Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului: speranță și soluții concrete pentru pacienții români, în 2022

.

În data de 4 februarie, Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, pacienții români care suferă de cancer au parte de un motiv în plus de a nu-și pierde speranța.

Dacă anul trecut, Comisia Europeană a lansat Planul European de Combatere a Cancerului, structurat pe patru domenii majore de acțiune (prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții) și cu o finanțare de aproximativ 4 miliarde euro, anul acesta putem să vorbim despre lansarea lui și în România. La noi, Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat în ianuarie 2022, în cadrul unui eveniment organizat de Administrația Prezidențială.

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a declarat că pacientul oncologic în România are în continuare un acces limitat la terapii și asistență de specialitate și că singura speranță o reprezintă implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului.

„La nivel mondial, eforturile de luptă împotriva cancerului în anii 2020, 2021 și 2022 au fost și vor fi dublate și de lupta cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2”, a spus Cezar Irimia. „Accesul deficitar la diagnosticare precoce, asistență medicală de specialitate și la tratamente vitale în anul ce a trecut a generat mai multe victime față de statisticile anterioare anului 2020 și a determinat scăderea diagnosticării cu 15-45% în depistarea bolilor oncologice. Anul acesta, marcarea Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului este îndoliată de pierderile de vieți omenești gnerate de cancer și pandemie. Speranța noastră o reprezintă Planul Național de Combatere a Cancerului, ceea ce ne determină să susținem, în mod categoric, implementarea acestuia”.

Citește și: Testul revoluționar care ar putea detecta riscul de a dezvolta patru tipuri de cancer la femei

Citește și: Planul European de Combatere a Cancerului: cum va fi implementat în România

Citește și: Lecțiile învățate în luna prevenției cancerului la sân: „Prevenția începe cu adevărat acasă”

Citește și: Cum se face corect autopalparea sânilor, pentru a depista cancerul de sân

Problemele cu care se confruntă adeseori pacienții cu cancer din România

Mulțumită call-center-ului pus la dispoziție de FABC (021.253.0591), pacienții din România au semnalat care sunt principalele probleme cu care se confruntă. Printre acestea se numără:

  • Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienții sunt nevoiți să cheltuiască sume mari de bani pentru aceste investigații.
  • Mare parte din medicamentele ajutătoare/conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite și reprezintă costuri importante pentru pacient.
  • Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform bilet trimitere / procedură decontată, intervalul de așteptare 6 – 8 luni – fapt confirmat public și de medici.
  • Pacienții semnalează faptul că medicii oncologi recomandă efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util.
  • Comunicarea cu personalul medical și spital în general (în unele locuri) este foarte dificilă, indiferent că este sau nu pandemie.
  • Pacienții consideră că se aplică o dublă taxare a serviciilor medicale, în sensul că sunt activi din punct de vedere al contribuțiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiți să plătească din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigații, proceduri etc.
  • Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din rețeaua cu circuit deschis, lipsă ce agravează starea de sănătate a pacienților.
  • Discriminarea pacienților oncologici față de pacienții infectați cu Covid, care au prioritate, ca și cum cancerul nu este prioritar și nu ar trebui tratat specific, la timp și fără amânări.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare februarie 4, 2022 4:34 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale