Care este diferența dintre cafea și ness. Ce avantaje sau dezavantaje are fiecare

.

Se spune că un adevărat cafegiu va bea întotdeauna o cafea bună la ibric. Dar din ce în ce mai mulți consumatori aleg ness-ul, pentru că se prepară rapid. Iată care este diferența dintre cafea și ness, cum se prepară fiecare și ce avantaje are.

Iubitorii de cafea spun că ness-ul nu este la fel de aromat ca o cafea la ibric sau la filtru. Când îți pregătești un ness cald dimineața este adevărat că nu miroase toată casa a cafea proaspătă.

Pe de altă parte, mulți consumatori de ness spun că îl preferă deoarece se prepară rapid și este mult mai tare. Să fie adevărat sau nu? Află care sunt principalele diferențe dintre cafea și ness și câteva mituri pe care nu ar trebui să le mai crezi.

De unde vine cafeaua

Cafeaua pe care o bem dimineața se obține din boabele arborelui de cafea, în familia căruia există 60 de specii. Dar cele mai larg cultivate și importante din punct de vedere economic sunt speciile Coffea arabica și Coffea canephora, ultima dintre ele fiind cunoscută drept cafeaua Robusta.

În general, cafeaua boabe sau cafeaua măcinată pe care o găsim în supermarketuri provine de la cele două specii, Arabica și Robusta. Prima dintre ele, și anume Arabica, este mult mai apreciată pentru aroma ei intensă și pentru conținutul ridicat de cofeină. Cu toate acestea, ambele specii de cafea sunt prolifice și aromate, depinde foarte mult de modul în care sunt uscate și coapte boabele pentru a obține o aromă intensă.

Fructele de cafea se aseamănă cu cireșele și conțin circa 68% pulpă, 6% coajă, cofeină 1,7 – 4% și circa 26% bob curat. Fructele sunt inițial verzi și devin roșii purpurii pe măsură ce se coc și se maturizează. Un arbore de cafea tânăr poate furniza la recoltare până la 2,5 kg de fructe din care se pot obține, după prelucrare, circa 500g boabe de cafea verde sau 400g cafea prăjită.

Arborele de cafea Robusta este originar din Africa, fructele sale sunt mai mici decât cele de cafea Arabica și ajung la maturitate după 11 luni. În schimb, arborele de cafea Arabica are nevoie de 8 luni pentru a produce fructe și boabe de cafea bine dezvoltate.

Se spune că boabele de cafea au fost descoperite de un păstor de capre din Etiopia. El a observat în mai multe rânduri că animalele sale erau mai vioaie și mai sprintene după ce mâncau boabele unui arbore anume. Le-a încercat la rândul lui, i-au plăcut și le-a dăruit unor călugări care le-au copt pe vatră pentru a le face mai aromate. Dar fiind prea tari, le-au măcinat și le-au fiert. Așa spune legenda că a fost descoperită cafeaua care azi se consumă în toate colțurile lumii.

Unde se produce cafeaua și unde se consumă cel mai mult

Cei mai mari producători de cafea din lume sunt Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Etiopia, arată datele de la Organizația Cafelei. În mod surprinzător, țările cu cea mai mare producție de cafea nu sunt totodată și țările cu cel mai mare consum de cafea.

În topul celor mai mari consumatori de cafea din lume se află Finlanda, Norvegia, Islanda, Danemarca, Olanda, Suedia, Elveția și Belgia, urmate de Canada. Așadar, cel mai mare consum de cafea se concentrează în țările cu o climă foarte rece și umedă, acolo unde licoarea fierbinte și amăruie te ajută să faci față frigului și îți ridică moralul în diminețile gri.

Cum se procesează boabele de cafea

Odată ajunse la maturitate, cireșele de cafea sunt recolate, spălate și uscate la soare timp de câteva săptămâni. După uscare, fructele sunt decojite și se obțin semințele care se prăjesc la diferite temperaturi și în timpi diferiți pentru a obține arome diferite. Conform celor mai răspândite procedee de prăjire, boabele de cafea pot fi coapte la o temperatură cuprinsă între 180 și 240 de grade Celsius, și într-un interval de timp cuprins între 2 și 20 de minute.

Fiecare temperatură și fiecare timp eliberează alte arome din boabele de cafea, de aceea cafeaua mai puțin prăjită are o aromă mai dulce, iar cafeaua prăjită intens pare să fie mai amară. Iar pentru a păstra cel mai bine cafeaua, este bine să o depozitezi în ambalajul original.

Ce este ness-ul sau cafeaua instant

Așa cum bine știm mulți dintre noi, denumirea de ness a rămas în limba noastră de la un brand renumit de cafea instant, foarte popular pe vremea părinților noștri. Azi, ness-ul este denumit corect cafea instant sau cafea solubilă și iată cum se produce.

  • Boabele de cafea se prăjesc la o temperatură de peste 180 de grade Celsius și se macină pentru a obține o pudră foarte fină;
  • Pudra de cafea este trecută prin mai multe jeturi de apă fierbinte, apoi prin apă rece, procedeu prin care se obține un concentrat solid de cafea de 30%;
  • După ce pudra de cafea este răcită, ea este deshidratată prin două metode: prin congelare sau prin pulverizare.

Prin congelarea la minus 40 de grade Celsius și apoi măcinarea cafelei în vaccum se păstrează mult mai bine aroma boabelor de cafea, iar acest tip de ness este cel mai aromat și mai scump.

Prin pulverizare se folosește aer fierbinte, procedeu prin care se mai pierde din aroma cafelei, acest tip de ness fiind mai fad și mai puțin scump, procedeul în sine fiind mai puțin constisitor decât metoda congelării.

Marii producători de cafea solubilă susțin că nu sunt adăugate alte substanțe decât apă în procesele de obținere a cafelei instant. Din acest punct de vedere nu există nicio diferență între cafea și ness, cafeaua instant fiind la fel de curată precum cafeaua măcinată sau cafeaua boabe pe care o cumperi din supermarket.

Principalele diferențe dintre cafea și ness

Aroma și parfumul

Mulți iubitori de cafea la filtru sau cafea la ibric spun că acestea sunt mult mai parfumate decât o cafea solubilă și au dreptate. Prin procedeele industriale de preparare a cafelei instant se pierde o bună parte din parfumul boabelor de cafea. De multe ori, când deschizi un borcan de ness nu miroase aproape deloc a cafea, în comparație cu o pungă de cafea măcinată.

Tăria

Mulți consumatori consideră că ness-ul este mai tare, dar acesta este doar un mit. Fiind o pulbere fină, care se dizolvă rapid în apă, cei mai mulți consumatori au tendința de a folosi o cantitate mai mare de ness la o cană de apă, ceea ce poate da uneori dureri de cap și ușoare palpitații. Cafeaua solubilă nu este mai tare decât cafeaua măcinată, din contră. Prin procedeele de congelare și pulverizare a cafelei instant se pierde o bună parte din cofeină. Spre exemplu, ceaşcă de cafea fiartă de 150 ml are aproximativ 80 mg de cafeină, spre deosebire de o ceaşcă de 150 ml de cafea solubilă, care are în jur de 50 mg de cafeină. Depinde de ce cantitate folosești și de câtă cofeină ești obișnuit să bei.

Modul de pregătire

Dacă bei și cafea și ness, știi deja că o cafea instant se face chiar instant… ness-ul se dizolvă rapid și în apă caldă, și în apă rece. Dar cafeaua măcinată necesită fierbere, fie că o pregătești la ibric sau folosești cafetiera. În cazul în care te grăbești dimineața, un ness rapid este cea mai bună soluție. Dar, dacă vrei să savurezi o cafea aromată pe îndelete, pregătește o cafea la ibric cu caimac.

Diferite utilizări

Ambele tipuri de cafea, atât cafeaua măcinată cât și ness-ul sunt folosite în diverse rețete de băuturi, cocktail-uri și frappe-uri. Dar cafeaua instant este mult mai versatilă, deoarece se dizolvă complet și în apă, și în lapte sau alcool. De asemenea, ambele băuturi se folosesc la prepararea prăjiturilor, dar pentru o aromă mai intensă de cafea este mai degrabă indicată cafeaua fiartă la ibric, decât cafeaua instant.

Cu sau fără zaț

Pentru mulți consumatori de ness, faptul că acest tip de cafea nu lasă zaț este un avantaj practic. Cana se spală foarte ușor și nu trebuie să mai cureți zațul din ibric, așa cum faci când fierbi cafeaua măcinată. În schimb, zațul are avantajele lui și reprezintă un fertilizator natural pentru florile din grădină sau pentru florile din ghivece, dacă îl lași să se usuce la soare și apoi îl adaugi în sol.

Cafea sau ness? Ce băutură este mai sănătoasă!

Cafeaua este o băutură sănătoasă, atâta vreme cât este consumată moderat. Dacă obișnuiești să consumi și cafea și ness, se recomandă două cești din această băutură pe zi. Nu consuma cantități prea mari și nu bea cafele prea concentrate, mai ales dacă ai probleme cu inima și cu tensiunea. Iată cele mai importante probleme pe care le poate genera consumul ridicat de cafea și ness.

  • Deshidratare accentuată: fie că bei cafea fiartă sau cafea instant, ambele băuturi sunt puternic diuretice și obligă organismul să elimine mai multă apă împreună cu săruri minerale esențiale și nutrienții solubili.
  • Deficitul de lichide din organism duce cu timpul la constipație, afecțiuni ale rinichilor și vezicii urinare și la deshidratarea pielii; dacă vei și cafea și ness sau doar una dintre ele, ai grijă să bei o cantitate mai mare de apă!
  • Deficit de magneziu, calciu și fier apare din cauza deshidratării, deoarece lichidele cu săruri minerale stau mai puțin timp în rinichi și sunt eliminate mult mai repede din organism; deficitul de minerale provoacă dezechilibre majore, disfuncții cardiace, renale sau digestive și grăbește procesele de îmbătrânire ale țesuturilor.
  • Deficit de vitamine din grupul B, vitamina C și vitamina A poate apărea în urma unui consum excesiv de cafea pe o perioadă de câteva săptămâni, perturbând buna funcționare a organelor interne, a inimii și creierului.

foto: Profimediaimages.ro/ 123rf.com

Ultima modificare octombrie 16, 2023 5:29 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale