Credeai că acupunctura este una singură şi că toţi specialiştii lucrează la fel? Ei bine, există mai multe tipuri, iar unul dintre cele mai noi se numeşte Zhendao şi este, după spusele…
… celor care îl practică, foarte eficient.
Din păcate, acupunctura Zhendao are acelaşi mare defect care ne ţine departe de acupunctura clasică: se face tot cu ace sau, mai degrabă, cu ac, pentru că se foloseşte unul singur.
Acesta este făcut din titan, este de unică folosinţă, şi se manevrează într-un mod special, ne spune dr. Radu Mitrea de la clinica Medo, Braşov.
Acupunctura clasică necesită mai multe ace care sunt introduse în piele şi lăsate acolo pentru un anumit timp. În tehnica Zhendao, acul se mişcă la fel cu cel al maşinii de cusut, înţepăturile fiind profunde şi rapide, executate în anumite puncte energetice localizate de specialist.
„Tocmai această manevră îi conferă o eficacitate mai mare, de aproximativ 40 de ori, faţă de acupunctura tradiţională” , mai spune dr. Mitrea.
Se fac între trei şi şase şedinţe, în funcţie de afecţiune şi particularităţile fiecărui pacient. Uneori efectele terapiei sunt imediate. Dar dacă afecţiunea este mai veche e nevoie de ceva timp până când apar primele semne de îmbunatăţire.
În general, însă, rezultatele sunt rapide, spectaculoase şi de durată, ne spune dr. Radu Mitrea. Şi, foarte important, nu există efecte secundare.
Terapia Zhendao are o mulţime de indicaţii, însă este utilă mai ales în afecţiuni osteo-articulare, degenerative, inflamatorii sau post-traumatice. Poate trata şi disfuncţii ale organelor de reproducere, dar şi boli psihice sau tulburări de metabolism, insclusiv obezitatea.
„Se poate aplica şi la persoane aparent sănătoase în scopul creşterii imunităţii, a stării de bine şi rezistenţei la efort. Aceste manevre se practică des în China la sportivii de performanţă.”, explică dr. Mitrea.
Zhendao este o procedură „tânără”, descoperită acum patru decenii. Nu se ştiu foarte multe despre ea, iar specialiştii sunt puţini. Profesorul chinez Xiao Dehua, care practică Zhendao în România, este unul dintre puţinii specialişti în Zhendao. În afară de el, mai sunt doar 22 de persoane, în întreaga lume, care pot practica această tehnică.
Ca să poată pleca din ţara lui pentru a face cunoscută acupunctura Zhendao, profesorul a fost nevoit să obţină o aprobare de la preşedintele Chinei.
Xiao Dehua practică acupunctura Zhendao la clinica Medo din Braşov. Preţul unei şedinţe este de 200 lei.
Foto: Shutterstock