Cei mai mulți dintre noi ne bem cafeaua dimineața devreme, imediat după ce ne trezim. Ba chiar bem cafea înainte să bem apă, dar nu este deloc un obicei sănătos. Iată ce spun studiile despre ora potrivită să bei cafea și care este explicația științifică.
Consumul moderat de cafea are beneficiile lui, dar importantă este să alegi și ora potrivită să bei cafea! Fiecare dintre noi a băut cafea noaptea, la o nuntă sau la o petrecere. Mulți dintre noi beau cafea seara, pe considerentul că în cazul lor cofeina nu mai are niciun efect și pot dormi bine fără probleme.
Dar specialiștii și medicii insistă să ținem cont de ora potrivită să bei cafea, deoarece consumul de cofeină în perioadele nepotrivite ale zilei poate avea consecințe nedorite asupra sănătății și asupra echilibrului psihic.
Cea mai bună perioadă din zi să bei cafea
Subiectul cafea deschide întotdeauna dezbateri lungi și cei mai mulți iubitori de cafea încep cu o ceașcă zdravănă chiar de dimineață. De altfel, se spune că dimineața are cafeaua cel mai bun efect, că ne trezește, ne înviorează și ne dă energie pentru cea mai mare parte a zilei.
Mulți dintre noi bem o singură ceașcă de cafea tare dimineața, poate chiar imediat după ce ne trezim. Alții beau deja două cești până la prânz, alții consumă câte 3 – 4 cafele pe zi.
Cantitatea de cafea de care avem nevoie pentru a ne menține un tonus bun și un organism sănătos este și ea un subiect foarte larg dezbătut. Ba chiar a fost inventată o formulă prin care putem calcula cantitatea optimă de cafea, în funcție de greutatea corpului.
Dr. specialist în nutriție Mihaela Bilic ne recomandă o cantitate moderată de cafea de cel mult 2 – 3 cești pe zi. Totodată, dr. Bilic ne recomandă o formulă conform căreia putem afla ce doză de cofeină este potrivită pentru noi în funcție de greutatea corpului.
Formulă de calcul: greutatea X 6 = doza maximă admisă, ceea ce înseamnă 300 mg cafeină/zi pentru o persoană de 50 kg. O să fiți surprinși, avem doar beneficii dacă vrem să consumăm zilnic 2 – 3 cești de cafea. Vara, cafeaua cu lapte și multă gheață, iată o idee de sezon savuroasă și răcoritoare, care ne dă energie și hidratează mai bine decât apa”, spune medicul.
Care este efectul imediat al cafelei de dimineață
Cafeaua are efecte surprinzătoare asupra organismului. De aceea ne place atât de mult!
Când bei pentru prima dată o cană de cafea dimineața, cofeina provoacă o creștere rapidă a tensiunii arteriale. Este vorba de un moment de vârf, care accelerează ritmul cardiac și crește nivelul de energie.
În scurt timp, toate aceste modificări de ritm și tensiune provoacă o stimulare puternică la nivelul creierului. Cofeina afectează apoi receptorii neurotransmițătorilor, în special adenozina. Acesta este hormonul care te face somnoros și te ajută să adormi. După consumul de cafea, cofeina receptorii de adenozină. Iar un nivel mai scăzut de adenozină te ajută să te simți mai treaz și mai alert, pregătit cu energi pentru o nouă zi.
În același timp, cofeina ”dă un bobârnac” altor neurotransmițători precum dopamina, serotonina și norepinefrina, neurotransmițători care îți îmbunătățesc starea de spirit și ai dintr-o dată sentimentul că ți se limpezește mintea, că vei găsi o rezolvare pentru orice și că vei avea o zi bună.
Ora potrivită să bei cafea dimineața
Datorită tuturor efectelor de mai sus, se pare că ora potrivită să bei cafea de dimineață nu este chiar momentul în care te trezești, ci la aproximativ o oră după ce te-ai ridicat din pat.
În prima oră de la trezire, producția de cortizol este la cel mai înalt nivel. Cortizolul este supranumit hormonul stresului, deoarece organismul secretă mai mult cortizol în situații de tensiune, stres și solicitare. Cortizolul crește vigilența și atenția, ne face mai receptivi la tot ce este în jur și chiar ne ajută să găsim soluții rapide la diverse probleme. În plus, cortizolul reglează metabolismul, susține sistemul imunitar și reglează tensiunea arterială.
Dacă bei cafea imediat cum te trezești, când organismul este deja într-un vârf al producției de cortizol, el învață cu timpul că nu mai este nevoie să producă atât de mult cortizol și nivelul acestui hormon scade. Prima cafea dimineața devreme acționează de fapt împotriva efectului de vigilență al cortizolului. Cu timpul, ea contribuie la dezvoltarea toleranței față de cofeină, astfel că nu te vei mai simți revigorat bând cafea dimineața și vei ajunge să consumi o cantitate mai mare.
Drept urmare, pentru a te bucura de efectul revigorant și tonic al cafelei, ar fi bine ca aceasta să nu coincidă cu perioada în care organismul eliberează o cantitate mare de cortizol imediat după trezire. Încearcă să aștepți aproximativ 40 – 60 de minute după ce te trezești, deoarece aceasta va fi o oră potrivită să bei cafea.
Spre exemplu, dacă ai un program strict și te trezești la ora 7 dimineața, bea mai întâi apă, să pui în mișcare toate organele și să te echilibrezi hidric după o noapte în care organismul a fost privat de apă. Apoi bea cafea în jurul orei 8, de preferat după un mic dejun simplu și sănătos.
Dacă bei cafea imediat după ce te trezești, cu timpul este afectată producția naturală de hormoni, mai ales de cortizol și serotonină, iar tu ajungi să te simți mai obosită dimineața și să ai nevoie de o cantitate mai mare de cafea. De aceea, este bine să mai aștepți aproximativ o oră până la prima cafea a zilei, care îți va da un impuls mai mare de energie și va menține creierul în alertă, treaz și plin de energie pentru a rezolva problemele curente.
Cofeina, cortizolul și sistemul imunitar
Alte studii au demonstrat un efect secundar neașteptat al consumului de cafea imediat după trezire. Se știe deja că sistemul imunitar primește un impuls puternic datorită cortizolului. Cum acest hormon este la nivelul cel mai ridicat dimineața devreme, când ne trezim, tot atunci beneficiază de el și imunitatea noastră, care răspunde mult mai bine factorilor nocivi din exterior.
Consumând cafea imediat ce te trezești, cofeina dezechilibrează producția de cortizol ceea ce afectează în timp răspunsul imunitar al organismului.
Studiile nu sunt foarte detaliate și concludente în acest sens, dar sunt cercetători care consideră că acea cafea de dimineață poate slăbi apărarea organismului în timp. Este un efect care se instalează după luni sau chiar ani de zile și care ne afectează sănătatea pe termen lung. Iar acesta poate fi un motiv serios să aștepți ora potrivită să bei cafea dimineața, la aproximativ 40 – 60 de minute de la trezire.
În concluzie, cea mai bună perioadă dimineața să bei cafea poate fi cuprinsă între orele 8 și 10.30, când nivelul de cortizol scade și ai nevoie de un impuls de energie pe care îl poți lua din cofeină. Dacă reușești să îți schimbi programul de dimineață și să mai aștepți măcar o jumătate de oră de când te trezești pentru a bea cafea, vei observa după câteva zile că vei avea mai multă energie dimineața!
Când este bine să bei cafea după amiaza
Dacă dorești să continui cu o altă doză de cofeină, încearcă să eviți ora prânzului, adică intervalul orar 12 – 13, când este un alt vârf al producției de cortizol. Poți bea cafea oricând după amiaza, între orele 13 și 17 sau 18. A doua doză de cofeină este bine venită după amiaza, pentru a te menține în alertă, cu un tonus bun și cu chef de muncă.
Se știe că între orele 15 și 17 se instalează o senzație de oboseală și moleșeală, scade glicemia, iar nivelul de cortizol este foarte mic. În acest caz, este binevenită o cafea, chiar și o cafea cu zahăr.
Cafeaua de după amiază este aliatul nostru la birou, la muncă, la studii și pentru orice activitate sportivă. Câtă vreme nu adaugi prea mult zahăr, cafeaua de după amiază, consumată cu măsură, este o porție de energie necesară pentru creier și pentru tonusul tău fizic.
Cafeaua este o alegere mult mai bună, mai sănătoasă și mai ieftină în locul suplimentelor care conțin cofeină și pe care le folosesc tinerii care fac sport sau care studiază intens. Cofeina poate întârzia senzația de oboseală în urma exercițiilor fizice și poate îmbunătăți forța și puterea musculară.
Pentru a optimiza efectele benefice ale cafelei asupra performanțelor fizice, cea mai potrivită oră să bei cafea este cu 30 – 60 de minute înainte de un antrenament sau de un eveniment sportiv. Acesta este timpul necesar pentru ca nivelul de cofeină să aibă un efect maxim. Doza efectivă de cofeină pentru îmbunătățirea performanțelor fizice este de 1,4 – 2,7 mg per kilogram/corp. Așadar, pentru o persoană dinamică și sănătoasă, de 68 kg, acest lucru echivalează cu aproximativ 200 – 400 mg de cofeină sau 2 – 4 căni de cafea.â
Atenție la hidratare când bei cafea
Indiferent când bei cafea, indiferent de ora potrivită să bei cafea recomandată de specialiști, nu uita că această băutură deshidratează organismul și perturbă echilibrul electrolitic.
De fiecare dată când bei cafea, bea și apă plată sau apă minerală. Cu atât mai mult, dacă bei mai multă cafea vara, când temperaturile sunt ridicate și suferim adesea de deshidratare!