Ura de sine este o problemă cu care se confruntă mulți oameni. Cum îți dai seama că ai și tu această problemă și ce poți face?
Pentru a depăși ura de sine, este important să îi înțelegi simptomele și cauzele. Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a explicat într-un articol Libertatea tot ce trebuie să știi despre această problemă.
Vorbind despre semnele urii de sine, Ioana Marinescu le-a subliniat pe următoarele:
Dacă ai tendința să vezi viața ta ca un șir de evenimente bune sau rele, fără nuanțe gri între acestea, este posibil să te confrunți cu ura de sine. Orice greșeală minoră poate fi percepută ca un eșec lamentabil.
Chiar și în zilele bune, o persoană care se urăște pe sine va avea tendința să caute nod în papură și să se concentreze pe ce a mers prost.
Raționamentul emoțional
Sentimentele nu sunt fapte. Cu toate astea, o persoană care nu se iubește și simte că a eșuat va avea senzația că sentimentele sale trebuie să reflecte adevărul situației.
Ura de sine merge mână în mână cu stima de sine scăzută. Sentimentul de inferioritate față de ceilalți oameni este un indicator al acestei probleme.
Inabilitatea de a accepta complimente
Dacă atunci când ți se face un compliment, primele tale reacții sunt să ignori, să crezi că a fost de complezență sau să îl refuzi pur și simplu, atunci sunt șanse ca iubirea ta de sine să fie foarte scăzută.
Plânsul de sine
Un alt semn că ești o victimă a urii de sine este plânsul de milă. Ai sentimentul că totul este împotriva ta, că nimeni nu suferă atât de mult cum suferi tu.
În cazul încare semnele de mai sus îți sună cunoscute, atunci sunt șanse mari să te confrunți cu ura de sine. Dacă problema este una profundă, un psiholog te va ajuta cel mai bine. Dar dacă ea nu a apucat să prindă rădăcini profunde, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți regăsi calea către o relație sănătoasă cu sinele tău.
Ioana Marinescu sugerează să ții un jurnal în care să reflectezi la evenimentele de peste zi, să practici autocompasiunea (adică să te comporți cu tine așa cum te-ai comporta cu un prieten aflat în suferință), să practici meditația și să petreci timp cu oameni care îți dau o energie pozitivă.