Obiceiuri care te ajută să scapi de stres

.

Stresul este mai mult decât un cuvânt la modă, este o stare cu care ne confruntăm tot mai mulți dintre noi zilnic și pe care nu știm de fiecare dată cum să o gestionăm. Află care sunt cauzele frecvente ale stresului, cum îl poți controla și ce activități te ajută să scapi de stres într-un mod cât mai simplu și plăcut.

Stresul ne consumă, dar este necesar! În mod paradoxal, fără stres nu am evolua. Hans Selye, cel care a formulat, în anul 1937, primul model teoretic al stresului, considera că lipsa stresului înseamnă moarte (“no stress means death”), astfel că el a definit stresul ca sindrom general de adaptare.

Stresul poate fi benefic în anumite situații și doze, ba chiar este necesar pentru a te impulsiona să rezolvi probleme și situații și pentru a evolua. Dar în zilele noastre vorbim de stres ca factor nociv, denumit mai corect de Selye drept ‘disstress”, stare care apare în momentul în care resursele de adaptare ale organismului sunt suprasolicitate.

Cum recunoști stresul

Conform Organizației Mondiale a Sănătății a fi stresat înseamnă a te simți profund îngrijorat sau amenințat pentru o perioadă mai lungă de timp. Stresul afectează deopotrivă corpul (sănătatea), mintea și comportamentul în societate sau în spațiul personal. În diferiți termeni, stresul poate fi încordare, tensiune, sentiment de constrângere, solicitare a resurselor emoționale și psihice.

Stresul afectează în aceeași măsură sănătatea fizică, mentală și emoțională. El este asociat adesea cu stări contradictorii, cu oboseală profundă și chiar cronică, tulburări de alimentație (nevoia de mânca în exces sau, din contră, lipsa poftei de mâncare) și lipsa de inițiativă.

Așadar, stresul este un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea cu cerințe, sarcini, situații care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru persoana respectivă. Dictionarul de psihologie socială definește termenul de stres psihic ca fiind o stare de tensiune, de încordare și disconfort, determinată adesea de frustrarea sau deprimarea unor stări de motivație (trebuințe, dorințe, aspirații), de dificultatea sau de imposibilitatea rezolvării unor probleme.

Stresul poate avea diverse definiții pentru că are o importantă componentă subiectivă, în sensul că ceea ce este provocator, facil sau chiar relaxant pentru o persoană, poate fi dificil, amenințător sau imposibil de realizat pentru altă persoană (Roesch si colab., 2002). Diferențele individuale de răspuns la stres sunt determinate de componenta genetică, de educație și de experiențele de viață ale fiecăruia. Dar nu este ușor să scapi de stres, dacă nu îl conștientizezi și dacă nu știi cum se manifestă.

Simptome frecvente generate de stres

  • Dureri de cap
  • Anxietate
  • Tensiune sau durere la nivel muscular
  • Stare de neliniște
  • Dureri inexplicabile în piept
  • Lipsa motivației
  • Lipsa de concentrare
  • Oboseala
  • Modificări ale apetitului sexual
  • Tulburări gastrointestinale
  • Sentimentul de a fi coplesit
  • Furtunile emoționale
  • Stare de iritare
  • Furie
  • Supărare persistentă

Factori care favorizează apariția stresului

Stresorii sau factorii de stres sunt evenimente/situații externe sau interne, reale sau imaginare, suficient de intense sau frecvente care solicită reacții de adaptare din partea individului. Exista o serie de factori de stres care ne pot complica viața zilnic sau care apar sporadic în viața noastră. Pentru fiecare există soluții și poți căuta cele mai simple căi să scapi de stres, dacă reușești să îi înțelegi cauzele:

• boală fizică sau psihică,

• abuz fizic, emoțional sau sexual,

• situație financiară precară,

• probleme la locul de muncă: supraîncarcarea cu sarcini dificile, condiții proaste de lucru, lipsa de resurse, probleme de comunicare cu colegii, cu șefii, responsabilitate prea mare, schimbări organizaționale, schimbarea locului de muncă,

• familia – probleme de comunicare în familie, divorțul, decesul unui membru al familiei, conflicte cu frații, violența în familie, alcoolismul,

• prietenii – conflicte cu prietenii, lipsa prietenilor, lipsa suportului social,

• dezastre naturale (cutremure, inundatii) sau atacuri teroriste, războaie civile,

• propria persoana – lipsa de încredere, nemulțumire față de aspectul fizic, deciziile luate de-a lungul vieții, regretele adânci, eșecurile etc

10 activități simple care te ajută să scapi de stres

Obiceiuri care te ajută să scapi de stres

În cazul în care te confrunți cu perioade mai lungi de stres și simți că încep să se accentueze sentimentele de neputință, frustrare sau eșec, nu lăsa stresul să te domine! Încearcă să găsești soluții simple să scapi de stres, să te echilibrezi emoțional și să capeți mai multă încredere în tine. Curajul și optimismul sunt esențiale pentru a combate stresul. Înainte de a merge la psiholog, încearcă să adopți obiceiuri simple și plăcute care te ajută să lași în urmă emoțiile negative generate de stres și să te bucuri de un tonus optimist!

Ascultă muzică

Terapia muzicală nu te costă nimic, dar are atât de multe beneficii! Alege o muzică relaxantă, dar veselă, în tonuri alerte, în niciun caz o muzică liniștitoare sau melancolică. Ascultă muzică în căști la serviciu, când îți permite activitatea, în metrou sau în tramvai, acasă sau în parc! Tonusul tău general va fi mult mai bun după o sesiune cu melodii frumoase!

Dansează

Dansul te ajută să scapi de stres mult mai repede decât crezi! Dacă nu îți place gimnastica sau sportul, atunci dansează. Te vei descătușa de toate frustrările și grijile, vei face mișcare, vei menține corpul tonifiat și vei fi mai optimistă! Fă-ți un obicei să dansezi zilnic, indiferent de vârstă. Dansează acasă, în intimitatea spațiului tău personal, sau mergi la cursuri de dans și învață tot felul de dansuri de societate. Prietenia cu colegii de la clubul de dans te va ajuta în plus să scapi de stres și te va face să fii mult mai puternică și deschisă.

Ieși la plimbare

Un alt obice foarte sănătos din toate punctele de vedere și care te ajută să scapi de stres foarte ușor este acela de a stabili un program zilnic de plimbare. Nu te ajută prea mult să ieși la plimbare o dată pe săptămână. Ieși în fiecare zi! Alege un parc sau o zonă verde din apropierea casei și ieși să te plimbi dimineața sau după amiaza și vei avea un tonus excelent după câteva zile. Dar nu abandona prea repede. Menține acest obicei cât poți de mult și vei simți cât de multe beneficii are!

Citește o carte captivantă

Dacă ești o iubitoare a cărților, atunci poveștile captivante vor ține stresul departe. Caută noutățile în librării, întoarce-te la cartea ta preferată, citită cu ani în urmă, cufundă-te în lectură. Fă-ți un obicei să citești după amiaza sau seara și să te lași cuprinsă de poveste! Experimentează trăirile personajelor și uită de trăirile tale, care te copleșesc și adună mai mult stres.

Practică un sport

Obiceiuri care te ajută să scapi de stres

Dacă ești o fire dinamică și sportivă, puțin probabil ca stresul să fie o problemă pentru tine. Cu toate acestea, dacă sunt perioade în viață în care simți că ești copleșită de griji sau de oboseală fără motiv, practică sportul preferat mai des, eventual zilnic: fitness, bicicletă, alergare, pas sportiv, volei, tenis… orice sport care te pasionează!

Desenează sau colorează

Culorile au un efect terapeutic miraculos. Nici nu îți dai seama cât de mult bine îți face armonia culorilor în jurul tău. Dacă ai talent, desenează orice… flori, păsări, peisaje, chipuri senine de oameni. Iar, dacă nu ai talent, colorează! Există cărți minunate de colorat și pentru adulți, cu imagini bogate, care te provoacă să îți folosești simțul artistic și să uiți de grijile tale de la serviciu sau de acasă.

Gătește!

Dacă ai înclinație către gătit, atunci folosește acest talent să alungi stresul. Gătește cu drag și cu suflet, pregătește tot felul de bunătăți și propune-ți să încerci în fiecare zi o rețetă nouă. Familia va fi încântată să descopere ceva nou și bun în frigider în fiecare zi, masa pe care o luați împreună vă ajută să fiți mai uniți, iar tu te vei bucura mai mult de afecțiunea și aprecierea lor.

Găsește un hobby!

Te-ai gândit vreodată la un hobby, dar ai renunțat pentru că nu aveai suficient timp liber? În cazul în care te confrunți cu un stres zilnic, un hobby interesant te va ajuta să faci față acestei perioade. Un hobby dezvoltă imaginația, creativitatea și susține un tonus optimist. Caută un hobby pe care îl poți practica în cadrul unui grup sau cu care poți câștiga și niște bani în plus. Croitoria, machiajul, obiectele decorative sau jocurile de societate pot deveni un hobby interesant.

Fă ordine în lucruri

Cu toții adunăm o mulțime de lucruri prin sertare și dulapuri. Când te simți stresată, să știi că simplul gest de a face ordine în lucrurile aruncate haotic te ajută să începi să faci ordine în sentimentele și gândurile tale. Pune în ordine instrumentele de scris sau cărțile din bilbiotecă, tricourile și puloverele, farfuriile sau borcanele… încet, încet, vei face ordine în gânduri și vei limpezi situațiile complicate, vei vedea mai limpede anumite soluții și vei reuși să scapi de stres.

Fă yoga!

Este deja binecunoscut faptul că exercițiile de yoga au numeroase beneficii pentru echilibrul și sănătatea emoțională. Caută pe internet clipuri cu exerciții ușoare, menite să te ajute să te liniștești, să refaci armonia interioară și să îți recapeți buna dispoziție. Yoga se adresează tuturor și nu ai nevoie de un mentor, decât dacă îți dorești neapărat unul. Încearcă yoga, exersează în fiecare zi și, cu timpul, va deveni un stil de viață sănătos care va ține stresul departe!    

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton