Astăzi, din păcate, aproape că nu există nicio familie în care să nu fie un bolnav de cancer. Dar există şi o veste bună: nu trebuie să avem soarta părinţilor şi bunicilor noştri. Iată cum se poate preveni cancerul.
Aproximativ 30% din cazurile de cancer sunt corelate cu o alimentaţie greşită, aflăm din cartea „Nu hrăni cancerul!”. Iată ce alimente ar trebui să eviţi şi pe care să le alegi dacă vrei o viaţă lungă şi sănătoasă.
Ce contribuie la apariţia cancerului
Pe lângă fumat, poluare, pesticide şi alţi factori foarte cunoscuţi, cancerul este corelat şi cu alte elemente ale stilului de viaţă modern pe care le considerăm inofensive.
• Zahărul acţionează în mai multe feluri odată pătruns în organism, rezultatul fiind nu doar tumorile maligne, ci şi boli autoimune sau inflamatorii.
• Abuzul de carne şi grăsimi. Grăsimile saturate şi carnea preparată la temperaturi înalte contribuie la apariţia tumorilor.
• Sarea. În cantităţi prea mari, favorizează tumorile gastrice.
• Alcoolul, în special cel distilat.
• Cafeaua. Deşi este considerată în general un bun antioxidant, iată că după unele studii, ea favorizează apariţia tumorilor.
Cartea „Nu hrăni cancerul!” atrage atenţia şi asupra factorilor cancerigeni deja cunoscuţi: ftalaţii, dioxinele, aluminiul, bisfenolul-A, radioactivitatea, radicalii liberi, obezitatea, E-urile, poluarea apei, etc.
Ce te ajută să previi cancerul
Ca să ţii la distanţă cancerul, alimentaţia ta ar trebui să fie formată din: fructe şi legume crude, cereale integrale, ciuperci, ceai verde, miere, peşte, lactate fermentate, fibre, oleaginoase.
De asemenea trebuie să ţii cont de următoarele:
• Calitatea apei este foarte importantă. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci dimineaţa la trezire este să bei un pahar mare cu apă.
• Pentru gătit poţi folosi vase de lut, inox, aparate cu aburi, cuptorul. E bine să eviţi cuptorul cu microunde, prăjelile şi oalele sub presiune.
• Este recomandat zilnic unpahar de vin.
• De asemenea este recomandată înfometarea controlată – una sau două zile pe săptămână. O dietă hipocalorică are efect anticancer.
• Cele mai sănătoase sunt alimentele regionale de sezon.
Mai multe despre alimentaţia care luptă împotriva cancerului găseşti în cartea „Nu hrăni cancerul! – Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului”, scrisă de dr. Pavel Chirilă, dr. Mădălina Popescu şi ristela Georgescu. Veniturile realizate prin vânzarea acestei cărţi sunt cedate integral pentru construirea clinicii Nera – prima Clinică de Recuperare Oncologică din România.
Foto: Thinkstock