Ziua Mondială a Astmului este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, primul eveniment având loc în anul 1988 în Barcelona, Spania.
Astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate. De Ziua Mondială a Astmului, Societatea Română de Pneumologie (SRP) atrage atenția că este nevoie de acțiuni de prevenție și de soluții clare pentru că astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice, iar prevalența lui este în continuă creștere.
La nivel mondial, mai mult de 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală. În Europa, 1 persoană moare din cauza acestei boli în fiecare oră. Cel mai dese cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie o criză astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea și frica. Chiar dacă nu există un tratament care să vindece defintiv afecțiunea, pacienții trebuie să înțeleagă că există modalități de a ține astmul sub control.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Astmului este „Acces egal la tratament și reducerea lipsurilor în îngrijirea astmului”. Pentru pacienții care suferă de astm, cele mai frecvente provocări legate de boală sunt:
- accesul egal la diagnostic și tratament indiferent de situația socio-economică pe care o are pacientul, vârsta sau etnia sa;
- persoanele cu astm nu știu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea și monitorizarea tratamentelor inhalatorii;
- prioritizarea astmului față de alte boli cronice;
- conștientizarea bolii la nivel general, deci și în rândul persoanelor care nu au această afecțiune;
- conștientizarea faptului că astmul este o boală cronică.
„De peste 15 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului”, a explicat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie. „Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienților să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm”.
Citește și: 90% dintre pacienții cu imunodeficiențe primare nu sunt diagnosticați
Citește și: Studiu: Schimbările climatice vor duce la răspândirea a mii de virusuri până în 2070
Citește și: Povestea impresionantă a Gabrielei Zoican, medicul român care la 59 de ani s-a alăturat misiunii umanitare „Medici fără frontiere”
Citește și: Cum se ține „dieta omului sărac”. Mihaela Bilic: „Slăbești 30 kg în trei luni”
Ce pot face pacienții care suferă de astm în România
Pentru a-i ajuta și mai mult pe pacienții cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii. Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziție două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator. Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate).
„Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și în final de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului.” spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.
„Astmul bronșic cu toate neajunsurile sale poate fi și rămâne o provocare pentru orice sistem de sănătate chiar și după mulți ani de studiere a lui și disciplinare educațională a personalului medical și al pacienților”, a spus și prof. dr. Florin Mihălțan, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie. „Ghidurile au progresat și de aceea cred că este vremea ca ele să fie reamintite și cu ocazia acestei conferințe de presă pentru că semnalează progresele în managementul, diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni în încercarea de diminua evoluția spre astm sever și a consecințelor sale transferate într-o povară economică a bolii pentru casele de asigurări”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare mai 3, 2022 5:40 pm