siropurile și unguentele pot avea un termen de expirare mult mai scurt, de numai 3 sau 6 luni de zile. De asemenea, există medicamente specifice monodoză care se folosesc pentru o singură aplicare, deoarece prin desigilarea ambalajului mediul în care au fost ambalate nu mai este steril și există riscul contaminării cu anumiți microbi.
Trebuie să fim atenți la modul în care depozităm medicamentele, să citim cu atenție intrucțiunile și termenul de valabilitate. Evită să mai folosești medicamentele expirate, pentru că multe substanțe chimice pot avea efecte adverse neașteptate, odată ce au expirat.
Cum se păstrează medicamentele corect
Citește cu atenție prospectul fiecărui medicament. Multe dintre ele au cerințe specifice de depozitare. Sunt medicamente care se păstrează la rece, în frigider, altele în spații uscate, unde temperatura nu trebuie să scadă sub 0 grade Celsius sau sub 10 grade Celsius.
Substanțele din medicamente pot fi sensibile la o serie de factori precum temperaturile prea ridicate sau scăzute, lumina sau umezeala. În cazul în care umiditatea sau căldura afectează substanțele active din medicamente, acestea nu mai efectul scontat și nu te mai pot ajuta în cadrul tratamentului pe care îl urmezi.
Iată câteva dintre cele mai importante reguli conform cărora trebuie să depozitezi corect medicamentele:
Păstrează medicamentele în recipientul original.
Ține cutiile sau sticluțele cu pastile, loțiuni sau siropuri departe de lumina soarelui.
Păstrează medicamentele într-un loc uscat, bine ventilat și răcoros.
Ține medicamentele departe de calorifere.
Nu păstra niciodată medicamentele în baie, unde umiditatea este ridicată.
Nu ține toate medicamentele în frigider, ci numai pe cele care necesită refrigerare.
Păstrează medicamentele în ordine într-un sertar din dormitor sau din living, în condiții uscate și la temperatura camerei.
Dacă ai copii mici sau animale curioase, alege un loc la înălțime pentru medicamente sau un sertar care poate fi încuiat.
În general, temperatura medie la care se păstrează bine medicamentele este de 20 – 22 de grade Celsius. Doar anumite medicamente necesită refrigerare și trebuie să ții cont de acest lucru.
Cât de bune sunt organizatoarele pentru pastile
Evită organizatoarele transparente!
Multe persoane în vârstă folosesc cutiile speciale denumite organizatoare pentru medicamente. Aceste cutii sunt împărțite pe zile și pe culori, astfel încât să ajute persoanele cu o memorie mai slabă să urmeze tratamentul în mod constant.
Dar cât de bune sunt organizatoarele, în condițiile în care se recomandă să păstrăm pastilele în cutiile lor originale? Poți folosi aceste organizatoare din plastic atâta vreme cât sunt făcute din materiale opace, prin care nu pătrunde lumina. Cu alte cuvinte, nu cumpăra un organizator transparent, deoarece multe pastile își pierd proprietățile dacă sunt expuse la lumina puternică.
Ai grijă să păstrezi organizatorul pentru medicamente departe de soare, de calorifere și de alte surse de căldură. Nu îl ține pe masa din bucătărie unde se fac tot timpul aburi, iar temperaturile fluctuează în funcție de cum gătești.
Reține data expirării
Toate medicamentele expiră la un moment dat! Caută cu atenție data expirării și, eventual, scrie cu litere mari și citeşte pe cutia medicamentului data la care expiră. Dacă este scrisă cu un marker care iese în evidență vei fi mult mai atentă atunci când le vei folosi.
După data de expirare, anumite substanțe din componența medicamentului se degradează sau se transformă în alți compuși, care pot fi periculoși pentru organism. Sunt afectate tocmai substanțele active din medicamente și mai puțin substanțele suport precum amidonul, lactoza, celuloza sau dioxidul de siliciu, glucidele sau proteinele.
Medicamentele au o durată variată de valabilitate în funcție de componentele și substanțele lor active. Spre exemplu, pastilele sau comprimatele pot avea o durată de valabilitate de două sau trei ori mai mare decât siropurile, unguentele și medicamentele lichide.
Citește cu atenție data expirării, care poate fi transcrisă cu următoarele expresii:
Termen de valabilitate
Data expirării
A se consuma înainte de
Dacă pe cutia unui medicament găsești o indicație de genul ”Valabil până în ianuarie 2026”, atunci medicamentul respectiv poate fi folosit până la sfârșitul lunii ianuarie 2026.
Pe alte cutii de medicamente vei vedea un simbol de cutie cu un capac deschis, în care sunt trecute anumite cifre: 3, 16 sau 12. Acest simbol arată că medicamentul va fi valabil 3 luni, 6 luni sau 12 luni de la deschidere.
Scrie cu un marker negru pe cutie sau pe recipient când l-ai deschis pentru a calcula la ce dată expiră. Dacă ai deschis un sirop de tuse valabil 6 luni pe data de 20 mai 2025, atunci el va fi valabil până pe data de 20 octombrie 2025.
Majoritatea medicamentelor au o valabilitate cuprinsă între 1 și 3 ani. Totuși, medicamentele lichide, unguentele sau medicamentele pentru copii, precum și cele preparate în laboratoarele farmaciilor au un termen mai redus de siguranță. Este foarte important să respecți indicațiile de pe ambalaj, cât și recomandările farmacistului.
De ce devin periculoase medicamentele expirate
Termenul de valabilitate îți arată câtă vreme medicamentul este stabil și poate fi folosit în condiții sigure. După expirarea termenului de valabilitate, unele substanțe din medicamente se degradează, se descompun și pot deveni toxice.
Nicio substanță din medicamente nu devine complet inertă. Există o opinie generală greșită conform căreia medicamentele expirate nu au cum să îți facă rău pentru că nu mai au nicio influență asupra organismului. În realitate, nu este așa! Substanțele chimice pot dezvolta compuși nocivi dacă sunt alterate, fie de lumina soarelui, de căldură și umiditate, fie din cauza faptului că a trecut termenul până la care ele reprezintă un compus stabil.
Spre exemplu, sunt persoane care continuă să folosească antibiotice vechi, expirate pe baza faptului că nu și-au pierdut eficiența. În realitate, antibioticele expirate nu mai sunt la fel de eficiente, nu mai ajută organismul să lupte cu bacteriile și, mai mult decât atât, pot ajuta microbii și bacteriile să dezvolte rezistență la tratamentele ulterioare. Infecțiile vor fi mai greu de tratat pe viitor, unele dintre ele vor deveni cronice și vor afecta rând pe rând organele esențiale și sistemul imunitar.
Alte medicamente se pot descompune în substanțe toxice, așa cum sunt medicamentele din categoria cefalosporinelor folosite de obicei pentru infecții digestive, urinare, oculare, infecții ale urechii sau în ulcere. După ce trece termenul de valabilitate, substanța activă se descompune și generează alți compuși toxici pentru stomac și pentru rinichi.
Spre exemplu, ciprofloxacina este foarte eficientă în infecțiile urinare, dar dacă a trecut termenul de valabilitate nu va mai avea efectul știut. Din contră, s-ar putea să afecteze grav ficatul și să provoace iritații și mâncărimi la nivelul pielii.
Ce reacții poți avea dacă iei medicamente vechi
Evită să continui un tratament cu medicamente vechi, care au expirat. În primul rând nu vor mai avea efectul dorit, iar boala se va prelungi. Dar acesta este cel mai bun scenariu. În realitate, medicamentele expirate vor afecta grav stomacul, ficatul și rinichii.
S-ar putea ca, la câteva minute sau ore după ce iei un tratament învechit să ai simptome îngrijorătoare:
– dureri de cap
– amețeală
– senzație de greață
– erupție cutanată
– apariția unor pete colorate pe piele, mai ales pe gât și pe piept
– iritații și mâncărimi.
Soluțiile injectabile, soluțiile pentru ochi și urechi, cremele, unguentele, vaccinurile sau insulina au un termen scurt de valabilitate și nu mai trebuie folosite odată ce au expirat.
Unele medicamente vechi pot agrava boala, în loc să te ajute.
De asemenea, ai grijă să nu mai folosești pastile, unguente sau soluții buvabile dacă și-au schimbat culoarea, aspectul și mirosul. În condițiile în care nu au fost depozitate corect, este posibil ca unele medicamente să se altereze înainte de a expira.
Ce ai de făcut cu medicamentele expirate
Farmaciștii și medicii ne recomandă să nu aruncăm la întâmplare medicamentele expirate. Nu este recomandat să le aruncăm la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă, deoarece vor ajunge în mediul înconjurător. Nu toate substanțele sunt reținute și neutralizate în stațiile de epurare, iar medicamentele expirate reprezintă un pericol la fel de mare precum pesticidele sau ierbicidele folosite în agricultură.
În România, în fiecare an, ajung în depozitele de deșeuri sau în ape în jur de 1.500 de tone de medicamente expirate sau nefolosite, contribuind la poluarea mediului. Dar Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății stipulează că medicamentele expirate și/sau cele care nu au fost folosite pot fi colectate și predate în siguranță la orice spital public sau privat, precum și la dispensarele din localitățile mici în scopul eliminării lor conform normelor ecologice.