Află de la medicul ginecolog cum tratezi durerile menstruale!

.

De ce eşti „condamnată” la crampe abdominale în fiecare lună şi ce poţi face pentru a calma durerea cât mai eficient? O femeie ginecolog îţi explică.
Dr. Ruxandra Dumitrescu medic primar obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Academica
Chiar şi după mai mult de zece ani de la prima menstruaţie, perioada respectivă din lună te indispune. De altfel, dismenoreea – aşa cum se numeşte în termeni medicali sindromul dureros ce premerge menstruaţia – este principala cauză a absenţelor femeilor de la serviciu. Aşa de des întâlnite şi adesea extrem de neplăcute sunt durerile abdominale!
„Dismenoreea are cauze neprecizate până în prezent”, spune dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie la Centrul Medical Academica. „Sunt mai multe teorii în privinţa cauzei acestor dureri. Se acceptă că dezechilibrul sintezei unor substanţe numite prostaglandine (care intervin în controlul motricităţii uterine – n.r.) duce la durerea premenstruală. De aici rezultă eficienţa tra-tamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene în calmarea durerilor menstruale.
De ce uneori doare mai tare, iar alteori durerile par suportabile? Durerea apare de la primele cicluri ovulatorii. De aceea, în cazul în care foloseşti pilule contraceptive, s-ar putea ca durerile să dispară sau să fie mult diminuate. Pilulele anticoncepţionale pun ovarele în repaus, deci sinteza proprie de progesteron dispare, astfel că dispare şi dismenoreea. Una din teoriile cauzei dismenoreei ar fi că ovulaţia, prin producţia secundară de progesteron, determină durerea menstruală”, explică dr. Dumitrescu.

Când simţi că nu mai suporţi

Chiar dacă nu e cunoscută cauza, tratamentul este destul de simplu: în majoritatea cazurilor sunt suficiente câteva tablete dintr-un antiinflamator nesteroidian pentru a calma crampele. Dacă durerile sunt greu de suportat şi, mai ales, dacă ele continuă şi în timpul sângerării, acesta este un semn de endometrioză şi e neapărată nevoie să consulţi un specialist, avertizează dr. Ruxandra Dumitrescu. Ideea generală este că antiinflamatoarele orale nesteroidiene şi anticoncepţionalele orale sunt singurele direcţii terapeutice acceptate. Pentru că nu se cunosc cauzele reale ale dismenoreei, nici nu poate fi vindecată boala. Doar i se pot ameliora simptomele.

Cum te ajuţi singură

Ca în cazul oricărei alte afecţiuni, odihna şi reducerea stresului pot fi de ajutor. De asemenea, căldura îţi face bine: o baie caldă, o compresă fierbinte pe abdomen pot, de asemenea, să fie de ajutor şi să te facă să te simţi confortabil. Dacă eşti o fire sportivă şi nu vrei să renunţi la exerciţiile tale de sală, nimic nu te împiedică să-ţi urmezi rutina, câtă vreme asta nu te face să te simţi mai rău. Repausul la pat nu mai este „la modă”, nici măcar printre adolescente. Medicii spun că mişcarea moderată ajută la descuamarea mai rapidă a mucoasei uterine şi la eliberarea prostaglandinelor în peretele uterin. Există totuşi cazuri de dureri prea puternice, care pur şi simplu te pun la pat timp de mai mai multe ore.

Ultima modificare aprilie 24, 2017 12:15 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale