Indiferent ce stiluri de înot practici, acestea dezvoltă toate grupele de mușchi, mențin un tonus ridicat al organismului și păstrează o sănătate robustă. Înotul este unul dintre cele mai plăcute și relaxante sporturi pentru orice începător și, totodată, un sport ambițios pentru avansați.
Stilul bras este unul dintre cele mai populare stiluri de înot, recomandat pentru copii, pentru sportivii începători și pentru persoanele în vârstă. Dar înotul a dezvoltat diferite tehnici și mișcări care pot fi deprinse prin antrenament susținut de către persoanele sportivii care iubesc apa.
De la ce vârstă este recomandat înotul
Cu cât înveți copilul mai repede să înoate, cu atât este mai bine pentru sănătatea lui și pentru dezvoltarea musculară. Înotul este recomandat chiar din primii ani de viață.
Bebelușii se descurcă instinctiv mult mai bine în apă, decât un adult care nu a încercat niciodată să înoate. Mulți bebeluși reușesc să înoate, susținuți de părinți sau instructori, fără teamă de apă.
Dar vârsta optimă la care sunt recomandate cursurile de înot este de 4 ani, conform Asociației de Pediatrie din America. De la 4 ani, copilul capătă abilitatea de a pluti, colaborează mai bine cu un instructor, își învinge frica de apă și învață mai bine să își coordoneze mișcările.
Este o deprindere ușor de învățat la vârste fragede, care te va ajuta toată viața.
Îl ajută pe copil să își dezvolte abilitatea de a-și coordona mișcările.
Ajuta la dezvoltarea echilibrului fizic, a musculaturii, oaselor și forței fizice.
Cursurile de înot ajută la dezvoltarea armonioasă a copilului și în plan emoțional.
Practicarea înotului îl ajută pe cel mic să capete mai multă încredere în forțele proprii.
Înotul și beneficiile lui pentru sănătate
Mulți specialiști consideră că înotul este singurul sport care poate fi practicat de la câteva luni, până la bătrânețe, inclusiv de către femeile gravide sau de către persoanele cu anumite deficiențe locomotorii. Beneficiile înotului pentru sănătate, pentru minte și corp sunt nenumărate, indiferent ce stiluri de înot practici. Iar înotul este recomandat inclusiv persoanelor care suferă de diverse fobii și de teama de apă, tocmai pentru a-și recăpăta încrederea de sine.
Înotul tonifică toți mușchii, din cap până în picioare, crește rezistența și vigoarea întregului organism;
Susține activitatea cardiacă și ajută inima să fie mai puternică;
Scade tensiunea arterială
Crește rezistența la efort
Scade riscul de apariție a varicelor
Îmbunătățește postura corpului, iar copiii se deprind să stea tot timpul drepți;
Susține coloana vertebrală, iar riscul de scolioză este aproape nul;
Musculatura se relaxează și se contractă ritmic, ceea ce ajută la o mai bună tonifiere și flexibilitate a întregului corp;
Îmbunătățește starea de spirit generală
Îmbunătățește calitatea somnului
Reduce stările de anxietate și angoasele, mai ales în cazul copiilor
Reduce riscul de apariție a depresiei
Echipamentul necesar pentru cursurile de înot
Înotul este un sport ușor și accesibil, chiar și pentru persoanele cu venituri modeste. Echipamentul de care ai nevoie este unul de bază, pe care îl poți folosi oricând la piscină sau la mare.
Costumul de baie
Fetițele, domnișoarele și doamnele sunt sfătuite să aleagă un costum de baie dintr-o singură piesă pentru cursurile de înot. Iar băieții și bărbații este bine să poarte slipi mulați, în detrimentelor celor largi care pot incomoda anumite mișcări în apă.
Ochelarii de înot
Ochelarii îți permit să stai mai mult cu capul în apă și să exersezi mai multe stiluri de înot. La mare, dacă ești deja obișnuit cu ei, te vor ajuta să admiri peștii, scoicile și micile animale marine, sau poți face snorkeling fără probleme.
Cască (opțional, dar recomandată mai ales copiilor)
Labe pentru înot (opțional, pentru copii)
Stiluri de înot pentru începători
De îndată ce te obișnuiești cu apa și înveți să plutești, poți experimente mai multe stiluri de înot, în funcție și de programul de instruire al instructorului tău. Începătorii sunt învățați încă de la bun început stilul bras, apoi stilul crawl, în paralel cu înotul pe spate.
Stilul bras sau broscuță
Bras este un stil potrivit pentru începători, este un stil mai lent, care presupune mișcarea semicirculară a brațelor, fără a fi scoase la suprafața apei. Brațele se întâlnesc la mijlocul pieptului și își continuă mișcarea, în timp ce picioarele sunt ținute la distanța șoldurilor, fiind mișcate în stil broască. Genunchii se îndoaie, călcâiele se aduc spre partea superioară, apoi picioarele se împing în spate și în lateral.
Stilul crawl sau freestyle
Este, poate, cel mai cunoscut între stiluri de înot pentru începători. Este numit și stil liber sau freestyle. Corpul se află într-o poziție plană, pe burtă, cu fața spre apă. Brațele se folosesc alternativ, în timp ce torsul rămâne drept și încordat.
Atunci când brațul drept este în apă și te trage în față, cel stâng se află pe lângă corp, pregătit să preia controlul. Degetele mâinilor trebuie să fie lipite strâns, drepte, pentru ca mișcările brațelor să fie eficiente și să te ajute să înaintezi mai rapid. Picioarele sunt mișcate în ritm alert, sus-jos.
În ceea ce privește respirația, rămâi o perioadă cu fața în apă. Când ridici un braț pentru a te mișca în față, poți scoate capul într-o parte, pentru a lua o gură de aer.
Înotul pe spate
Stilul de înot pe spate este o variantă de freestyle, dar în oglindă. Mișcările sunt aceleași, doar că trebuie efectuate pe spate. În timp ce miști brațele în spate alternativ, ține-le cât mai aproape de urechi și asigură-te că torsul se menține în poziție dreaptă. Nu-ți lăsa șoldurile adânc în apă, deoarece acest lucru te va încetini. Capul va fi la suprafața apei și nu este nevoie de tehnici speciale de respirație, pentru a stăpâni acest stil de înot.
Stiluri de înot pentru avansați
Aceste stiluri de înot sunt folosite de sportivi, de înotătorii profesioniști sau de persoanele care doresc să depună un efort fizic intens în timp ce înoată, pentru a-și menține tonifierea și rezistența mușchilor.
Stilul fluture
Corpul trebuie să rămână în poziția orizontală, iar brațele se așază în fața corpului, cu degetele mari îndreptate în jos. Brațele se mișcă în jos și spre exterior, cu coatele îndoite, apoi se trag în spate și se ridică din apă, paralel cu corpul.
În tot acest timp picioarele sunt folosite prin tehnica delfinului, adica se țin cât mai apropiate unul de celălalt și se mișcă rapid, de sus în jos, alternativ. Este unul dintre cele mai spectaculoase stiluri de înot, folosit adesea la competițiile sportive.
Stilul delfin
Este un stil evoluat din stilul fluture și presupune chiar imitarea modului în care înoată delfinii, cu pieptul ridicat mai sus și cu o mișcare unduitoare a întregului corp. Prin acest stil, în care picioarele sunt unite și propulsează corpul prin îndoirea genunchilor, înotătorii capătă o viteză mai mare.
Stilul delfin pe sub apă imprimă o viteză și mai mare înotătorului, dar presupune tehnici de respirație speciale și antrenament susținut.